Nogomet

Jurčević za Sportnet: 'Mi smo šanse prokockali protiv Albanije, na kalkulacije nitko nije niti računao'

Branimir Korać • srijeda, 26.06.2024.
Jurčević za Sportnet: 'Mi smo šanse prokockali protiv Albanije, na kalkulacije nitko nije niti računao'
Foto: Boris Šćitar/PIXSELL

Europsko prvenstvo nastavlja se bez Hrvatske. Jučerašnji dan je bio i definitivno posljednji za Hrvatsku na ovom Europskom prvenstvu, ako je netko i mislio da će se poklopiti svi mogući rezultati, na kraju se prevario...

Hrvatska se jučer i službeno oprostila od Europskog prvenstva. Već prva dva uvjeta koja su se trebala ispuniti za pomoć drugih, nisu ispunjena.

Igraj na Euro 2024 na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

"Ta šansa je bila minimalna i na žalost nije se ostvarila. Vidjelo se po svima da na to niti ne računaju. Mi smo svoje šanse propustili u susretu s Albanijom, a o ovoj utakmici s Italijom nemamo što puno dodati. Jednostavno splet nesretnih okolnosti i na žalost ispali smo", kaže Nikola Jurčević.

Od Europskog prvenstva oprostila se i Srbija koja praktički nije kvalitetno zaprijetila Danskoj.

"Srbija po imenima uvijek ima jako dobru momčad, ali njihove igre nisu bile dobre. Očito je da imaju problema u veznoj igri i kreativnosti, u napadu imaju jaku konkurenciju, ali u sve tri utakmice bili su neefikasni i ovo je neuspjeh za njih."

Zato je veliki uspjeh ostvarila Slovenija koja je remijem protiv Engleske izborila prolaz.

"Slovenija je jedno od iznenađenja. Kek je složio vrlo čvrstu, natjecateljsku i kompaktnu momčad s vrlo čvrstom obranom i izlascima u kontru. Potpuno su zasluženo napravili i taj senzacionalan remi s Engleskom ako znamo s kakvim potencijalom i kvalitetom Southgate raspolaže. No nogomet je zato najinteresantniji, ako gledamo Englesku sa svim tim zvijezdama iz Premier lige i Bellinghamom iz Reala, a na kraju igraju tako sterilno i pomalo prepotentno bez pravog žara očekujući da će pobjeda doći sama po sebi. Jedno su od najvećih razočaranja što se tiče igre. No ne treba ih otpisati, tek sada dolazi ona faza gdje veliki dolaze do izražaja."

Nije briljirala Engleska, ali nije niti Francuska koja je kiksom protiv Poljske završila u težem dijelu ždrijeba.

"Što se tiče Francuske, možda je to i preslika izjave o Engleskoj. To je momčad prepuna zvijezda, ima ogromnu kvalitetu, može složiti dvije momčadi koje mogu otići do kraja, ali na terenu ne izgleda tako. Jednostavno nema tu onog pravog žara koji pokazuje jedna Španjolska. Oni su rutinski prošli dalje, ali su tek drugi i moraju na težu stranu ždrijeba. No kao i Englezi, imaju dosta rezerve, vidjet ćemo kako će se prezentirati dalje."

U toj skupini prvo mjesto uzela je neočekivano Austrija koja je ostavila i najbolji dojam.

"Austrija je u jednoj od najtežih skupina završila na vrhu. Igra lijep nogomet, dinamičan, okomit, s puno presinga. Vidi se zadovoljstvo igre kod igrača, s Rangnickovim stilom igre slično kako igraju Red Bullovi. Zasad su jedno od najugodnijih iznenađenja. Iako je nepravedno podcijenjena, tu je skoro 80 posto igrača iz Bundeslige, nekoliko iz Italije, stvarno dobra momčad s puno igračke klase."

su na rasporedu još četiri susreta i s tim završavamo grupnu fazu natjecanja. Slovačka i Rumunjska s remijem prolaze dalje.

"I bez podatka da je i jednoj i drugoj momčadi remi dovoljan, nekako je taj rezultat i najrealniji. Možda je mala prednost na strani Rumunjske, ali to su kvalitetom vrlo slične momčadi i taj remi je dosta realan."

Belgija mora svladati Ukrajinu.

"Što se tiče Ukrajine i Belgije, obje momčadi imaju po jedan kiks i pobjedu. Belgija ima igračku klasu i ide u rang ovih najboljih po rosteru iako se i njima bliži smjena generacija. Ukrajina se vratila u igru, ima taj poseban naboj zbog svega što se kod nje događa, ali tu je Belgija kvalitetnija i ima prednost."

Jedno od ugodnih iznenađenja je Gruzija.

"Gruzija je u igračkom dijelu osvježenje turnira. Mala su reprezentacija, debitanti, ali prezentirala se otvorenom igrom, jaka je u kontranapadu. Možda se očekivalo da će biti u defanzivi i destrukciji, ali upravo suprotno, ali teško će im biti dovoljno za prolaz iako zaslužuje velike pohvale. Portugal se plasirao, ali isto ima ogroman roster i ima prednost ovdje. On spada u taj Top 8 gdje je teško reći tko je točno favorit za osvajanje titule."

Turci i Česi bore se za prolaz.

"Češka se dosta dobro prezentirala, ima fizički jako moćnu momčad, jedna je od jačih u tome na Euru. Turska u skladu s mentalitetom igra toplo-hladno, krene pa se stvori euforija, dođe se do prve pobjede, onda u drugoj utakmici kada se atmosfera dovela do usijanja, izgorjeli su u želji, imali su početničke pogreške te postigli jedan od najkomičnijih golova na Euru. Nekako mi najviše vuče na neriješeno." test

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!