Rukomet

Nema više popravka: Island mora pasti, a zatim i Njemačka

Mihaela Bradovski • ponedjeljak, 22.01.2024.
Nema više popravka: Island mora pasti, a zatim i Njemačka
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Hrvatska rukometna reprezentacija danas igra treću utakmicu u drugom krugu natjecanja na Europskom prvenstvu, a protivnik je Island. Ako želi zadržati šanse za prolazak u polufinale, Hrvatska mora slaviti protiv Islanda...

Poraz od Mađarske stavio je Hrvatsku u vrlo tešku situaciju. Više ne ovisi samo o sebi, dapače, potrebno je dosta toga poklopiti se da prođe u polufinale. Nol prvi uvjet je posve jasan, Hrvatska mora pobijediti i Island i Njemačku, nebitno s kojom razlikom, mora doći do pobjede jer bez ta četiri boda, sve ostale kalkulacije postaju nebitne.

Igraj na utakmice Europskog prvenstva u rukometu na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Ako Hrvatska upiše pobjede protiv Islanda i Njemačke, moraju se još neki rezultati poklopiti. Tako primjerice Austrija smije osvojiti maksimalno jedan bod u posljednja dva kola, a igrat će protiv Francuske i Islanda. Mađarska pak mora izgubiti od Francuske i Njemačke.

Ništa od toga nije nerealno, ali pitanje je hoće li se baš tako poklopiti. Na ovom prvenstvu vidjeli smo da je sve moguće, bilo je svakakvih rezultata, ali i prezentacija reprezentacija.

Hrvatska prvenstveno mora gledati sebe, bez ove dvije pobjede nema nikakve šanse i onda nikakve kalkulacije više ne pomažu. Sav fokus je na Islandu i tako i mora biti. Hrvatska igra prva, s početkom u 15:30 i ne smije razmišljati o tome što će napraviti oni iza nje već mora biti potpuno koncentrirana na to kako će ona doći do pobjede.

Kvaliteta je tu, doduše oslabljena je u odnosu na prvo kolo protiv Španjolske i one rapsodije jer nedostaje Ivan Martinović što je ogroman hendikep bez obzira na dobre prezentacije Luke Lovre Klarice. Trebao bi moći i Domagoj Duvnjak, ali nakon što ga je sastavila visoka temperatura, pitanje je koliko će moći.

Island je reprezentacija visoke kvalitete, ali individualne, ima vrlo dobre igrače, međutim nedostaje pravi rezultat. Prečesto ostaje dojam da mu nedostaje nešto malo više za dobar rezultat. Tako je i ovdje došao kao kandidat za dobar rezultat, a sada je već praktički bez šanse za nešto više. Redom su to igrači koji igraju u Bundesligi, prošli su puno toga i u dobrom danu ne postoji protivnik kojeg ne mogu pobijediti.

Što su rekli

Goran Perkovac, hrvatski izbornik: "Odigrali smo vanzemaljski protiv Španjolske, jako dobro protiv Austrije, Rumunjske i Francuske. Ako želimo kritizirati, možemo, ali ja bih stao u zaštitu tih svojih igrača. Stalno je netko bolestan. Ne tražimo alibije. To su jako mladi igrači. Vjerojatno ćemo vidjeti još utakmica kao i protiv Španjolske, ali i ovakvih. Teško je reći kada će sazreti. Zdravstveno stanje je katastrofa još od priprema. Sada opet imamo četvoricu koja imaju temperaturu. To su Karačić, Srna, Maraš i Mamić. Tko bude sutra sposoban, taj će igrati. Trebamo pobijediti Island, što sigurno neće biti lako. Da ste me pitali prije turnira, rekao bih da će Island biti među prve tri momčadi."

Snorri Steinn Gudjonsson, izbornik Islanda: "Impresioniran sam s Hrvatskom, lijepo ju je vidjeti. Uvijek je teško igrati s Hrvatskom, povijest nam o tome govori. Imaju dobru reprezentaciju, već su i odradili smjenu generacija, dosta je tu igrača koji su sa Zagrebom prošli Ligu prvaka. Nekoliko je stvari oko kojih moramo biti oprezni, ali prvenstveno moramo gledati sebe. Moramo biti svjesni kako neke stvarni nisu bile onakve kakve smo očekivali."

Mjesto, vrijeme, suci

Köln, Lanxess Arena, 15:30

Suci: Daniel Accoto Martins, Roberto Accoto Martins (Portugal)

Prošli dvoboj

Prošli dvoboj ovih protivnika dogodio se na Europskom prvenstvu 2022. godine, a Hrvatska je odnijela pobjedu 23:22.

Prognoza

Vjerovat ćemo u Hrvatsku, ima dovoljno kvalitete i može slaviti protiv Islanda.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!