Košarka

Kraj velike 20-godišnje karijere, umirovio se Marc Gasol

Filip Mihoković • srijeda, 31.01.2024.
Kraj velike 20-godišnje karijere, umirovio se Marc Gasol
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Završila se karijera jednog od najboljih centara koji je ikada krasio američke i europske parkete. Mlađi od braće Gasol, Marc, objavio je danas svoje umirovljenje od profesionalne košarke u Barceloni...

Marc Gasol stavio je točku na i te završio svoju bogatu karijeru ne upisavši niti jedan nastup za momčad Girone ove sezone. Budućnost španjolskog centra nije bila unaprijed određena prije otvaranja sezone osim što je bilo poznato da neće moći nastupati od početka. Tako je i bilo, a nakon četiri mjeseca bez nastupa za momčad, Gasol je odlučio okončati karijeru.

Igraj na španjolsku košarku na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Završivši 20 godina dugu karijeru, centar i predsjednik Girone potvrdio je ono što se već neko vrijeme očekivalo, a svoju posljednju utakmicu odigrao je 24. svibnja 2023. godine. Nakon što je proveo svoje formativne godine u klubu Basquet Cornella, mlađi brat Gasol napustio je Španjolsku, odvevši sa sobom cijelu obitelj u Memphis kada je njegov brat Pau stigao u NBA ligu.

U SAD-u je počeo u privatnoj školi Lausanne Collegiate School u Memphisu, za čiju je momčad prosječno postizao 27.5 poena, 12.5 skokova i 5.7 blokada. Iako je imao ponude nekoliko američkih sveučilišta, Marc je odlučio vratiti se u Španjolsku i igrati za Barcelonu. Debitirao je u ACB ligi protiv Estudiantesa u listopadu 2003. godine, ali nije postigao željeni uspjeh tijekom dvije sezone provedene u dvorani Palau.

Prvi veliki iskorak u karijeri napravio je u ljeto 2006. godine kada je pozvan u španjolsku reprezentaciju kao zamjena za ozlijeđenog Frana Vázqueza na Svjetskom prvenstvu. U Saitami je, s timom u kojem je bio i stariji brat, osvojio zlatnu medalju. Njegova igra se poboljšavala svakim prolaznim tjednom, a tome je pridonio i prelazak u Gironu.

U svojoj drugoj sezoni u Akasvayu proglašen je najkorisnijim igračem na jedanaest različitih dana, nadmašivši rekord koji je držao Arvydas Sabonis, a bio je i najbolji igrač u regularnoj fazi natjecanja. Na ljeto 2008. godine, nakon osvajanja srebrne olimpijske medalje u Pekingu, napravio je iskorak prema NBA ligi. Godinu dana ranije, bio je izabran od strane Lakersa s 48. izborom, ali su mu prava promijenjena iz Los Angelesa u Memphis Grizzliese u razmjeni s njegovim bratom.

Stoga se pridružio Grizzliesima gdje je proveo devet i pol sezona, pritom osvojivši titulu najboljeg obrambenog igrača NBA lige 2013. godine te sudjelujući na tri All-Star utakmice. U veljači 2019. godine prelazi u Toronto Raptorse, gdje je, sa Sergeom Ibakom i Kawhijem Leonardom, osvojio NBA titulu, nekoliko mjeseci prije nego što je osvojio svoje drugo svjetsko zlato s nacionalnom momčadi.

U studenom 2020. godine potpisao je za Los Angeles Lakerse, svoj posljednji tim u NBA ligi, prije no što se vratio u Španjolsku kako bi time zatvorio puni krug. Karijeru je završio kao igrač i predsjednik Girone, momčadi koja je nastala iz pepela bivšeg Akasvayua. Mlađi Gasol odlučio je pomoći klubu koji se borio za promociju u viši rang, što je momčad i postigla u njegovoj prvoj sezoni.

Gasol iza sebe ostavlja dva svjetska i dva europska zlata te tri srebra i dvije bronce s reprezentacijom Španjolske. U klupskoj košarci osvojio je ACB ligu s Barcelonom, FIBA europski kup s Gironom te NBA prvenstvo s Raptorsima. Nije ni upitno da će se, kao i njegov brat, naći u Košarkaškoj kući slavnih, čim bude kvalificiran za istu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!