Ostali sportovi

Na Svjetski kadetski kup u judu u Poreč dolazi 580 natjecatelja

Sportnet, Mihaela Bradovski • srijeda, 13.03.2024.
Na Svjetski kadetski kup u judu u Poreč dolazi 580 natjecatelja

Hrvatska će već tradicionalno okupiti najbolje judaše kadetskog uzrasta iz cijelog svijeta. U Poreču se od 16. i 17. ožujka održava 17. po redu Europski kup u Hrvatskoj, turnir najvišeg ranga za judašice i judaše do 18 godina. Bit će to sjajna uvertira za nadolazeće Europsko seniorsko prvenstvo koje se održava krajem travnja u zagrebačkoj Areni.

Turnir je do sada bio tradicionalno održan u Zagrebu, osim u godini Covid-19 pandemije, kada je po prvi puta održan u Poreču. Drugi Europski kup u Poreču okupit će 580 natjecatelja iz 24 države, a po prvi put kup će se održati u dvorani Žatika u kojoj je do sada održan niz Europskih judo prvenstva.

Nakon natjecanja, kao i svake godine, slijede tri dana trening kampa koji su odlična prilika za napredak judašica i judaša svih uzrasta, ne samo kadeta. O percepciji Poreča i Hrvatske kao organizatora vrhunskih judo događanja prokomentirao je potpredsjednik Europske judo unije i glavni tajnik Hrvatskog judo saveza Hrvoje Lindi:

"Svima je užitak doći u Poreč, u smještaj i svu drugu infrastrukturu Plave Lagune, kao i na događanje koje organizira iskusni tim Hrvatskog judo saveza. Ove godine dolazimo nešto ranije u Poreč, za razliku od lipnja kada otvaramo Judo Festivalom, ove godine započinjemo judo sezonu u Poreču Europskim kupom. Pozivam sve zainteresirane da podrže naše natjecatelje ovog vikenda u čim većem broju! Čeka nas izuzetno dug, ali kvalitetan vikend u Poreču."

Brazil, Francuska, Njemačka, samo su neke od država koje stižu u Istru, a koliko je bitno imati jednu ovakvu manifestaciju u Hrvatskoj prokomentirao je glavni trener kadetske reprezentacije Matija Frlić.

"Izuzetno je važno da imamo ovakvo natjecanje u Hrvatskoj jer pružamo priliku ne samo onima koji su najbolji i koji se već natječu na Europskim kupovima, nego i svim ostalim kadetima i kadetkinjama da dođu na natjecanje i bore se protiv najboljih boraca na svijetu u svom uzrastu. Kada im pružimo priliku, uvijek se dogodi da netko neplanirano iskoči, te natjecatelje i njihove trenere motiviramo da se aktivnije priključe radu s reprezentacijom i počnu se natjecati na razini juda na kojoj do sada nisu bili."

Prošle godine Nika Markulin i Marko Božić osvojili su zlatna odličja na turniru u Zagrebu, dok je Jana Cvjetko osvojila brončanu medalju. Kakva su očekivanja ove godine?

"Što se tiče rezultata, mislim da smo pokazali prošle, ali već i ove godine na otvaranju sezone, da ponovno imamo generaciju odličnih kadeta i da hrvatski judo u narednom periodu očekuju izvrsna vremena. Ono što očekujem od natjecatelja je da ne razmišljaju o rezultatu ili o ostvarivanju normi za EP/SP, nego da budu fokusirani na borbu pred njima... Jedino tako ćemo doći do rezultata koji svi priželjkujemo. Za Europski kup u Poreču je prijavljeno 84 natjecatelja iz Hrvatske i kada jedan od njih napravi rezultat, to je snažna motivacija ostalima, ukoliko se vrijedno radi i vjeruje u to što radi, pojedinac može biti na tom istom mjestu. Iako dolazimo iz relativno male države, mi svojim judom, angažmanom i načinom rada pokazujemo da više nismo mali nego da smo ravnopravni sa svakim na svijetu, te da postajemo ozbiljna reprezentacija koju nitko ne voli susresti na svojoj strani ždrijeba", dodao je za kraj Frlić.

Prvog dana na rasporedu su kategorije u konkurenciji kadetkinja : -40kg, -44kg, -48kg, -52kg i kadeta: -50kg, -55kg, -60kg, -66kg. U nedjelju su na rasporedu nas očekuju ženske kategorije -57kg, -63kg, -70kg, +70kg i muške -73kg, -81kg, -90kg i +90kg.

Finalne borbe očekuju nas u kasnim poslijepodnevnim satima oba dana.

Foto: Tino MARIĆ (HJS) / Carlos FERREIRA (EJU)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!