Nogomet

Tunis prva prepreka Vatrenima na prijateljskom turniru u Egiptu

Petar Jenjić • subota, 23.03.2024.
Tunis prva prepreka Vatrenima na prijateljskom turniru u Egiptu
Foto: FaH

Večeras je na rasporedu prva od dvije prijateljske utakmice hrvatske nogometne reprezentacije. Protivnik Vatrenima bit će Tunis koji stiže u Egipat nakon slabog nastupa na Afričkom kupu nacija...

Hrvatska nogometna reprezentacija večeras će odigrati svoju prvu od dvije prijateljske utakmice u Egiptu. Izabranici Zlatka Dalića večeras će od 21 sat igrati u Kairu protiv reprezentacije Tunisa, a nakon toga, ovisno u ishodu, protiv nekoga iz dvoboja Egipta i Novog Zelanda.

Igraj na Hrvatska - Tunis na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Tunis je trenutno 41. reprezentacija na Fifinoj ljestvici i u svojevrsnom je tranzicijskom razdoblju. Prije točno dva mjeseca neslavno je završio nastup na Afričkom kupu nacija gdje je poražen od Namibije (0:1) te remizirao s Malijem (1:1) i Južnoafričkom Republikom (0:0), čime je svoj nastup okončao u skupini kao posljednji.

Bio je to kraj za izbornika Jalela Kadrija koji je momčad vodio pune dvije godine. Na njegovo mjesto je stigao Montasser Louhichi kao privremeno rješenje, ali moguće i trajno, ovisno o kvaliteti rezultata. Louhichi je ranije radio u tuniskim klubovima i kratko je vodio U-20 reprezentaciju, a ovo će mu definitivno biti najveći izazov.

Prvi i jedini međusobni dvoboj Hrvatska i Tunis igrali su polovicom lipnja 2019. godine u Varaždinu gdje je afrička reprezentacija stigla do pobjede od 2:1. Zabijali su Anice Badri i Naim Sliti, a prvijenac za hrvatski dres upisao je Bruno Petković. Tada je Tunižane vodio francuski strateg Alain Giresse.

U ovom trenutku spomenuta afrička reprezentacija nema superzvijezda u svom kadru, a najvrjedniji igrač dobro je poznat Josipu Juranović s kojim dijeli svlačionicu. Radi se o Aissi Laidouniju koji je upisao 26 nastupa za njemačku momčad i upisao četiri asistencije.

Vatreni su se okupili prvi puta otkako su osigurali nastup na Europskom prvenstvu pobjedom protiv Armenije (1:0). Kao što se i moglo očekivati, nema tu previše novih igrača kako bi se radile provjere za veliko natjecanje i vjerujemo da će ovaj turnir više poslužiti izborniku Daliću da vidi kakvo je stanje s iskusnim i dobro provjerenim kadrom. Na raspolaganju ima 19 igrača i četiri vratara te je najavio da će šansu dati svima.

Podsjetimo, prvotno se turnir trebao igrati u Abu Dhabiju, ali je u posljednji trenutak sve prebačeno u Egipat, a susreti će se igrati u Kairu. Prije samo pet dana promijenjen je i datum utakmice, s obzirom na to da se prvotno trebala odigrati 24 sata ranije. Međutim, vjerujemo da to neće previše utjecati na izvedbe igrača.

U Egipat nije otputovao Ivan Perišić koji napreduje s oporavkom, sve je bliže povratku na terenu, ali još neće biti spreman za igru. Vratio se u Hajduk gdje nastavlja s treninzima, no od njega se i nije previše očekivalo na ovom konkretnom okupljanju. Puno veći hendikep bit će izostanak Ante Budimira koji će preskočiti ovu reprezentativnu akciju zbog povišene temperature. S obzirom na to da je u odličnoj klupskoj formi, bit će šteta ne provjeriti i njegovu reprezentativnu.

Hrvatska u Africi nije igrala još od 1996. godine i turnira u Casablanci gdje je osvojila prvo mjesto. Tada je prvo svladala domaćina Maroko, a zatim i Češku na jedanaesterce.

Što su rekli

Zlatko Dalić, izbornik Hrvatske: "Došli smo na turnir odigrati dvije utakmice, za nas vrlo važne. Želimo u Kairu napraviti dobar rezultat, a one su i priprema za Europsko prvenstvo u Njemačkoj. Važan nam je 'team building' i druženje, ali isto tako i rezultat. U prvoj utakmici igramo protiv Tunisa, reprezentacije koja nas je prije četiri godine pobijedila u Varaždinu 2:1. Dakle, ovu utakmicu shvaćamo kao svojevrsni revanš za taj varaždinski poraz."

Josip Juranović, reprezentativac Hrvatske: "Ne želimo ugroziti reputaciju koju smo gradili godinama, našim smo rezultatima visoko podigli letvicu i tako ćemo se postaviti od prve do zadnje minute. Egipat bez Salaha? Znamo koliko je Salah dobar igrač, jedan od najboljih desnih krila na svijetu. Egipćanima će bez njega biti teško, ali jedna momčad ne može ovisiti samo o jednom igraču."

Mjesto, vrijeme

Cairo International Stadium, Kairo, 21:00

Nedostaju

Hrvatska: Budimir (visoka temperatura), Perišić (ozljeda)

Tunis: (-)

Zadnji susret

Prijateljski dvoboj u Varaždinu okončan je pobjedom Tunisa rezultatom 2:1.

Prognoza

Hrvatska će definitivno ući u dvoboj u statusu favorita, ali s obzirom na to da se radi o prijateljskom dvoboju, uvijek je upitna motivacija igrača. Očekujemo da će Tunis večeras postići barem jedan pogodak.

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!