Vodeni sportovi

Luka Lončar: 'Momčadskom igrom, vjerom i pomaganjem možemo parirati Talijanima'

Filip Mihoković • petak, 16.02.2024.
Luka Lončar: 'Momčadskom igrom, vjerom i pomaganjem možemo parirati Talijanima'
Foto: EPA

Barakude će se za svjetsko zlato u finalu boriti protiv Talijana, a Luka Lončar smatra da će hrvatski vaterpolisti imati dobre šanse za pobjedu ako će igrati svoju igre te biti na razini...

Hrvatska vaterpolska reprezentacija uspjela je nakon izvođenja peteraca svladati Francuze te izboriti još jedno finale na velikim natjecanjima. Za zlato će momčad Ivice Tucka igrati protiv Italije, a finalne utakmice nisu strane iskusnom Luki Lončaru, koji se, nakon slegnutih dojmova, nada još boljoj igri u finalu:

Igraj na utakmice SP-a u vaterpolu na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

"Malo smo nestrpljivi, jedva čekamo da počne finale. Uzbuđeni smo i vjerujem da možemo još podići nivo igre i da možemo pružiti još jednu dobru partiju u finalu."

Hrvatski vaterpolisti nižu sjajne uspjehe, a nakon srebra na Europskom prvenstvu, nadaju se svjetskome zlatu. Lončar smatra da su za uspjeh najzaslužniji momčadski duh, igra i atmosfera, te da je momčad napredovala iz utakmice u utakmicu. Hrvatski vaterpolist nada se da će s takvim pristupom imati i dobre šanse protiv Italije:

"Naš i moj osobni cilj, bio je stvoriti momčadski duh i veliku atmosferu da možemo parirati najboljima. Bili smo nesigurni nakon rezultata u Fukuoki i sada iz utakmice u utakmicu smo rasli i samim time dokazali da se možemo nositi s najboljima. Finale je uvijek teška i najzahtjevnija utakmica na turniru i vjerujem da će nam biti teško, ali momčadskom igrom, vjerom jednih u druge i pomaganjem možemo parirati Talijanima."

Nakon analize polufinalnog susreta Italije i Španjolske, Lončar smatra da su Talijani zasluženo slavili te da će biti teško igrati protiv njih, ali vjeruje u sebe i momčad:

"Čini mi se da su cijelo vrijeme kontrolirali rezultat i igru i baš su izgledali bolje te su potpuno zasluženo ušli u finale. Više su se mučili s Grčkom i SAD-om, ali krasi ih agresivna igra, brzo plivanje te vrlo agresivna obrana gdje se svi znaju vratiti i vrlo brzo, sinkronizirano iskočiti na vanjsku liniju. Stvarno igraju dobro i zasluženo su u finalu i bit će nam teško, ali vjerujemo u sebe i svoje mogućnosti."

Lončar dobro poznaje talijanske reprezentativce, a posebice njihova najopasnijeg igrača, Francesca Di Fulvija, s kojim je i igrao. Smatra da se Talijanima može parirati ako se limitira njihove najbolje pojedince:

"Već deset godina igram protiv Di Fulvija, a dvije sam odigrao i s njim, stvarno je velika kvaliteta. Uz njega je tu i vratar koji može imati fantastične utakmice, a izdvojio bih lijevaka Echeniquea koji daje dobar ritam, a Fondelli im daje sigurnost sa šutom na desnoj strani. Imaju nekoliko vrhunskih individualaca i poznajemo se, ali treba im anulirati kvalitete što je više moguće i to će nam otvoriti put ka pobjedi."

Lončar je jedan od iskusnijih hrvatskih reprezentativaca te je već igrao svjetsko finale, a u pristupu takvoj utakmici, smatra da su ključne koncentracija i mirnoća:

"Moramo ući svom snagom i mirno. Mirnoća i koncentracija će biti ključne, to uvijek u finalu presudi. U neizvjesnim utakmicama uvijek presude jedan-dva detalja u trenutku koncentracije i mirnoće na vrhunskoj razini."

Iskusni Lončar zaključio je da je visoki plasman Italije rezultat najbolje prilagodbe novim pravilima:

"Italija se na ovom turniru najbolje prilagodila suđenju, igraju na rubu agresivnosti, ali ne udaraju. Čupaju, idu preko glave, a onda čekaju da im vratiš, što više ne smiješ. Moramo mirne glave ući u utakmicu."

FOTO: EPA/MOHAMED MESSARA

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!