Ostali sportovi

Olimpijska pobjednica u novoj sezoni ima dva ključna cilja: Rim i Pariz

Filip Mihoković • utorak, 12.03.2024.
Olimpijska pobjednica u novoj sezoni ima dva ključna cilja: Rim i Pariz
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Sara Kolak otvorila je sezonu pobjedom u Splitu, no unatoč tome, izrazila je nezadovoljstvo rezultatom, ne ispunivši norme za Europsko prvenstvo i Olimpijske igre...

Sara Kolak, atletičarka koja je osvojila zlatnu medalju u bacanju koplja na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru 2016. godine, nedavno je otvorila novu natjecateljsku sezonu na Zimskom bacačkom prvenstvu Hrvatske u Splitu. Unatoč pobjedi, njezin hitac od 55.81 metra nije ispunio norme za Europsko prvenstvo u Rimu (60 metara) i Olimpijske igre u Parizu (64 metra), a Ludbrežanka je izrazila nezadovoljstvo početkom sezone, prenosi Novi list:

Igraj na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

"Nisam zadovoljna kako sam otvorila sezonu, dosta sam ljuta na sebe. Ne zbog prvog hica, koji mi je ujedno i donio prvo mjesto, već zbog toga što sam opet silila i tehnički se dovela u poziciju da sam se morala izvlačiti. Jednostavno se nisam mogla opustiti. I zbog toga sam ljuta. Naravno da osjećaš tremu jer ne znaš gdje si, to je prvo natjecanje sezone, znaš da dobro radiš. Tako da me prvi hitac malo i iznenadio, pokazao mi je da sam stvarno dobra, a onda je sve krenulo nizbrdo. Ovo definitivno nije moj maksimum, imam još jako puno rezerve, ali je definitivno i potvrda da je zima bila dobra i da sam spremna, fizički se stvarno odlično osjećam, a vidjela sam i što još treba izbrusiti."

Posljednjih nekoliko godina karijere obilježile su joj ozljede i niz slabijih rezultata od 2020. godine. Unatoč izazovima, Kolak ističe da je spremna za Europsko prvenstvo i Olimpijske igre te da želi dati sve od sebe kako bi ostvarila svoje ciljeve:

"Rim i Pariz definitivno su moji ciljevi u ovoj sezoni. Što se tiče Rima, po renkingu sam unutra, za Pariz ću dati sve od sebe da osiguram svoje mjesto. Jer ako neću razmišljati o daljini od 60 plus, koja je onda poanta svega ovoga. Uvijek mi je cilj dati sve od sebe i boriti se, nažalost, u Splitu nisam uspjela, ali osjećam da mogu, to mi je dovoljna potvrda da vjerujem u sebe i nastavim raditi i truditi se. Po pitanju nekih stvari puno sam mirnija i radujem se ljetnoj sezoni. Posljednje četiri godine bile su zanimljive, bilo je dosta padova. Jedna sezona je bila dobra, druga slabija. Raspad sistema. Pa sada s 28 godina učim neke stvari koje nikad nisam imala priliku naučiti dok sam bila mlada sportašica. U sportu te odgoje da slušaš trenera, šutiš, radiš i ne preispituješ ničije odluke. Tada se zna dogoditi da sportaš naglas ne kaže što mu odgovara i kako najbolje funkcionira."

"Ja sam na prijelazu iz mlađeseniorske u seniorsku konkurenciju odmah osvojila europsku, a onda i olimpijsku medalju, moja karijera išla je uzlaznom putanjom. Ako sam htjela koplje baciti još dalje, samo bih se zaletjela, dodala još više snage i bacila to što sam htjela. Danas to više ne funkcionira i zbog toga sam bila dosta ozlijeđena. Tako da učim i kako ustati poslije poraza, učim se strpljenju. Da, 2022. godine sam bacala preko 60 metara, ali to nije bila konstanta i imala sam kronične bolove. A ako te boli, znači da neke stvari ne funkcioniraju. Došlo je vrijeme da preuzmem odgovornost, odlučila sam da drugi više neće odlučivati što bi bilo najbolje za mene, a ja na to samo klimam glavom. Stojim iza svojih odluka, napravim pogrešku, naučim nešto iz nje, možda ne prvi, ali drugi put sigurno. Pokušavam biti samostalnija, naučila sam puno toga o sebi, dosta stvari sam popravila, što se možda trenutno ne vidi na rezultatu. Zadovoljna sam kako stvari stoje, možda neki put previše sama sebi stavljam pritisak na leđa jer imam veliku želju, volju i motivaciju. Ali, jednostavno obožavam ovaj sport. Neki put bih se trebala opustiti, mirnije pristupiti nekim stvarima", dodala je Kolak.

Olimpijska pobjednica najavljuje i promjene u pristupu, uključujući angažman dugogodišnjeg dečka Mišela Žeraka kao trenera te ističe važnost samostalnosti u donošenju odluka. Unatoč nedaćama, Kolak vjeruje u sebe, žudi za povratkom na vrhunsku razinu i fokusira se na korake koji će je ponovno dovesti do uspjeha:

"Jako sam zadovoljna što sam donijela tu odluku i niti u jednom trenutku nisam pomislila da sam možda pogriješila. S guštom treniram, naučila sam puno toga, super funkcioniramo. Pokraj sebe imam nekoga tko mi vjeruje, kome ja vjerujem, tko neprestano uči, surađuje s drugima. Oboje smo sto posto u tome. I, što je najvažnije, to ne smeta našoj vezi. Od samoga početka imamo dobru komunikaciju, a ona je ključ svih odnosa. I još uvijek nismo dosadili jedan drugome. On ima svoje hobije, ja svoje. Normalno da imamo nekih dana koji su loši, a najbitnije je da iz toga izvučemo nešto pozitivno i idemo dalje. U sportu je odmalena, vjerujem mu i to mi je najvažnije"

Ostvari li plasman u Pariz, za Kolak bi to bio treći nastup na Olimpijskim igrama. Debi je ostvarila 2016. godine u Rio de Janeiru, kada je i osvjetlala obraz nacije osvojivši zlatnu medalju, a u Tokiju je ostala bez plasmana. Zlatna atletičarka se trenutno ne opterećuje plasmanom, a otkrila je da je nastup u Riju ostavila u prošlosti, okrenuvši se postizanju novih uspjeha:

"Sigurno da mi neće biti svejedno ako se ne plasiram u Pariz, ali trenutno ne razmišljam o tome jer je to trošenje energije. Ne opterećujem se sada time, u tom slučaju imam puno briga umjesto da tu energiju iskoristim za trening. Razmišljam li ponekad o Riju? Ne. To je prošlo svršeno vrijeme. Ne mogu živjeti u prošlosti i na staroj slavi. Prije sam bila na vrhu, sada sam dolje, velika je to razlika, a ja želim opet biti visoko. Moram se fokusirati na to kako opet doći tamo i uspješno proći sve te stepenice. To je dosta dalek put. Zato se trudim ostati u sadašnjosti i svu energiju i fokus usmjeriti na male korake koji će me opet dovesti na to mjesto."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!