Nogomet

Marić: 'Dobio sam poruke od velikog broja sudaca, zahvaljuju mi na svemu što sam napravio u ove tri godine'

Petar Jenjić • subota, 02.03.2024.
Marić: 'Dobio sam poruke od velikog broja sudaca, zahvaljuju mi na svemu što sam napravio u ove tri godine'
Foto: Damir Senčar/HINA

Bruno Marić gostovao je u podcastu Sportskih novosti. Bio je to opširan intervju u kojem je pričao o mnogim gorućim temama, kao i razlozima zbog kojih je podnio ostavku s mjesta predsjednika Komisije nogometnih sudaca...

Sada već bivši predsjednik Komisije hrvatskih sudaca, Bruno Marić, gostovao je u podcastu Sportskih novosti u kojem se osvrnuo na brojne teme i minule događaje unutar hrvatskog nogometa.

Igraj na teniske mečeve na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

"Ne bi bilo istina kad bih rekao da sam dobro. Ne znam što se točno dogodilo i zbog čeka je nastala tolika strka koja je rezultirala mojom ostavkom. Nisam ni u snu mislio da ćemo doći do toga da u javnost "iscure" snimke iz VAR sobe, a posebno ne da će izaći dodatno montirane na zločest način, s tendencijom da se naškodi sucima. To je čisto kazneno djelo. Oni koji su sve to pokrenuli su zabili mi nož u leđa i požalit će zbog toga. Ne zato što će nastradati, nego što se na snimkama vidi da su suci u VAR sobi i na terenu donosili ispravne odluke. One koje su bile krive, rezultat su ljudskih pogreški. Dapače, ljudi su mogli dodatno spoznati koliko je sudački posao težak i stresan. Nas je već pratio glas da sudimo pošteno i to se na snimkama potvrdilo."

Ostavku je podnio, kako kaže, zbog prijetnji prema obitelji i isključivo zbog toga.

"Sigurno će biti kaznenih prijava. U razgovoru sa svojom djecom spoznao sam da ih nemam više pravo dovoditi u neugodne situacije, da se boje. To je postao pretežak teret. Nisam netko tko se boji, ali to sve predugo traje i ostavkom sam želio skrenuti pozornost društvu i ljudima u sportu da se možda nešto promijeni kako se glasnoj manjini više ne bi dopuštale takve neprihvatljive radnje. Donio sam odluku nakon što mi je sin rekao da ide na izlet, ali da nikome neće reći da se preziva Marić jer bi ga mogli napasti kad shvate da je iz Daruvara. Prijetnjama se više ne želim odupirati jer takav način prezirem i on je neodrživ."

Je li ciljao na Hajduk kada je govorio o pritisku?

"Zna se da je već jednom tražio moju smjenu. Jedno su vrijeme kružile priče da suci pomažu Hajduku, što nije bila istina. bilo je razdoblja u kojima su svojim greškama više išli u korist Hajduku, u nekima protiv, ali sudilo se uvijek pošteno. Kako Hajduku, tako i svim ostalim klubovima. Nitko od klubova nema pravo pričati o nezadovoljstvu zato što su ih suci samo zakidali."

Na cjelokupnu situaciju osvrnuli su se i sami suci.

"Dobio sam poruke od velikog broja sudaca. Zahvaljuju mi na svemu što sam napravio u ove tri godine za njih i suđenje. To mi je najveće zadovoljstvo. Sucima neće biti lako do kraja sezone, težak je zadatak pred njima. Sve će biti pod povećalom i moramo paziti na rječnik, iako su iz Croatela rekli da će snimke biti zaštićene dodatnim šiframa. Vjerujem u suce i da će dobro zaključiti prvenstvo."

Ostavku je podnio predsjedniku HNS-a Marijanu Kustiću.

"Rekao sam mu da je situacija jako osjetljiva, ne samo za mene, nego i za cijeli Savez, te da odlazim. Dao mi je punu podršku i zahvalnost za sve što sam napravio jer zna da sam to radio pošteno i dobro. Nije bilo puno rasprave jer me dobro poznaje i zna kad su mi odluke nepromjenjive. Nikad u povijesti hrvatskog nogometa niti jedan čelnik sudaca nije imao podršku kakvu sam ja imao kod Kustića, niti je imao toliku samostalnost u odlukama. Nitko se nije miješao u kadrove i odluke, zato Kustić zaslužuje sve pohvale."

"Ako netko od sudaca napravi skandalozne pogreške, jasno je da po zapovjednoj odgovornosti moram otići. Tada bih otišao tužan i kriv jer su to napravili moji dečki. Na sreću, nisam otišao zbog toga, budući da nije bilo skandaloznih pogrešaka, nego zbog prijetnji meni i obitelji. Ne mogu vjerovati da to nekažnjeno prolazi u zemlju koja je dio EU, da se potiču oni koji iznose slike i transparente na kojima mi je odsječena glava. To ne prihvaćam i to je skandal. Zbog toga sam otišao, ne zato što sam nešto skrivio", dodaje Marić.

Cijela emisija može se pogledati na stranici Sportskih novosti.

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3255:41+1448
5Lokomotiva 3244:33+1147
6Varaždin 3235:42-736
7Gorica 3229:43-1435
8Istra 1961 3230:50-2034
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3214:74-607

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!