Košarka

Embiid ima sve manje prostora za odmaranje ako želi do MVP titule

Filip Mihoković • ponedjeljak, 29.01.2024.
Embiid ima sve manje prostora za odmaranje ako želi do MVP titule
Foto: EPA

Kamerunski košarkaš Joel Embiid igra sjajno i ove sezone te je favorit za osvajanje nagrade najkorisnijeg igrača. Međutim, trofej koji od prošle godine nosi ime Michaela Jordana mogao bi mu izmaknuti zbog novih pravila koje je uvela NBA liga prije početka sezone...

Zvijezda Philadelphia 76ersa Joel Embiid naletio je na prepreku u utrci za titulu MVP-a NBA lige. Naime, Kamerunac je do sada propustio jedanaest utakmica, a ne odigra li još sedam do kraja sezone, neće biti u konkurenciji za ovu prestižnu nagradu. Unatoč impresivnim nastupima tijekom aktualne sezone, mogao bi propustiti priliku za osvajanje nagrade zbog pravila koje je NBA liga uvela na početku sezone. Prema tim pravilima, igrači moraju odigrati najmanje 65 utakmica kako bi bili u konkurenciji za nagrade i priznanja na kraju sezone.

Igraj na NBA utakmice na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Embiid sada smije propustiti još šest utakmica od preostalih 38, kako bi zadovoljio to pravilo. Ako prevrši tu brojku, automatski će biti isključen iz utrke za MVP nagradu, ali i za mjesta u All-NBA momčadi i najboljim obrambenim sastavima. Jedna od klauzula u pravilima ističe da igrač mora provesti najmanje 20 minuta na parketu kako bi mu se utakmica računala kao valjana. Ovo pravilo sprječava igrače da započnu utakmicu i zatim je samo promatraju s klupe, što je bila praksa u prethodnih nekoliko sezona.

Iako postoje izuzeci ovome pravilu, poput situacije u kojoj igrač odigra 62 utakmice, a zatim doživi ozljedu koja ga prisili da završi sezonu, Embiid se trenutno nalazi u nezavidnom položaju, kao i 76ersi, koji nisu ista momčad bez aktualnog MVP-a NBA lige. Kamerunski centar nedavno je imao i večer karijere ubacivši 70 poena, ali prečesto propušta susrete protiv ozbiljnih pretendenata na NBA titulu, osobito kada se radi o uzastopnim utakmicama dva dana zaredom.

Philadelphia 76ersi imaju još 38 utakmica do kraja regularne sezone, uključujući 13 gostujućih susreta protiv ekipa koje se bore za doigravanje ili play-in. S obzirom na Embiidove dosadašnje izostanke zbog učestalih manjih ozljeda, pitanje je može li sakupiti dovoljan broj utakmica da zadovolji uvjete za MVP nagradu.

FOTO: EPA/ERIK S. LESSER

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

KošarkaNBAJoel Embiid
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!