Nogomet

Ajax potvrdio da će Medić, Sosa i Šutalo na kraju sezone dobiti novog trenera

Mario Borko • četvrtak, 28.03.2024.
Ajax potvrdio da će Medić, Sosa i Šutalo na kraju sezone dobiti novog trenera
Foto: EPA

Nekadašnji igrač i dugogodišnji vojnik kluba John van 't Schip nakon završetka sezone više neće biti trener prve momčadi, ali će ostati u klubu...

Nizozemski velikan Ajax u ogromnoj je krizi i bit će veliki uspjeh uspije li izboriti nastup u europskim natjecanjima iduće sezone. U deset mjeseci klub iz Amsterdama promijenio je pet trenera, a sada je potvrdio da John van 't Schip, koji je od studenog imao prefiks v.d., nakon kraja sezone više neće voditi momčad nego će dobiti novu funkciju.

Igraj na utakmice Eredivisie na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Alfred Schreuder naslijedio je Erika ten Haga nakon njegovog odlaska u Manchester United, a Nizozemac je na klupi preživio samo 26 utakmica. Van 't Schip četvrti je u nizu nakon njega, a već treći ove sezone. On je koliko toliko uspio ustabiliti momčad, podići je s donjeg dijela ljestvice, ali to neće biti dovoljno kako bi dobio priliku i u idućoj sezoni. Klub za njegovog nasljednika ima listu od četiri kandidata, ali njihova imena još uvijek nisu poznata. Postoji mogućnost da to nakon 25 godina ponovno bude stranac, ali izuzev Danca Mortena Olesena posljednjih 30 godina treneri su bili isključivo Nizozemci.

Van 't Schip je u pravom smislu riječi, "vojnik kluba". U igračkoj karijeri odigrao je preko 300 utakmica, bio je trener u mlađim kategorijama, trener druge momčadi, asistent i 2009. u jednoj utakmici glavni trener. 2010. je napustio klub i gradio svoju karijeru u Australiji i Meksiku, prije nego je u domovini preuzeo Zwolle. Nakon njega 26 utakmica je vodio reprezentaciju Grčke, a krajem listopada napokon je dočekao svoj trenutak da vodi Ajax. Ipak nakon završetka sezone preuzima ulogu tehničkog asistenta, a do tada ima vremena popraviti trenutni učinak od 12 pobjeda, sedam remija i pet poraza.

Hrvatski reprezentativci Josip Šutalo i Borna Sosa te Jakov Medić tako će, ostanu li u klubu, dobiti četvrtog trenera, a u ovoj sezoni im predstoji da izbore nastup u Europi. Ajax je trenutno peti s osam bodova manje od AZ Alkmaara i izvjesno je da će za europsku vizu igrati play-off s momčadima do osmog mjesta.

FOTO: EPA/MAURICE VAN STEEN

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!