Vodeni sportovi

Gruž je rasprodan, Hrvatska protiv Francuske traži potvrdu velike pobjede nad Španjolskom

Mihaela Bradovski • subota, 06.01.2024.
Gruž je rasprodan, Hrvatska protiv Francuske traži potvrdu velike pobjede nad Španjolskom
Foto: Mario Strmotić/HINA

Hrvatska vaterpolska reprezentacija danas igra susret drugog kola grupne faze Europskog prvenstva. Protivnik će biti reprezentacija Francuske...

Početak je bio sjajan, hrvatska vaterpolska reprezentacija otvorila je nastup na Europskom prvenstvu velikom pobjedom protiv prvog favorita za zlato Španjolske. Ostaje malo žaljenje što pobjeda nije stigla u 32 minute, ali i dva boda te doza samopouzdanja, već su velika stvar.

Igraj na Hrvatska - Francuska na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Ne treba zaboraviti protiv koga je Hrvatska igrala i da se morala u zadnjoj dionici vraćati iz minusa od dva pogotka. Španjolci su možda i najuigranija reprezentacija svijeta, to su uglavnom igrači koji su i na klupskom planu dosta vremena igrali zajedno i nema nekih velikih tajni kako igraju. Osim što su vrlo kvalitetni, to je jedan od ključeva njihovog uspjeha.

Hrvatska se dugo pripremala za ovo Europsko prvenstvo, brani titulu koju je osvojila u Splitu i to je brani u svom bazenu što je stvarno rijetkost. Prilika za to pružila se nakon što je Izrael morao odustati od domaćinstva.

Slijedi dvoboj protiv Francuske koji djeluje vrlo opasno. Francuzi po kvaliteti nisu u rangu Španjolske i na njih se gleda s dosta podcjenjivanja, međutim to je vrlo dobra i zanimljiva reprezentacija s kojom su mnogi u bliskoj povijesti imali problema.

Na klupi Francuske je trener Juga Vjeko Kobešćak koji predobro poznaje i hrvatsku reprezentacije, igrače, stožer, potpuno mu je jasno što može očekivati i kako se mora postaviti.

Osim toga Francuska ima niz vrlo kvalitetnih igrača, prije svih Thomasa Vernouxa i Uga Crousillata, dvojca na kojem se temelji puno toga u igri Francuza.

No Hrvatska je ipak favorit, ima veću širinu, individualnu kvalitetu i pune tribine bazena u Gružu iza sebe. Karte su rasprodane i za ovaj dvoboj i ponovno će se igrati u sjajnoj atmosferi.

Što su rekli

Ivica Tucak, izbornik Hrvatske: "Francuska se ne smije podcijeniti. Ne može se usporediti njihova kvaliteta sa Španjolskom, ali to ne znači opuštanje. Kako opuštanje? To je izuzetno važna utakmica. Bez ikakvog opuštanja, jer to ne dolazi u obzir. Bilo kakav kiks od naše strane, a igramo protiv sjajne reprezentacije, bacit će u vodu sve ono što smo napravili protiv Španjolske. Razmišljamo o pobjedi koja bi otvorila vrata nešto lakšeg puta u četvrtfinale i kasnije. Da sad ne ulazimo u nikakve matematičke detalje, ali to negdje u nekakvoj projekciji može značiti da negdje u polufinalu idemo na Talijane."

Mjesto, vrijeme

Dubrovnik, Gruž, 20:15

Prošli dvoboj

Prošli put Hrvatska i Francuska sastale su se u ožujku ove godine na Svjetskom kupu, a Hrvatska je bila bolja s 12:7, no Francuzi nisu imali na raspolaganju Vernouxa.

Prognoza

Hrvatska je bolja, tu nema dvojbe, ali Francuzi su i na startu protiv Crnogoraca, od kojih su izgubili tek na peterce, pokazali da se ne smiju podcijeniti. Dosta toga ovisit će o tome kako će Hrvatska otvoriti utakmicu.

EP 2024., skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Crna Gora12:14Španjolska
Hrvatska12:7Francuska
1Hrvatska 339:34+56
2Španjolska 335:32+36
3Crna Gora 347:46+16
4Francuska 332:41-90

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!