Zimski sportovi

Zagrebačke pahuljice predstavljat će Hrvatsku na Svjetskom prvenstvu u sinkroniziranom klizanju

Sportnet, Mihaela Bradovski • srijeda, 27.03.2024.
Zagrebačke pahuljice predstavljat će Hrvatsku na Svjetskom prvenstvu u sinkroniziranom klizanju

Svjetsko prvenstvo u sinkroniziranom klizanju održat će se u Areni Zagreb od 4. do 6. travnja 2024. Nastupit će 21 ekipa iz 17 zemalja, a Hrvatsku će predstavljati Zagrebačke pahuljice koje se pod vodstvom trenerice Nataše Bahat mjesecima spremaju za najveće natjecanje sezone.

Dugogodišnja članica Zagrebačkih pahuljica i hrvatska reprezentativka danas je trenerica koja uživa u svome poslu. Otkriva kakvo je ozračje u ekipi i kakva su očekivanja od nastupa, tko je slagao programe i koju su glazbu odabrali za oba programa te gdje su se i kako pripremali za Svjetsko prvenstvo u sinkroniziranom klizanju.

Kako ste i kada preuzeli Zagrebačke pahuljice kao trenerica i što za Vas osobno znači voditi ih na ovako velikom natjecanju na domaćem terenu?

"Postala sam trenerica Zagrebačkih pahuljica 2012. godine. Te godine radila sam s najmlađom ekipom kluba, a iz te grupe je i nekoliko sadašnjih seniorki. Sezone 2016.-2018. vodila sam kao glavni trener seniorsku ekipu, 2019.-2022. bila sam pomoćna trenerica seniorkama i juniorkama, a glavna trenerica mlađim juniorkama i kadetkinjama."

"Krajem 2022. godine ponovo preuzimam seniorsku i juniorsku ekipu/reprezentaciju kao glavna trenerica."

"Voditi ekipu na ovako velikom natjecanju na domaćem terenu za mene predstavlja veliku čast ali i odgovornost. Kako su djevojke uzbuđene, tako sam i ja kao trener, a nekada je teže čak stajati sa strane i gledati ih dok kližu. Uzbuđenje je sve veće kako se svjetsko prvenstvo približava i to je nešto oko čega mi se stvarno u ovom trenu vrti cijeli život."

"Svjetsko prvenstvo dočekujemo s velikim uzbuđenjem. Nastup pred domaćom publikom u dvorani poput naše Arene san je svakog sportaša. Trenutno smo u završnim pripremama za natjecanje i trudimo se iskoristiti maksimum svakog treninga koji je još pred nama."

Kako ste se i gdje pripremali za Svjetsko prvenstvo?

"Pripreme smo počeli krajem lipnja 2023. slaganjem natjecateljskih programa. Nakon ljetne pauze nastavili smo s pripremama krajem kolovoza. Na žalost, baš u ovoj sezoni susrećemo se s najviše izazova i problema s ledenim površinama u Zagrebu."

"Naime, već četiri godine (nakon potresa 2020.) led u Domu sportova nije u funkciji, pa smo tako svi mi iz klizačkih sportova ostali na jednom jedinom ledu, onom na klizalištu Velesajam. S obzirom na to da i klizalište Velesajam nije duže vrijeme obnavljano, u siječnju ove godine dogodio se kvar na strojarnici baš dva tjedna prije našeg prvog međunarodnog natjecanja u Budimpešti. Treniramo na ledu dva sata u tjednu plus dva sata vikendom. Termine u tjednu ponekada dijele juniorska i seniorska ekipa kako bi obje imale barem tih nedovoljnih dva sata leda."

"Nedostatak leda pokušavamo nadoknaditi treninzima izvan leda što uključuje kondicijske treninge, uvježbavanje koreografije programa izvan leda i sate baleta. Niti jedan trening izvan leda ne može u potpunosti zamijeniti trening na ledu, ali trudimo se barem održavati kontinuitet treninga kako bi cure trenirale 4-5 dana u tjednu. Ponekad odlazimo i u Sisak vikendom, ali to puno ovisi o raspoloživosti leda tamo te studentskim i školskim aktivnostima klizačica."

Tko je osmislio koreografiju i na koju glazbu ćete izvoditi programe?

"Programe nam je slagao kanadski trener Pascal Denis koji trenira aktualne svjetske prvakinje, ekipu Les Supremes. S obzirom na to da smo domaćini ove sezone, odabrali smo za oba programa glazbe hrvatskih izvođača. Kratki program kližemo na novu instrumentalnu verziju poznate pjesme Doris Dragović “Marija Magdalena” u izvedbi Tonči Huljića s orkestrom."

"Slobodni program kližemo na kompilaciju pjesama iz filma Pirati s Kariba, a za završni dio programa izabrali smo glavnu pjesmu filma u izvedbi 2Cellos."

Što očekujete od prvenstva i kakav bi vas rezultat zadovoljio?

"Teško je pričati o plasmanu, jer ne možemo utjecati na izvedbu i napredak ostalih ekipa s kojima smo u nekakvoj istoj konkurenciji, ali nadamo se podići na ljestvici u odnosu na prošlu godinu i ostvariti dobre bodove."

"Svi smo jako uzbuđeni i želimo se pokazati u najboljem svjetlu. Arena je ipak nešto skroz drugačije od Doma sportova u kojem smo do sada nastupale na Trofeju Zagrebačkih pahuljica koji se dugi niz godina tamo održavao, tako da će nastup u Areni biti stvarno vrhunac karijere svim klizačicama ekipe."

"Također, nadamo se velikoj posjećenosti ovog Svjetskog prvenstva koje je velika promocija za naš lijep i atraktivan sport a o kojem se u našim krajevima jako malo zna."

FOTO: Renato Branđolica

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Zimski sportoviOstalo
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!