Nogomet

Aston Villina idealna prilika za trofej, Olympiakos također vidi šansu

Mihaela Bradovski • četvrtak, 02.05.2024.
Aston Villina idealna prilika za trofej, Olympiakos također vidi šansu
Foto: EPA

Aston Villa u prvom susretu polufinala Konferencijske lige dočekuje Olympiakos. Englezi su favoriti, ali Olympiakos ima iskusnu momčad koja je uspješno prebrodila brojne probleme s kojima se dosad suočila...

Vrlo zanimljiv dvoboj na rasporedu je večeras u Birminghamu. Favorizirana Aston Villa igrat će protiv Olympiakosa koji svakako vidi svoju šansu u ovom natjecanju, bez obzira na utrku za naslov prvaka u Grčkoj gdje gubi puno energije i na što usmjerava puno koncentracije.

Igraj na utakmice Konferencijske lige na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Aston Villa u engleskoj Premier ligi nema takvih briga, ali nema niti potpuno čistu situaciju. Pogled na ljestvicu može zavarati, naime Aston Villa je trenutno četvrta s osam bodova zaostatka za trećeplasiranim Liverpoolom te sa sedam bodova više od petoplasiranog Tottenhama. Na prvi pogled čini se kako mirnije ulazi u završnicu sezone, no Spursi imaju dvije utakmice manje i s tim pobjedama mogu se približiti na bod zaostatka što u potpunosti mijenja percepciju.

Ujedno je to i borba za nastup u Ligi prvaka sljedeće sezone,. Engleska neće imati dodatnog petog sudionika Lige prvaka već će samo prva četiri u elitno natjecanje, a tamo žele biti i Aston Villa i Tottenham.

Što se tiče puta u Konferencijskoj ligi, Aston Villa je eliminirala dva velika protivnika u nokaut fazi. Prvo je igrala protiv Ajaxa, u Amsterdamu je bilo 0:0 da bi u Birminghamu domaćin slavio s vrlo uvjerljivih 4:0. Nakon toga na meniju je bio Lille, u prvom susretu Aston Villa je slavila s 2:1 da bi u uzvratu boljim izvođenjem jedanaesteraca izborila prolaz uz još jednom važnu ulogu Emiliana Martineza.

Olympiakos je u šesnaestini finala igrao protiv Ferencvarosa i upisao je dvije tijesne pobjede s po 1:0 da bi u osmini finala kreirao čudo. Protiv Maccabija iz Tel Aviva izgubio je prvu utakmicu u Grčkoj s 4:1, no u uzvratu je sve to nadoknadio i slavio sa 6:1 nakon produžetka. Prošlo kolo donijelo mu je Fenerbahče i prolaz nakon jedanaesteraca.

I jedni i drugi imaju dovoljno kvalitete i s pravom razmišljaju o finalu, a već prvi dvoboj u Birminghamu mogao bi razbistriti situaciju.

Što su rekli

Unai Emery, trener Aston Ville: "Povijest je važna zbog mojih postignuća i iskustva, ali nije važna za moju budućnost. Imamo priliku zajedno kreirati budućnost, imam osjećaj da smo jako dobro povezani i da uživamo u svakom trenutku. S velikim nestrpljenjem dočekujemo ovu utakmicu."

Jose Luis Mendilibar, trener Olympiakosa: "Jako važan trenutak, ali isto tako i samo jedna utakmica. Pripremit ćemo se kako to uvijek činimo, ovo je polufinale i važna utakmica, ali za ovaj klub svaka ima veliku važnost. Aston Villa igra u najboljoj ligi svijeta i tu drži četvrto mjesto, to nam dovoljno govori koliko je to težak protivnik. Imamo veliki respekt i uvjereni smo da nas čeka teška utakmica."

Mjesto, vrijeme, sudac

Birmingham, Villa Park, 21:00

Sudac: Guida (Italija)

Nedostaju

Aston Villa: Buendia, Kamara, Mings, Moreno, Ramsey, Zaniolo (ozljede), Martinez (kartoni)

Olympiakos: Fadiga, Leidner (ozljede), Masouras, Ntoi (kartoni)

Prošli dvoboj

Ovi protivnici sastaju se prvi put u europskim natjecanjima.

Prognoza

Aston Villa je favorit u Birminghamu i trebala bi na uzvrat odnijeti prednost.

FOTO: EPA/TIM KEETON

Konferencijska liga, nokaut faza

polufinale - prve utakmice

Aston Villa2:4Olympiakos
Fiorentina3:2Club Brugge

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!