Nogomet

Belgija u odličnoj formi stiže u goste Irskoj

Petar Jenjić • subota, 23.03.2024.
Belgija u odličnoj formi stiže u goste Irskoj
Foto: EPA

Prijateljsku utakimcu odigrat će Irska i Belgija u Dublinu. Ove dvije reprezentacije na okupljanje su stigle u potpuno suprotnom raspoloženju, barem kada je u pitanju rezultatska forma...

Danas su na rasporedu mnoge prijateljske utakmice, a jedna od njih igrat će se na Aviva stadionu u Dublinu. Tu će Irska biti domaćin Belgiji, a njihov dvoboj počinje od 18 sati. Nešto manje od dvije godine prošlo je od njihove zadnje prijateljske utakmice koja je završila bez pobjednika, 2:2.

Igraj na Irska - Belgija na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Još od Svjetskog prvenstva Belgija je bez ijednog poraza, a kvalifikacije za Euro završila je na prvom mjestu skupine s 20 osvojenih bodova iz osam utakmica. Samo su Austrija i Švedska uspjele otkinuti bod u Bruxellesu, a oba dvoboja završila su rezultatom 1:1. Jasno je iz toga bilo iščitati da su u Belgijskom nogometnom savezu zadovoljni radom Domenica Tedesca.

Tedesco je preuzeo izborničku dužnost od Roberta Martineza nakon Svjetskog prvenstva, a prije deset dana produžio je ugovor na još dvije godine, kako bi odveo momčad na novu svjetsku smotru 2026. godine. S obzirom na formu i kako je krenuo, teško je za očekivati bilo kakav drugačiji ishod.

U potpuno drugačijoj situaciji je Irska koja je kvalifikacije za Euro zaključila na četvrtom od pet mjesta u skupini. U osam odigrnaih utakmica pobijedila je samo Gibraltar, dok je izgubila oba dvoboja protiv: Francuske, Nizozemske i Grčke. Nije to preživio izbornik Stephen Kenny koji je nakon zadnjeg kola napustio klupu.

Na njegovo mjesto, kao privremeno rješenje, stigao je John O'Shea koji će momčad voditi u ovom ciklusu, dok Savez ne objavi ime novog izbornika u travnju. Legendarni igrač skupio je 118 nastupa za nacionalnu vrstu, kao i pet naslova u Premiershipu s Manchester Unitedom. Ranije je bio asistent Kennyju, kao i u U-21 reprezentaciji.

U kadru Irske neće biti braniča Celtica Liama Scalesa koji je pretrpio ozljedu protiv St. Johnstona, kao ni napadača Excelsiora Troyja Parotta koji za klub nije igrao zadnje dvije natjecateljske utakmice. Momčadi će se priključiti dva igrača iz U-21 reprezentacije, Joe Hodge i Andy Moran, nakon prijateljske utakmice protiv San Marina.

S druge strane, cijelu sezonu u kadru nema Thibauta Courtoisa koji muku muči s ozljedama, dok će ovo okupljanje preskočiti i Kevin De Bruyne. Veznjak Manchester Cityja ima lakše istegnuće prepone pa ni Belgijci, a ni njegov klub, neće riskirati nikakvo pogoršanje.

Što su rekli

John O'Shea, izbornik Irske: "Igrači će danas tijekom dana saznati tko će igrati. Mislim da je to važno jer se onda mogu fokusirati u brušenju određenih detalja. O tome smo pričali i od prvog dana, puno igrača igra i puno zamjena završava utakmice. Dobra je stvar što su to dobri igrači u dobroj formi i "slatke" brige koje imam na nekoliko pozicija."

Domenico Tedesco, izbornik Belgije: "Nije lako analizirati ekipu koja je promijenila izbornika. John O'Shea bio je uključen i u prošlom stožeru, ali nikada ne znati. Naravno, vidjeli smo ranije da su igrali s trojicom u zadnjoj liniji, nekad 3-5-2, nekad 3-4-3, ali imaju slične karakteristike s visokih presingom i intenzitetom. Imaju dobre igrače na mnogim pozicijama."

Mjesto, vrijeme

Aviva Stadium, Dublin, 18:00

Nedostaju

Irska: Parrott, Scales (ozljede)

Belgija: De Bruyne (ozljeda)

Zadnji susret

Prijateljski dvoboj odigrale su ove dvije reprezentacije i u ožujku 2022. godine na istom stadionu na kojem će igrati i večeras. Tada je završilo 2:2.

Prognoza

Kao i u prošloj međusobnoj utakmici, večeras očekujemo golove na obje strane, ali ovoga puta i pobjedu gostiju.

FOTO: EPA/OLIVIER MATTHYS

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!