Nogomet

Četvrti ogled Atalante i Sportinga ove sezone bit će za četvrtfinale Europske lige

Mario Borko • četvrtak, 14.03.2024.
Četvrti ogled Atalante i Sportinga ove sezone bit će za četvrtfinale Europske lige
Foto: EPA

Nakon što su se sastali u grupnoj fazi u kojoj je Atalanta bila nešto uspješnija i prošla kao prva, ždrijeb Europske lige spojio ih je i u osmini finala. Iako je u prvoj utakmici u Portugalu završilo 1:1, Sporting dolazi na Čizmu u puno boljem raspoloženju od domaćina i vjeruje da ih prvi puta ove sezone može pobijediti...

Relativno novi sistem Europske lige omogućuje da se momčadi koje su zajedno igrale u grupi sastanu već u osmini finala, što je za pobjednike grupa prva nokaut utakmica. Tri od osam parova već su se sastajali ove sezone, a jedan od njih su Atalanta i Sporting. U prvoj utakmici igranoj u Lisabonu završilo je 1:1. Kako pravila gola u gostima više nema, susret doslovno kreće iz početka, a Portugalci ga očekuju u boljoj formi od Talijana koji su pet utakmica bez pobjede.

Igraj na Atalanta - Sporting na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

U prvom ogledu Sporting je poveo u 17. minuti preko Paulinha, a to je probudilo goste koji su se u igru vratili u 39. minuti preko Gianluce Scamacce. U drugom dijelu obje su momčadi bile vrlo oprezne, a iako su gosti iz Bergama bili opasniji, jedini udarac u okvir uputili su domaćini. Bio je to treći ovosezonski sraz ovih klubova, drugi koji je završio remijem, a jedinu pobjedu ostvarila je Atalanta što joj je donijelo prvo mjesto u grupi.

Momčad Gian Piera Gasperinija upala je u malu krizu i čak pet utakmica ne zna za pobjedu, a prije toga bili su u nizu od šest uzastopnih. Kumovao je tome vrlo težak raspored koji je krenuo remijem protiv Milana na San Siru i porazom od Intera na istom stadionu. Potom je hit prvenstva Bologna slavila u Bergamu i nanijela težak udarac Atalantinim ambicijama za ulazak u Ligu prvaka. Uslijedilo je gostovanje kod Sportinga i remi kod Juventusa.

U toj utakmici ključan je bio Teun Koopmeiners koji je zabio dva gola i najbolji je strijelac La Dee u Serie A. Još uvijek se čeka njegov doprinos u Europi, a u prošloj utakmici je odigrao samo posljednjih 19 minuta. Sezona za Atalantu još uvijek može biti vrlo uspješna, Liga prvaka im bježi samo četiri boda, u polufinalu su kupa i pobjedom protiv Portugalaca ušli bi među osam najboljih u Europskoj ligi.

Mario Pašalić prvu je utakmicu odgledao s klupe, a protiv Juventusa je odigrao svih 90 minuta i upisao petu asistenciju ove sezone. U dosadašnjoj karijeri 15 puta je nastupio u Europskoj ligi i još uvijek čeka prvi gol i asistenciju, a možda je upravo večeras pravo vrijeme za prvijenac i jubilarni 50. gol u plavo-crnom dresu.

Sporting u domaćem prvenstvu vodi veliku borbu za naslov prvaka, drugi u posljednje 22 godine. Glavni suparnik je gradski rival Benfica, a Lavovi imaju bod više i utakmicu manje. Momčad Rubena Amorima teško gubi, ove sezone upisala je samo četiri tijesna poraza, a jedan je bio upravo protiv današnjeg protivnika. Trenutno su 11 utakmica neporaženi, a predvođeni su Viktorom Gyokeresom koji je ove sezone u 37 nastupa postigao 33 pogotka. Šveđanin je zabio Talijanima, doduše u porazu, a s dva gola, po jedan u svakoj utakmici, predvodio je svoju momčad u doigravanju za osminu finala. Tamo su s ukupnih 4:2 (1:3, 1:1) izbacili Young Boyse.

Sporting je u posljednjoj provjeri prije puta u Italiju s 0:3 u gostima pobijedio Aroucu. Utakmica je bila puno izjednačenija nego što sugerira rezultat, do 91. minute bilo je 0:1, ali Lavovi su s dva gola u nadoknadi potvrdili pobjedu i napunili se samopouzdanjem. Gyokeres je postigao prvi i asistirao za treći pogodaka.

Što su rekli

Gian Piero Gasperini, trener Atalante: "Vrlo smo motivirani i želimo proći dalje, čeka nas teška utakmica protiv vrlo dobrog protivnika. Igrali smo već ove sezone, oni su napadačka momčad i nema velike razlike igraju li kod kuće ili u gostima. Moramo biti u našem najboljem izdanju, ali trebamo i dozu sreće koju nismo imali u prvoj utakmici kada smo tri puta pogađali okvir gola."

Ruben Amorim, trener Sportinga: "Očekujem vrlo snažnu Atalantu, utakmica će biti puna duela i mi moramo biti na pravom nivou kako bismo im mogli odgovoriti. Obje momčadi će tražiti pobjedu. Mi ćemo napraviti nekoliko rotacija jer to je jedini način na koji možemo ovu sezonu izgurati do kraja, a ponovit ću da je domaće prvenstvo naš prioritet."

Mjesto, vrijeme, sudac

Bergamo, Gewiss Stadium, 21:00

Sudac: Sandro Scharer (Švicarska)

Nedostaju

Atalanta: Francesco Rossi

Sporting; Antonio Adan, Hidemasa Morita

Zadnji susret

U prvoj utakmici završilo je 1:1. Bio je to već treći ovosezonski sraz ove dvije momčadi, posljednja dva završila su identičnim rezultatom 1:1, a u prvom je s 1:2 bolja bila Atalanta.

Prognoza

Atalanta je favorit pred svojim navijačima, ali igra protiv ekipe koja je navikla na pobjede i koja vrlo rijetko gubi. Očekuje nas vrlo izjednačena utakmica u kojoj bi mogle odlučivati nijanse, a lako su mogući i produžetci.

FOTO: EPA/JOSÉ SENA GOULAO

Europska liga, nokaut faza

osmina finala - uzvrati

FC Rangers0:1Benfica
Slavia Prag1:3Milan
Villarreal3:1Marseille
West Ham 5:0Freiburg
Atalanta2:1Sporting
Bayer Leverkusen3:2Qarabağ
Brighton & Hove1:0Roma
Liverpool6:1Sparta Prag

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!