Košarka

Zadrani i Splićani napunjenih baterija ulaze u finalnu seriju doigravanja za prvaka Hrvatske

Branimir Korać • petak, 24.05.2024.
Zadrani i Splićani napunjenih baterija ulaze u finalnu seriju doigravanja za prvaka Hrvatske
Foto: Šime Zelić/PIXSELL

Danas susretom u Zadru počinje finalna serija hrvatskog košarkaškog prvenstva. Zadrani dočekuju Splićane u reprizi prošlosezonskog finala…

Aktualni prvak Zadar kreće u obranu naslova u seriji protiv Splita. Prošle sezone izdominirao je u finalnoj seriji, nastavio je dominaciju i s pet pobjeda u šest međusobnih susreta ove sezone, ali to ne znači da će se Split samo tako predati.

Igraj na Zadar - Split na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

I jedni i drugi u ovom doigravanju dosad su bili uvjerljivi, upisali su sve pobjede i dobili su dodatno vrijeme za odmor, ali i kvalitetniji trening, ono o čemu većim dijelom sezone pričaju i Slaven Rimac i Danijel Jusup.

Zadrani ulaze u finalnu seriju kao favoriti, imaju prednost domaćeg parketa, ali i kvalitetu da mogu uzvratiti u Splitu ukoliko se poskliznu u svojoj dvorani u nekom trenutku u ovoj seriji.

Splićani znaju da ako žele do titule prvaka, moraju se vratiti kući s barem jednom pobjedom u prva dva susreta. Jako je teško za očekivati da čak i ako uz dva poraza u prva dva dvoboja i dvije pobjede na svom parketu, mogu u majstorici u vjerojatno punom Višnjiku doći do pobjede.

U takvim slučajevima autsajder hvata priliku uglavnom u prvoj utakmici, odmah na početku serije jer je sa svakom novom utakmicom sve teže iznenaditi. Pokušat će stoga Splićani već večeras iznenaditi i uzeti pobjedu.

Međutim bit će izrazito teško. Zadar je izvan ABA lige posljednji poraz upisao još u siječnju, upravo protiv Splita na gostovanju i to u tijesnoj završnici. U svim ostalim susretima upisao je pobjede i to uglavnom vrlo uvjerljivo.

Što su rekli

Danijel Jusup, trener Zadra: "Split je naš veliki rival. Sve je otvoreno. Izuzetno je bitno da odigramo obranu na visokoj razini i da zadržimo koncentraciju u skoku. To je preduvjet da dođemo do dobrog rezultata. Očekujem obostrano veliku borbu. Pozivam naše navijače da dođu i da nas bode i da zajedno pokušamo ostvariti pobjedu. Split nas uvijek kože s nečim iznenaditi, teško je znati što spremaju, ali nastojat ćemo predvidjeti koliko možemo i da ih dočekamo spremni."

Slaven Rimac, trener Splita: "Privilegija je biti u finalu, dijele nas tri pobjede od naslova. Sve ono ranije se zaboravlja, ovo nam određuje sezonu i moramo biti na vrhunskom nivou. Radujem se finalu, pauza između polufinala i finala je bila prilično duga. S nestrpljenjem očekujem prvu utakmicu. Svjesni smo svega što ona nosi. Zadar se kroz sezonu pokazao kao bolja ekipa od nas, to su činjenice. Imaju MVP-a u Božiću, a i u Jusupu. Naš plan je dignuti nivo igre protiv njih na veći nivo pa ćemo vidjeti kako će oni odgovoriti. Ključ njihovih dosadašnjih pobjeda vidim u disciplini. Dobro poznaju svoje nedostatke, čak i više nego kvalitete. Mi smo, kad se sve zbroji i oduzme, te utakmice gubili u situacijama gdje bi uzimali neke loše šuteve pa se nakon toga ne bi vratili u obranu ili bi falilo discipline u zagrađivanju. Moramo biti bolji u obveznim dijelovima igre, a po onome što vidim na treningu mislim da će tako i biti."

Mjesto, vrijeme

Zadar, KC Krešimir Ćosić, 20:00

Prošli dvoboj

Zadar ove sezone ima 5-1 sa Splitom u međusobnim omjerom, a u posljednjem dvoboju u sklopu 32. kola hrvatskog prvenstva slavio je s 93:74.

Prognoza

Zadar i u ovu utakmicu i u kompletnu seriju ulazi u statusu favorita. No Splićani imaju kvalitetu i pokušat će odigrati bolje nego što je to bilo u dosadašnjem dijelu sezone.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!