Rukomet

Hrvatski rukometaši protiv Rumunjske traže potvrdu prolaza u glavnu rundu Europskog prvenstva

Mihaela Bradovski • utorak, 16.01.2024.
Hrvatski rukometaši protiv Rumunjske traže potvrdu prolaza u glavnu rundu Europskog prvenstva
Foto: EPA

Hrvatska rukometna reprezentacija jošp uvijek nije matematički osigurala prolaz u sljedeću fazu natjecanja Europskog prvenstva. Danas će to pokušati učini u susretu protiv Rumunjske...

Remijem protiv Austrije Hrvatska je propustila priliku već u prošlom kolu osigurati prolaz u sljedeću fazu natjecanja Europskog prvenstva. Dvoboj protiv Rumunjske tako nije niti revijalan niti beznačajan, Perkovac tu nema luksuz odmarati igrače već mora pronaći način kako odraditi posao do kraja.

Igraj na utakmice Europskog prvenstva u rukometu na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Šanse da Hrvatska ispadne u ovoj fazi natjecanja su male, ali dok postoje treba ih shvaćati ozbiljno. Da bi ispala, Hrvatska mora izgubiti od Rumunjske koja se pokazala kao najlošija reprezentacija u ovoj skupini.

U slučaju poraza Hrvatske, a da bi Perkovčevi izabranici ispali, Austrija mora izgubiti od Španjolske i to s minimalnom razlikom dok bi Hrvatska morala izgubiti s većom razlikom od Rumunja. Podsjećamo, Rumunjska dosad ima dva poraza i to 31:24 od Austrije i 36:24 od Španjolske te je ostala bez ikakvih šansi za prolaz.

Hrvatska je nedvojbeno kvalitetnija reprezentacija od Rumunjske koja je tijekom priprema odigrala čak pet utakmica i dizala si samopouzdanje pobjedama protiv skromnijih protivnika.

Tako su Rumunji pobjeđivali Grčku, Gruziju, oslabljenu Argentinu i Bosnu i Hercegovinu, ali su upisali i jedan poraz i to dosta uvjerljiv od Švicarske. Prvenstvo nisu dobro otvorili i već nakon dva kola je jasno da se vraćaju brzo kući.

Hrvatska je pak pokazala dva liva na ovom Europskom prvenstvu. Upisala je pobjedu protiv Španjolske u napadačkoj rapsodiji kakva će se teško ponoviti. Remi je stigao protiv Austrije, tu je ostala i bez Ivana Martinovića pa koliko je bilo pozitive nakon Španjolaca, toliko je bilo prizemljenja nakon Austrijanaca.

Što su rekli

Goran Perkovac, izbornik Hrvatske: "Rezultatski ova utakmica s Austrijom ne mora uopće biti važna ako pobijedimo Rumunjsku, a Španjolci Austriju. Najgora stvar je da smo izgubili Ivana Martinovića koji ima težu ozljedu ramena i sigurno će morati na operaciju. Neće ga biti nekoliko mjeseci. Žao mi ga je sa sportske, ali još više s ljudske strane. Želim mu brzi oporavak i da nam se što prije vrati."

Calin Dedu, pivot Rumunjske: "Možemo sanjati o dobrom rezultatu protiv Hrvatske. Pokušat ćemo igrati kao u početku susreta protiv Španjolske, slijedit ćemo upute izbornika i nadam se da ćemo doći do pobjede."

Mjesto, vrijeme, suci

Mannheim, SAP Arena, 18:00

Suci: Amar Konjičanin, Dino Konjičanin (BiH)

Prošli dvoboj

Hrvatska i Rumunjska posljednji put sastali su se još 2011. godine u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo. Hrvatska je kod kuće slavila s 34:22, a u gostima s 30:25. Zanimljivo, između ta dva kvalifikacijska dvoboja, susreli su se i na Svjetskom prvenstvu gdje je Hrvatska bila bolja s 27:21.

Prognoza

Kvaliteta je definitivno na strani Hrvatske koja bi morala slaviti u ovom dvoboju.

FOTO: EPA/RONALD WITTEK

Europsko prvenstvo 2024., skupina B

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Hrvatska31:25Rumunjska
Španjolska33:33Austrija
1Hrvatska 398:82+167
2Austrija 392:85+75
3Španjolska 398:96+24
4Rumunjska 373:98-250

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!