Nogomet

Rog o povratku u Dinamo: 'Cilj mi je pokazati svima u klubu da mogu pomoći u osvajanju naslova'

Filip Mihoković • utorak, 13.02.2024.
Rog o povratku u Dinamo: 'Cilj mi je pokazati svima u klubu da mogu pomoći u osvajanju naslova'
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Marko Rog stigao je u Zagreb te potpisao za Dinamo. Riječ je o posudbi iz talijanskog Cagliarija u trajanju od godinu dana, a 28-godišnji veznjak danas je predstavljen...

Kibici Dinama danas su dobili razlog za slavlje jer se u Plavi dom vratio jedan od miljenika, Marko Rog. Rog je 2017. godine sa suzama u očima napustio svlačionicu Modrih, a sada se nakon igranja u Italiji i Španjolskoj vratio tamo gdje je najsretniji:

Igraj na utakmice SuperSport HNL-a na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

"Lijepo je vratiti se kući, vidjeti svoje ljude, pričati naš jezik. Sretan sam i stalo mi je da pomognem. Trebam još mjesec dana da počnem raditi s ekipom, pun sam motiva."

Utrka za titulu prvaka Hrvatske ove sezone izrazito je napeta, a Rog nije začuđen time, budući da smatra da se nakon dvadesetak godina dominacije Dinama, morala dogoditi i sezona u kojoj Modri nisu u pozamašnoj bodovnoj prednosti već u veljači:

"Bilo je drugačije kad sam prošli put bio ovdje, više se mučimo u prvenstvu, ali možda je u takvoj dugogodišnjoj dominaciji i normalna jedna sezona u kojoj nisi deset bodova ispred svih u veljači. I premda je sezona lošija nego što smo navikli, blizu smo, kvalitetni smo i možemo osvojiti naslov."

Prijelaz u Napoli iz Dinama ostvario za visokih 13.5 milijuna eura, a od tada su mu karijeru usporile čak tri ozljede. Rog se nada da je odsustvima s terena sada došao kraj, a za vraćanje u formu nakon ozljeda, smatra da su ključni snažan karakter i mentalitet:

"Uvijek mi se dogodilo u trenutku kad sam se vratio na svoj nivo, igrao sam dobro. Ali jedna od mojih kvaliteta je karakter i imam motiv velik pokazati da se možeš vratiti. I dečkima koji se jednom tako ozlijede pokazati da nije kraj svijeta i da se možeš vratiti na najviši nivo. Poslije svake ozljede je jako teško. Prva je bila teška, prvi put prolaziti sve, a mjesec dana ranije bio sam u prvih 11 reprezentacije na Poljudu protiv Portugala. Pa je došla druga ozljeda zbog komplikacija s prve i sad zadnja. Sad je dosta, kraj, dobro se osjećam i mogu pomoći."

Miljenik Dinamovih navijača nada se zaigrati u posljednjem derbiju na Poljudu, a otkrio je i da po isteku posudbe postoji mogućnost trajnoga prelaska u Plavi dom, ako klubovi dođu do sporazuma:

"Cilj mi je pokazati svima u klubu da mogu pomoći u osvajanju naslova. Vjerujem da se vraćam u vrijeme reprezentativne stanke, možda baš na Poljudu, odigram prvu utakmicu. Zato sam i htio da posudba bude barem na godinu dana jer nisam htio doći i igrati dva mjeseca nego želim ostaviti dobar dojam. Klubovi će nakon godine dana dogovarati mogući trajniji povratak."

Povremeni hrvatski reprezentativac minute na terenu u kockastom dresu dijelio je s bratićem Darijom Melnjakom i Markom Pjacom, s kojim je igrao i u Dinamu. Rog je u bliskim odnosima s obojicom igrača te stoga smatra da će međusobni okršaji biti posebno zanimljivi:

"Melnjak mi je kao brat, odrasli smo zajedno, bit će zanimljivo u obitelji, zna da sam veliki dinamovac. Pjaca mi je prijatelj, radujem se našim susretima. Volio bih da su obojica ovdje, ali to je splet okolnosti, bit će zanimljivo igrati protiv njih."

Otkrio je Rog da su za njegov dolazak bili zainteresirani i drugi hrvatski klubovi, no svaka je opcija pala u zaborav kada je saznao za mogućnost povratka u voljeni klub:

"Bilo je interesa drugih klubova, ne od Hajduka, ali izabrao sam Dinamo, to je moj klub."

Rog je mišljenja da kvaliteta SuperSport HNL-a raste iz godine u godinu unatoč infrastrukturnim problemima, a smatra da je najzaslužnija za to kvaliteta igrača i nadolazećih mladih talenata:

"Puno igrača se vraća, dobrih igrača, kvaliteta naše lige raste. Fali infrastrukture, boljih terena, pa to možda nekome ne izgleda tako, ali velika je kvaliteta hrvatskih igrača i hrvatskog nogometa. Gledao sam Dinamo, teža je sezona, fali kontinuiteta, ali kvalitetu ima, puno dobrih igrača, kao i onih mladih, samo je pitanje trenutka kad ćemo povezati pobjede i uhvatiti ritam. Utrka za naslov jako je izjednačena, puno je utakmica pred nama, i međusobnih derbija, ali i ostali klubovi mogu pobijediti favorite i zato kažem da je kvaliteta veća i prvenstvo zanimljivije. Odlučivat će nijanse."

Što se tiče pozicije na kojoj će igrati, sve će biti riješeno u dogovoru s trenerom Sergejom Jakirovićem, a Rog je istaknuo da je napredovao igrajući izvan Hrvatske:

"Vjerojatno ću igrati jednog od dva prednja vezna, tu se najbolje osjećam i tu me trener planira koristiti. Napredovao sam, iako su me ozljede usporile. Taktički sam napredovao, u glavi, uvjeren sam da će biti dobro."

Rog je ponajbolju utakmicu u plavome dresu odigrao na Poljudu. Nada se ponoviti sličnu izvedbu u zadnjem ovosezonskom Vječitom derbiju, a zaključio je da mu je najveća želja da Modri obrane naslov prvaka:

"Bila mi je to jedna od najdražih pobjeda, možda i najdraža. Daj Bože da se ponovi 30. ožujka. Ali nek' Dinamo osvoji naslov, to je najvažnije."

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3346:22+2461
4Osijek 3358:42+1651
5Lokomotiva 3345:36+947
6Varaždin 3336:42-639
7Istra 1961 3333:51-1837
8Gorica 3330:47-1735
9Slaven Belupo 3340:60-2033
10Rudeš 3315:77-627

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!