Nogomet

Jakirović: 'Mercato je još uvijek otvoren, pogotovo kada se zatvori europski nama ostaje još 15 dana'

Filip Mihoković • ponedjeljak, 22.01.2024.
Jakirović: 'Mercato je još uvijek otvoren, pogotovo kada se zatvori europski nama ostaje još 15 dana'
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Trener Dinama Sergej Jakirović prokomentirao je zimske pripreme, prijelazni rok te očekivanja za drugi dio sezone domaćeg prvenstva...

Sergej Jakirović odradio je prve pripreme s Dinamom otkako se našao na klupi zagrebačkog velikana. Dan uoči otvaranja proljetnog dijela sezone SuperSport HNL-a trener Dinama otkrio je kako su prošle pripreme, je li zadovoljan s pojačanjima te možemo li očekivati još pojačanja do kraja zimskog prijelaznog roka.

Igraj na utakmice SuperSport HNL-a na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Dinamo je pobijedio u svih pet pripremnih utakmica u zimskoj pauzi od SuperSport HNL-a. Jakirović je zadovoljan pripremama, a najbitnije bilo mu je da pripreme prođu bez ozljeda igrača:

"U tri tjedna nekako je sve bilo zbijeno, jedno novo iskustvo za nas. Uspjeli smo provesti sve što smo isplanirali i jako smo zadovoljni. Nismo imali problema, vrijeme nas je poslužilo osim zadnjeg dana kada je stvarno nastala voda i blato u zadnjoj utakmici. U početku se nije tako činilo zbog čega smo i odigrali utakmicu, no hvala Bogu, nitko se nije ozlijedio. Po povratku u Zagreb zbog snijega smo improvizirali u balonu, ali jučer i prekjučer smo napravili dva dobra treninga i spremni čekamo maksimalno motivirani ono što nas čeka, počevši od sutra."

Prvaka Hrvatske osim domaćeg prvenstva čeka i dvomeč sa španjolskim Betisom u šesnaestini finala Konferencijske lige. Jakirović tvrdi da je momčad naviknuta na zgusnut raspored utakmica te da će na temelju dobrih priprema ostvariti očekivanja u proljetnom dijelu sezone:

"Sigurno će biti naporno i intenzivno, na što smo mi i navikli budući da igramo utakmice svakih tri do četiri dana. Igrači su i u pauzi bili samo sedam dana bez treninga, tako da su došli u dobrom stanju, a poslije smo samo nastavili tamo gdje smo stali. Smatram da smo se dobro pripremili, imali smo dosta prostora u odnosu na jesensku polusezonu. Zdravi smo, osim Šutala i Perića, koji sad rade po posebnom programu. Smatram da smo spremni i da ćemo moći odgovoriti na sve izazove koji nas čekaju ovog proljeća."

Najzvučnije pojačanje Dinama ove zime je japanski bek Takuya Ogiwara koji je već debitirao za Plave u posljednjih 20 minuta pripremne utakmice protiv Slaska. Jakirović je otkrio da će Ogiwara biti u sutrašnjem sastavu, no neće zaigrati budući da je imao manju ozljedu:

"Ogiwara neće još sutra igrati. Imao je mali problem s gležnjem kojem smo posvetili više vremena. Ušao je u momčadski trening, bit će u sastavu momčadi, ali igrat ćemo s Perkovićem na lijevom beku."

Dinamo je bio izrazito aktivan u zimskom prijelaznom roku. Plavi dom napustilo je nekoliko otpisanih igrača, a stigla su i četiri pojačanja. Riječ je o Ogiwari, Franu Brodiću, Morenu Živkoviću i Arberu Hoxhi, a trener Dinama otkrio je da bi se u Maksimiru moglo naći još koje pojačanje do kraja prijelaznog roka:

"Novi igrači su se jako dobro prilagodili i momčad ih je super prihvatila, što smatram da nije ni predstavljalo problem. Sva četvorica su izrazito kvalitetni i ono su što smo ciljali da dovedemo. Ja sam zadovoljan s njima, mercato je još uvijek otvoren, pogotovo kada se zatvori europski, nama ostaje još 15 dana pa ćemo vidjeti budući da nikad ne znate što se može dogoditi i hoće li netko i od nas otići, to je isto upitno."

Zimski prijelazni rok Dinama obilježile su i priče oko dolaska Josipa Brekala i Ryana Kenta. Te priče aktualne su i trenutno, a Jakirović tvrdi da pomaka oko njihovih dolazaka nema, unatoč pisanju talijanskih medija kako je Brekalo već na putu za Zagreb:

"Talijani me "ubijaju", svaki dan je neka nova informacija. Nema konkretnih novosti po tom pitanju, tražili smo još jedno krilo, vidjet ćemo što će se dogoditi. Nećemo dovoditi nikoga reda radi, imamo dobru momčad koja je spremna i motivirana za rad, što se vidjelo od prvog dana priprema. U ovom trenutku nema apsolutno nikakvih novosti. Ista stvar kao i s Brekalom, sve je stvar obostranog dogovora. To su dva jako dobra igrača s pedigreom koji su pokazali na europskoj razini da mogu igrati ozbiljan nogomet. Hoćemo li se uspjeti dogovoriti, ne znam, nije sve do nas. Željeli smo i prije dovesti nekoga pa se ne poklope stvari i zatvori se priča i idemo dalje. Vidjet ćemo, nije sve do nas i nisu u pitanju samo ta dva igrača, radi se konstantno i prati tržište, a vidjet ćemo hoćemo li to uspjeti realizirati."

Lokomotivi će u susretu protiv Modrih nedostajati ključni igrač Tuci, a Jakirović smatra da unatoč njegovom izostanku momčad s Kajzerice ima izrazito talentirane mlade igrače protiv kojih nije lako doći do sva tri boda:

"Nema Tucija, ali Duje Čop je tu, koji je iskusan igrač i prošao je sito i rešeto. Imate Šotičeka, Goričana, Krivaka; puno mladih motoričnih igrača i morat ćemo biti oprezni u smislu našeg posjeda da njihove kontre i polukontre spriječimo jer su tu jako opasni. Ono što je najvažnije kod njih je da vjeruju u sebe i svoje mogućnosti, žele se dokazati. Zato mi moramo biti na nivou, ako ne i bolji i naravno da će presudna biti naša kvaliteta, koja je neosporna, da pokažemo na terenu što možemo i uzmemo tri boda, uz sve poštovanje Lokomotivi."

Na kraju je trener Dinama prokomentirao što bi se moglo unaprijediti u uređenju domaćeg prvenstva kako bi ono naraslo u kvaliteti:

"Volio bih da se vrate dokvalifikacije za deveto mjesto jer liga gubi natjecateljsku draž. Sada ekipe koji nisu ni gore ni dolje igraju puno lakše jer su u komfor zoni. Tako se ne može napredovati, smatram da liga može biti još jača ako deveto mjesto vodi do dokvalifikacija."

SuperSport HNL

1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3550:40+1051
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3441:62-2133
10Rudeš 3519:82-638

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!