Košarka

Hezonja i Kraljevi na gostovanju u Kneževini žele učvrstiti vodeću poziciju

Mario Borko • petak, 19.01.2024.
Hezonja i Kraljevi na gostovanju u Kneževini žele učvrstiti vodeću poziciju
Foto: EPA

U sklopu 20. kola Eurolige sastaju se Monaco i Real Madrid. Madriđani u goste dolaze nakon iznenađujućeg ligaškog poraza, a domaćini traže pobjedu koja bi ih vratila pobjedama…

Monaco je prošle sezone prvi puta stigao da Final Foura Eurolige, tamo su poraženi u polufinalu od grčkog Olympiakosa koji je u finalu izgubio od Real Madrida. Upravo će aktualni prvaci Europe u sklopu 20. kola Eurolige gostovati u Kneževini. Madriđani i ove sezone suvereno nastavljaju put prema obrani naslova dok se Monaco bori kako bi osigurao playoff.

Igraj na Monaco - Real Madrid na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Real Madrid na gostovanje u Monaco putuje nakon iznenađujućeg poraza u prvenstvu. Kraljevi su sa 76:63 poraženi od Murcije. Bio im je to tek drugi poraz u prvenstvu gdje drže čelnu poziciju, a isto je i u Euroligi gdje su na omjeru 19-2. Do sad su oba poraza upisali na teškim gostovanjima kod Fenerbahcea i Barcelone, a večeras neće moći računati na prvog centra i najboljeg obrambenog igrača Edija Tavaresa.

Bit će to velik izostanak za Los Blancose koji su upravo zahvaljujući Tavaresu u natjecanju vodeći u gotovo svim defenzivnim kategorijama. Real je kvalitetom najjača momčad lige, a iako iz tog razloga nema izrazitog prvog strijelca danas će sve oči bite uprte u Marija Hezonju koji je već dva puta u karijeri ostajao bez poena protiv francuske momčadi.

S druge strane momčad Željka Obradovića dočekuje aktualne prvake Europe nakon ligaške pobjede na teškom gostovanju u Parizu, rezultatom 85:92. U francuskom prvenstvu su uvjerljivo vodeći s omjerom 17-1, ali u Euroligi su tek deveti s omjerom 11-10. Prošle sezone stigli su do same završnice, ali ove će to biti teško ponoviti. Iako još ništa nije izgubljeno i do kraja regularne sezone ima još 13 utakmica, utakmica protiv Reala mogla bi biti potrebni okidač koji će Monaco lansirati prema vrhu.

U posljednje četiri euroligaške utakmice francuska je momčad upisala tri poraza od ekipa koje se na tablici nalaze ispred nje, ali su zadnje dvije domaće pobjede ostvarili protiv Španjolaca, Baskonije i Barcelone. Večeras će pokušati kompletirati hat-trick protiv španjolskih momčadi, a to će uvelike ovisiti o vodećem strijelcu, asistentu i skakaču momčadi, Mikeu Jamesu. Amerikanac je ujedno i vodeći strijelac Eurolige, a pomoći će mu i povratnik nakon ozljede Elie Okobo.

Što su rekli

Saša Obradović, trener Monaca: “Ovo će biti utakmica protiv sjajnog protivnika, ali bit će to neobičan susret jer Realu nedostaju neki igrači zbog kojih će morati prilagoditi svoju igru. Morat ćemo se dobro prilagoditi na igrače pod obručem i kontrolirati njihove kontre. Pobjeda protiv Reala vrijedi dvostruko i dat ćemo sve od sebe da je ostvarimo.“

Chus Mateo, trener Real Madrida: “Očekujem tešku utakmicu, Monaco je u žestokoj borbi za playoff i dat će sve od sebe da budu tamo gdje kvalitetom pripadaju. Moramo biti čvrsti i nadam se da ćemo pokazati naše pravo lice jer kad smo pravi imamo velike šanse za pobjedu.“

Mjesto, vrijeme, sudac

Fontvieille, Salle Gaston Medecin, 20:00

Suci: Olegs Latisevs, Gytis Vilius, Sašo Petek

Prošli dvoboj

U prošlom susretu ove dvije momčadi igranom u studentom Real je na krilima raspoloženog Džanana Muse, koji je zabio 21 poen, slavio s 91:73. Kraljevi su brzo riješili pitanje pobjednika, ali u dosadašnjih pet susreta dva puta smo gledali produžetke, a francuska momčad uspjela je samo jednom pobijediti.

Prognoza

Iako je Real blagi favoriti trebali bismo gledati vrlo izjednačenu utakmicu. Rezultat će uvelike ovisiti o tome kako će Kraljevi nadomjestiti Tavaresa, a uspiju li u tome mogli bi stići do okrugle 20. pobjede.

FOTO: EPA/ANDREJ CUKIC

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!