Vodeni sportovi

Hrvatski vaterpolisti imaju veliku priliku za ulazak u finale SP-a, u polufinalu protiv Francuske

Branimir Korać • četvrtak, 15.02.2024.
Hrvatski vaterpolisti imaju veliku priliku za ulazak u finale SP-a, u polufinalu protiv Francuske
Foto: Mario Strmotić/HINA

Hrvatska vaterpolska reprezentacija u neočekivanom raspletu za ulazak u finale Svjetskog prvenstva igrat će protiv Francuske. Francuzi su u četvrtfinalu preokretom svladali Mađarsku…

Mađarska je u četvrtfinalu bila veliki favorit protiv Francuske, posebno jer je na Svjetsko prvenstvo doputovala sa svim svojim zvijezdama i s najjačim snagama, za razliku od Europskog prvenstva u Hrvatskoj na kojem je nastupila bez najvećeg dijela igrača i s mladim snagama.

Igraj na utakmice SuperSport HNL-a na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

No, iako je u Dohi vjerovala kako se može potući za titulu prvaka, zapela je tamo gdje nije očekivala. Francuska ju je zaustavila u četvrtfinalu i tako je izborila dvoboj protiv Hrvatske u polufinalu Svjetskog prvenstva što je najveći rezultat francuskog vaterpola dosad.

Dolazak Vjeke Kobešćaka svakako je pomogao u rastu francuskog vaterpola, a hrvatski stručnjak koji je ujedno na klupi Juga i predobro poznaje hrvatske igrače, bit će ujedno možda i najveća prijetnja.

Hrvatska se pak uspješno podigla nakon što je zaradila težak psihološki udarac porazom u finalu Europskog prvenstva. Odmor između dva velika natjecanja bio je kratak, ali dovoljan da se napune baterije i Hrvatska u Dohi lako ostvari prvi cilj i izbori nastup na Olimpijskim igrama, a zatim dođe do bonus pobjede i eliminira Srbiju.

Nakon te pobjede protiv Srbije, već su krenule priče o dvoboju protiv Mađarske u polufinalu. No, vrlo brzo uslijedio je šok, prvenstveno za Mađarsku koja je neočekivano poražena od Francuske.

Ovo ne bi trebalo predstavljati neki veliki problem za Hrvatsku. Naime Francusku jako dobro poznaje, igrala je s njom na Europskom prvenstvu i teško da će tu biti nekih velikih iznenađenja. Ipak treba oprez, nije Francuska slučajno došla do polufinala, a sada joj je samopouzdanje "do neba."

Što su rekli

Ivica Tucak, izbornik Hrvatske: "Nema ni govora o takvom načinu razmišljanja niti sam ja ikada tako razmišljao. Kada smo igrali protiv Kine imao sam sportski respekt jer samo glup sportaš može podcijeniti protivnika. Samim time podcjenjuješ svoj rad i kvalitete te sve ono što si radio, a to ne dolazi u obzir, osobito ne protiv Francuske i u trenutku kada se igra polufinale Svjetskog prvenstva. U tom smislu neće biti nikakvog podcjenjivanja."

Vjekoslav Kobešćak, član stožera Francuske: "Za francusku reprezentaciju vrlo je važno da smo prije Olimpijskih igara došli na jednom turniru među završne četiri momčadi kako bi skinuli pritisak Olimpijskih igara u Parizu kojeg si sami namećemo. Ovo je enorman povijesni uspjeh za francuski vaterpolo i mislim da je važna stvar za svjetski vaterpolo te potvrda kontinuiteta kroz dvije sezone dobrih rezultata i dobre igre francuske reprezentacije nakon Tokija, te konstantnog napretka i nadam se da to može ići još bolje."

Mjesto, vrijeme, suci

Doha, 15:30

Suci: Michiel Zwart (Nizozemska), Liang Zhang (Kina)

Prošli dvoboj

Hrvatska je posljednji put protiv Francuske igrala početkom godine na Europskom prvenstvu te e upisala pobjedu 12:7.

Prognoza

Hrvatska je bolja i ide u finale.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!