Vodeni sportovi

Ivica Tucak uoči finala Svjetskog prvenstva: 'Čeka nas zadnji korak i moramo ga napraviti'

Filip Mihoković • petak, 16.02.2024.
Ivica Tucak uoči finala Svjetskog prvenstva: 'Čeka nas zadnji korak i moramo ga napraviti'
Foto: EPA

Barakude su pobjedom nad Francuskom izborili plasman u finale Svjetskog prvenstva gdje će za zlato igrati protiv Italije. Ivica Tucak najavljuje neizvjesnu utakmicu, ali uvjeren je u pobjedu svoje momčadi...

Hrvatski vaterpolisti uspjeli su u polufinalu Svjetskog prvenstva svladati Francuze 17:16 nakon izvođenja peteraca. Barakude su u posljednjoj četvrtini ispustili prednost od tri pogodaka, no na kraju, u neizvjesnoj završnici, izborili finale protiv Italije. Izbornik Ivica Tucak presretan je ostvarenim rezultatom, ali želi da momčad i apsolvira posljednji zadatak pred njom:

Igraj na utakmice SP-a u vaterpolu na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

"Dojmovi su se slegli, prošla je noć. Budimo iskreni, napravili smo veliki rezultat, još jedno finale. Igramo finale Svjetskog prvenstva nakon mjesec dana kada smo igrali finale Europskog prvenstva, a to je četvrto finale Hrvatske na Svjetskim prvenstvima, a moje osobno, treće. Presretan i prezadovoljan sam, ali čeka nas taj zadnji korak i moramo ga napraviti. Hoćemo li uspjeti ne znam, ali moramo napraviti sve da uzmemo zlato."

Ritam i raspored utakmica na Svjetskom prvenstvu bio je izrazito intenzivan pa ne čudi da su igrači obiju momčadi premoreni. Hrvatski izbornik smatra da je njihovo postignuće tim više zasluženo, a na pitanje je li preostalo snage u igračima za zlato, nada se da je tako:

"Dobro je pitanje hoće li biti snage, ja uistinu vjerujem da hoće. Jučer sam igračima u autobusu rekao da nema više treninga, videa, niti bilo čega drugoga, ostala su samo glava i srce. Dogovorit ćemo se što trebamo raditi protiv Italije, ali umorni smo. Igrači su mrtvi umorni i na rezervi, prvi put mi se u karijeri desilo da po šest-sedam igrača traži izmjenu, a i ja sam umoran, sinoć mi se vrtjelo u glavi. Ovo je jedan suludan ritam, ali neka je bilo tako, napravili smo veliku stvar i čeka nas odlučujući korak."

Italija je s druge strane, u polufinalu svladala favorizirane Španjolce 8:6. Talijani su sjajno su odigrali cijelo prvenstvo, a razlog tome Tucak vidi u njihovih nekoliko najboljih igrača, posebice u Francescu Di Fulviju:

"Što reći o Italiji osim da su na vrhu. Italija, Španjolska i Hrvatska su u periodu nakon Tokija stalno u finalu i polufinalu. Strašna su reprezentacija s dvojicom-trojicom vanserijskih igrača, počevši od Francesca Di Fulvija. Mislim da igramo sjajno, moramo se odmoriti i pokušati regenerirati koliko možemo. U glavi ćemo biti pravi i idemo napraviti sve što možemo da uzmemo zlato."

Nadalje je Tucak analizirao protivničku momčad, a posebno su ga dojmili mladi igrači Alessandro Velotto i Francesco Condemi:

"Talijani nemaju centre svjetske klase, međutim, u kriteriju koji trenutno vlada oni uvijek dobiju svoj broj isključenja. Imaju sjajnog golmana, Marca del Lunga, i imaju Di Fulvija, a dvojicu igrača koje sam gledao ovdje su Condemi i Alessandro Velotto. Oni drže ritam i daju dodatnu snagu, osobito Condemi, za kojeg sam znao da je mlad i kvalitetan, ali da ovako zrelo na ovoj razini može odigrati, nisam vjerovao. Sjajna su reprezentacija, ali i mi imamo sjajne igrače. Bit će to 50:50 utakmica u kojoj će odlučivati detalji i sitnice, a mi moramo napraviti sve u okviru sportske igre da uzmemo zlato."

Tucak je na kraju zaključio da momčad mora bolje odrađivati obrambene zadatke želi li imati šanse u finalu protiv Italije:

"Morat ćemo odigrati pravu veliku utakmicu kao finale protiv Španjolske u Zagrebu i kao što je bio polufinale protiv Mađarske. Njih ne možeš pobijediti na jučerašnjem nivou kada smo poklanjali golove. Kada daješ meso, očekuj da će ga netko ugristi, a mi smo davali. Moramo biti puno koncentriraniji nego jučer u obrambenim detaljima i bit će to dobro"

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!