Ostali sportovi

Hrvatska s devet uzdanica na Zimske olimpijske igre mladih u južnokorejski Gangwon

Branimir Korać, HINA • srijeda, 17.01.2024.
Hrvatska s devet uzdanica na Zimske olimpijske igre mladih u južnokorejski Gangwon

Južnokorejski Gangwon domaćin je četvrtog izdanja Zimskih olimpijskih igara mladih koje će se održati od 19. siječnja do 1. veljače 2024. godine.

Očekuje se sudjelovanje više od 1800 sportašica i sportaša (u dobi od 15 do 18 godina) iz osamdesetak nacionalnih olimpijskih odbora. Među njima će biti i devetero hrvatskih predstavnika iz triju sportova: Ziggy Vrdoljak (alpsko skijanje), Ema Sobol, Filip Crnić, Leona Pelko i Matija Naglić (biatlon) te Nives Barićevac, Chiara Gašparac, Boris Štefančić i Matija Štimac (skijaško trčanje).

Hrvatska dosad nema osvojenih medalja na zimskim olimpijskim igrama mladih, a jedini naš predstavnik koji se vratio s odličjem oko vrata (iz Lausanne 2020.) bio je „brončani“ hokejaš Luka Banek. No, budući da je medalju osvojio u dresu nacionalno mješovite momčadi „Brown“, ona ne pripada Hrvatskoj nego je evidentirana kao odličje mješovite reprezentacije nacionalnih olimpijskih odbora.

Po prvi put u povijesti bilo koje inačice olimpijskih igara u Gangwonu će se primijeniti pravilo pariteta spolova, što znači da će broj disciplina u olimpijskom programu biti jednak i za sportaše i za sportašice (34). Za ovo izdanje Igre će sadržavati sedam sportova, odnosno 15 disciplina u ukupno 81 natjecateljskom događaju. Međunarodni olimpijski odbor odlučio je da po prvi put neće biti natjecanja mješovitih ekipa/momčadi NOO-a. Ipak, sportski program je doživio promjene jer su dodane mješovite štafete u skijaškom trčanju i nordijskoj kombinaciji.

Bit će to prve Zimske olimpijske igre mladih održane izvan Europe, dosadašnji domaćini bili su Innsbruck 2012., Lillehammer 2016. i Lausanne 2020. Domaćinstvo ZOIM-a 2024. u provinciji Gangwon pomoći će i okrug Pjongčang, koji će ustupiti sportske objekte izgrađene za domaćinstvo Zimskih olimpijskih igara 2018. godine.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!