Nogomet

Plenković nakon potpisa sporazuma: 'Do idućeg Svjetskog prvenstva, u Zagrebu imamo novi stadion'

Filip Mihoković • srijeda, 21.02.2024.
Plenković nakon potpisa sporazuma: 'Do idućeg Svjetskog prvenstva, u Zagrebu imamo novi stadion'
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Sporazumom Grada Zagreba, Vlade Republike Hrvatske i Zagrebačke nadbiskupije otklonjena je najveća prepreka za izgradnju novog stadiona u Maksimiru, a premijer Andrej Plenković izrazio je zadovoljstvom postignutim sporazumom te otkrio planirani vremenski okvir izgradnje stadiona...

Zagreb će dobiti novi stadion u Maksimiru nakon potpisivanja sporazuma između Vlade Republike Hrvatske, Grada Zagreba i Zagrebačke nadbiskupije. Sporazum označava darovanje posjeda na Sveticama od strane Katoličke Crkve Gradu Zagrebu radi izgradnje novog stadiona za Dinamo. U zamjenu, Crkva će dobiti deset lokacija u gradu za izgradnju svojih objekata.

Igraj na utakmice SuperSport HNL-a na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Gradonačelnik Zagreba, Tomislav Tomašević, izrazio je zadovoljstvo rješavanjem imovinsko-pravnih sporova koji su godinama odgađali izgradnju novog stadiona. Naglasio je važnost rješavanja ovog problema u mandatu trenutne gradske uprave te najavio da će se stadion financirati privatnim sredstvima, odnosno sponzorskim novcem, a ne gradskim proračunom:

"Danas je doista bitan dan jer se nakon 27 godina rješava imovinsko-pravni spor. Upravo zbog ovog spora u prošlosti se nije išlo na izgradnju novog već rekonstrukciju starog stadiona. Zadovoljan sam što se ovaj problem riješio u mandatu ove Gradske uprave, tako smo pokazali da se mogu riješiti i najteži problemi. Nakon ovoga, nema više prepreka za izgradnju novog maksimirskog stadiona. Smatramo da se stadion može izgraditi privatnim sredstvima. Vjerujemo da se stadion može izgraditi sponzorskim novcem, a ne gradskim."

Nadbiskup Zagrebačke nadbiskupije, monsinjor Dražen Kutleša, istaknuo je da će deset lokacija koje su darovane Crkvi biti iskorištene za gradnju crkvenih objekata i dječjih vrtića:

"Izražavam zadovoljstvo na mogućnosti da smo mogli baš u ovo vrijeme realizirati ovaj ugovor koji će biti na korist svim građanima grada Zagreba. Dok smo razgovarali, bila je uvijek ideja da u crkvi u prvom planu je dobro crkve i htjeli smo to pokazati tako da ovih deset lokacija, da se tamo grade crkveni objekti, možda dječji vrtići i sve ono što bude potrebno na tom području."

Premijer Andrej Plenković proglasio je dan potpisivanja sporazuma povijesnim te je izrazio zadovoljstvo što se rješavanjem ovog pitanja otvara prostor za izgradnju suvremenog stadiona. Plenković je najavio da će stadion biti izgrađen do idućeg Svjetskog prvenstva, a zahvalio je svima koji su sudjelovali u pronalaženju rješenja koje će zadovoljiti sve strane:

"Danas zaista, gledajući perspektivu Maksimira, Dinama, reprezentacije, stadiona i sporta, možemo reći da je riječ o povijesnom danu koji rješava gotovo tri desetljeća star problem koji je bio prepreka za izgradnju novog stadiona kakav Zagreb, Zagrepčani i Hrvatska zaslužuju. Vrijeme je da prionemo u drugu fazu i da do idućeg svjetskog prvenstva u Zagrebu imamo novi stadion."

SuperSport HNL

1Dinamo 3360:25+3575
2Rijeka 3364:25+3971
3Hajduk 3346:22+2461
4Osijek 3358:42+1651
5Lokomotiva 3345:36+947
6Varaždin 3336:42-639
7Istra 1961 3333:51-1837
8Gorica 3330:47-1735
9Slaven Belupo 3340:60-2033
10Rudeš 3315:77-627

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!