Rukomet

Rukometaši Zagreba bore se za prolaz dalje u Lige prvaka: 'Već smo pokazali da možemo igrati s njima'

Filip Mihoković • utorak, 13.02.2024.
Rukometaši Zagreba bore se za prolaz dalje u Lige prvaka: 'Već smo pokazali da možemo igrati s njima'
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Rukometna momčad Zagreba nastavlja svoj put u EHF Ligi prvaka. U četvrtak, 15. veljače, najbolji hrvatski rukometaši gostovat će kod danskog Aalborga u borbi za prolazak skupine...

Momčad Andrije Nikolića, u 11. kolu EHF Lige Prvaka, gostovat će kod danskog Aalborga. Ova utakmica ima poseban naboj jer su se momčadi već sastale prošle godine u Areni Zagreb, gdje je pogotkom Miloša Kosa u posljednjoj sekundi utakmica završena neodlučenim rezultatom 30:30.

Igraj na rukometnu Ligu prvaka na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Aalborg se trenutno nalazi na drugom mjestu u skupini A s 12 osvojenih bodova, dok su najbolji hrvatski rukometaši trenutno na šestom mjestu s dva boda manje. Do kraja natjecanja po skupinama preostale su još četiri utakmice, a sve ekipe, osim makedonskog prvaka Eurofarm Pelistera, bore se za plasman u osminu finala.

Trener Zagreba, Andrija Nikolić, nada se iznenaditi Aalborg na domaćem terenu, a priliku za to vidi u odsustvu nekoliko igrača kod domaćina:

"Očekuje nas gostovanje kod jedne odlične ekipe. Kada igraju pred svojim navijačima malo im tko uspije uzeti bodove. Pošlo je to za rukom PSG-u ove sezone, ali tek uz puno rizika u igri sedam na šest. Mi se nadamo da možemo iznenaditi. Oni imaju određenih problema u vidu nekih ozljeda. Ako se ne varam, neće im biti kružnog napadača Renea Antonsena, a lakše su ozljede imali i vanjski igrači Aleks Vlah i Lukas Nilsson. Međutim, kod nas je slična situacija. Zvone Srna se tek priključio ekipi nakon lakše ozljede koju je zadobio na Euru. Utakmicu protiv Spačve propustili su također Patryk Walczak i Aleks Kavčič zbog viroze. Na sreću sada su svi tu i pokušat ćemo se što bolje pripremiti za ono što nas čeka u četvrtak. Dobra je vijest da ipak imamo tri treninga za odraditi u punom sastavu i da će nam to poslužiti, ne bismo li se što bolje uigrali za Dance."

Brige s ozljedama dijeli i zagrebačka momčad, no trener se nada nastupu svih trojice upitnih igrača te ne isključuje mogućnost napadanja Danaca s igračem više:

"Kao i u prvoj utakmici, pokušat ćemo im se suprotstaviti igrom u obrani 5-1, a što se napada tiče nije isključeno da pokušamo kao i Parižani u određenim trenucima riskirati sa sedam na šest. Treba reći i to da njima u prvoj utakmici na raspolaganju nije bio lijevi vanjski Lukas Nilsson koji im je jako bitan igrač i treba vidjeti u kakvom će on stanju biti u četvrtak budući da se tek vraća od ozljede. Isto tako i kod nas ne možemo točno znati kakvi će biti Srna, Walczak i Kavčić, ali ja osobno vjerujem da će sva trojica dati svoj obol i da će pomoći ekipi u Aalborgu."

Svoj dojam uoči utakmice dao je i Luka Lovre Klarica:

"Aalborg je sjajna ekipa, ali mi smo već u Zagrebu pokazali da možemo igrati s njima i da smo im kadri parirati. Mislim da smo se dobro spremili i da smo ih analizirali kako treba. Usudio bih se reći da znamo sve njihove polaze i njihove jake strane, odnosno adute u igri. Polukontra i kontru su im forte i to je nešto što moramo zatvoriti brzim vraćanjem u obranu tijekom cijele utakmice, a prvenstveno moramo biti mirni u napadu i ne griješiti kako im ne bismo dali previše šansi za lake golove. Što se nas tiče najbitnije je da smo svi zdravi i da smo se najzad kompletirali. Svi jedva čekamo da opet krene Liga prvaka."

Klarica je zaključio da će put ka pobjedi presuditi mirnija ruka u posljednjih pet minuta, a smatra da u tome upravo leži prednost zagrebačke momčadi:

"Kao što je naš Ivan Čupić dobro primijetio, ako ih uspijemo uvesti u nervozu da u egalu uđemo u zadnjih pet minuta utakmice, e onda je sve moguće. Nešto slično smo napravili u Bitoli na kraju prošle polusezone i to bi nam trebao biti putokaz."

Utakmicu je najavio i Zvonimir Srna, koji dobro poznaje protivnika:

"Aalborg je najbolji izdanak skandinavskog rukometa. Igraju tipično za Skandinavce s puno trke, a sastavljeni su od ponajboljih skandinavskih igrača. Zapravo, jedini koji nije Skandinavac je naš prijatelj i bivši suigrač Aleks Vlah koji je lani eksplodirao u Celju i sasvim zasluženo ostvario veliki transfer u Aalborg. Jedan je od najboljih srednjaka u Europi i po kvaliteti ne zaostaje za svojim skandinavskim suigračima. Osobno se veselim da ću ga vidjeti. Ne očekujem neka velika iznenađenja. Dobro se poznajemo međusobno i znamo kako igramo. U prvoj utakmici smo ih možda malo iznenadili s 5-1 obranom, ali sada su sigurno spremni i na takvu varijantu. Što se njih tiče opasni su iz tranzicije i mi ne smijemo raditi brzoplete greške u napadu, jer će oni to znati kazniti."

Srna se nada nastupu u četvrtak unatoč blagim ozljedama koje je nanizao nakon Europskog prvenstva te je zaključio da nekad i svježina može odlučiti utakmicu:

"Nakon Europskog prvenstva u Njemačkoj imao sam nekoliko lakših ozljeda. Ništa strašno, ali dovoljno da ne budem u normalnom ritmu treniranja. Trebalo je neko vrijeme da se tijelo skroz oporavi od napora koje smo tamo imali, ali sada sam dobro. Dosta sam trenirao individualno posljednjih dana. Sigurno da mi fali natjecateljskog ritma, ali ponekad se ovakve utakmice mogu dobro odigrati i na čistu svježinu. Nije to uvijek slučaj, ali ja se nadam i vjerujem da ću u četvrtak biti od pomoći svojim suigračima."

Liga prvaka, skupina A

1Kiel 14410:379+3122
2Aalborg Handball 14430:382+4819
3Paris Saint-Germain 14431:412+1917
4Barlinek Industria Kielce 14413:402+1116
5RK Zagreb 14373:373014
6OTP Bank Pick Szeged 14401:414-1313
7Kolstad 14393:401-811
8Eurofarm Pelister 14333:421-880

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!