Rukomet

Mađarski dvoboj u doigravanju za četvrtfinale Lige prvaka, Szeged domaćin Veszpremu

Mario Borko • četvrtak, 28.03.2024.
Mađarski dvoboj u doigravanju za četvrtfinale Lige prvaka, Szeged domaćin Veszpremu
Foto: EPA

U doigravanju za četvrtfinale Lige prvaka sastaju se Pick Szeged i Veszprem. Osim što vode veliku bitku u domaćem prvenstvu, već drugu godinu u nizu susreću se u istoj fazi ovog natjecanja...

Dan nakon lijepih kadrova prepune Arene Zagreb slične slike ljubitelji rukometa moći će vidjeti u susjednoj Mađarskoj. U razigravanju za četvrtfinale Lige prvaka sastaju se dva najuspješnija mađarska kluba posljednjih desetljeća Pick Szeged i Veszprem. Graditelji iz Veszprema vodeći su u domaćem prvenstvu i ulaze u ovaj dvoboj kao favoriti, ali neće im biti nimalo lako u prepunoj Pick Areni.

Igraj na utakmice rukometne Lige prvaka na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Pick smo u ovoj sezoni Lige prvaka mogli upoznati u dvobojima sa Zagrebom. Bili su smješteni u istoj grupi, a Mađari su nokaut fazu izborili kao šestoplasirani, iza Zagrebaša. Zagreb je skupio više bodova, a bio je bolji i u međusobnim susretima. Za prolazak u iduću fazu ključnim se pokazala prednost domaćeg terena, Szeged je deset od 13 bodova osvojio u svojoj dvorani. U domaćem prvenstvu momčad Juana Carlosa Pastora nalazi se na drugom mjestu sa šest bodova manje od Veszprema, a pet više od prvog pratitelja Tatabanyja. Prve dvije momčadi mađarske lige razigravaju za prvaka tako da je izvjesno da će ovaj par Lige prvaka odlučivati i o pobjedniku nacionalnog prvenstva.

Proteklog vikenda Pick je s 41:25 "razbio" Csurgo u prvenstvenoj utakmici i tako na dobar način najavio ono što slijedi u četvrtak. U svojoj povijesti Szeged je u pet navrata prošao ovu fazu, ali je svaki puta zaustavljen u četvrtfinalu. Posljednji puta to se dogodilo 2019. godine kada im se na putu do Final Foura ispriječio kasniji prvak Europe, Vardar. U ovoj sezoni predvodi ih hrvatski reprezentativac Mario Šoštarić koji je zabio 81 gol, što je gotovo dvostruko više od Imanola Garciandia Alustiza koji je drugi strijelac momčadi s 44 gola, ali i prvi asistent s 50 dodavanja.

Veszprem na tri sata daleko gostovanje putuje kao veliki favorit. Najuspješniji mađarski klub ove sezone je neporažen u prvenstvu, ima 19 uzastopnih pobjeda uz impresivnu plus 266 gol razliku. U Ligi prvaka je u svojoj skupini završio treći iza Magdeburga i Barcelone, a iako je u međusobnom omjeru protiv njih bio uspješniji, presudili su mu porazi kod GOG-a i Wisle Plock. Veszprem je vrlo bogati klub koji je prepun stranaca, u momčadi igraju samo dvojica Mađara, a i njihove uloge su sporedne. U ovoj sezoni Lige prvaka momčad predvode Francuzi Nedim Remili i Ludovi Fabregas.

Posljednju provjeru u domaćem prvenstvu Graditelji su imali u gostima kod Dabasa, slavili su s 32:40 i tako nastavili svoj niz nepobjedivosti. Bez obzira na ogromna ulaganja i 27 naslova u mađarskoj ligi, naslov Lige prvaka Veszprem još nikada nije osvojio. Do sad je četiri puta igrao finale, posljednje 2019. godine, a u prošloj sezoni je zaustavljen u četvrtfinalu protiv Kielcea.

U prošlosezonskom mađarskom dvoboju u istoj fazi, Veszprem je bio vrlo uvjerljiv. Najprije je u Szegedu slavio s 13 razlike, a potom je pobjedu potvrdio kod kuće s pet golova prednosti. Tko ovoga puta bude uspješniji u četvrtfinalu će igrati protiv danskog Aalborga.

Što su rekli

Sebastian Frimmel, igrač Pick Szegeda: "Sjećam se što sam rekao i najavljivao uoči prošlosezonskog susreta, a zna se kako je ispalo. To je užasna uspomena, tako da sada ne želim ništa obećavati, samo se fokusirati na zadatak i onda to dokazati na terenu. Svjesni smo koliko je naš protivnik jak i da se radi o jednoj od najboljih momčadi u Europi. Ali isto tako vidim da smo i mi dobri i vjerujem da kod kuće protiv svih imamo šanse. Svakako, u četvrtak moramo biti najbolji."

Ludovic Fabregas, igrač Veszprema: "To je novi izazov, druga priča i mislim da za nas počinje novo poglavlje u Ligi prvaka. Završili smo grupnu fazu, iako na kraju nismo uspjeli pobijediti Magdeburg, mislim da smo napravili odličan posao od početka sezone. Sad smo u osmini finala i put vodi preko Szegeda. To je sve na što se moramo fokusirati, moramo pokušati pobijediti ili tamo ostvariti dobar rezultat kako bismo se kod kuće mogli boriti za prolazak. Igraju dobro, pogotovo kod kuće. Dobili su Kielce, bili blizu Kiela. Moramo biti spremni za utakmicu, kao i uvijek. Čeka nas dobra ekipa, pokušat će učiniti sve da nas pobijede.

Mjesto, vrijeme, sudac

Szeged, Pick Arena, 18:45

Sudac: Mads Hansen i Jesper Madsen (Danska)

Zadnji susret

Veszprem je u međusobnim dvobojima u seriji od tri uzastopne pobjede. Dvije je ostvario prošle sezone u finalu mađarskog prvenstva, a jednu u aktualnoj sezoni. U Szegedu je završilo 25:30 za Veszprem, a utakmica je odigrana u studenom prošle godine.

Prognoza

Veszprem u ovaj dvoboj ulazi kao izraziti favorit, prošle sezone je u istoj fazi ponizio rivala, a ove bismo ipak morali gledati izjednačeniji dvoboj.

FOTO: EPA/Tamas Vasvari

Liga prvaka, nokaut faza

osmina finala - prve utakmice

GOG25:33Barlinek Industria Kielce
RK Zagreb27:27Montpellier
OTP Bank Pick Szeged30:37Telekom Veszprem
Orlen Wisla Plock26:30Paris Saint-Germain

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!