Nogomet

Pobjednik u sudaru 'sretnika' suprotstavit će se Španjolskoj u finalu Eura

Mario Borko • srijeda, 10.07.2024.
Pobjednik u sudaru 'sretnika' suprotstavit će se Španjolskoj u finalu Eura
Foto: EPA

Večeras je na rasporedu drugo polufinale Europskog prvenstva, u njemu se sastaju Nizozemska i Engleska, a obje reprezentacije, iako su bile među favoritima, do ove su faze došle zahvaljujući velikoj dozi sreće...

Španjolska je protiv Francuske potvrdila da je najbolja momčad na ovom Euru i bez straha čeka koja će joj se reprezentacija suprotstaviti u finalu. To ćemo saznati danas od 21:00 kada se u Dortmundu sastaju Nizozemska i Engleska. Bit će ovo treći sudar ovih velikana na Eurima, a Oranje su nakon pobjede protiv Engleza 1988. otišle do kraja i sada se nadaju istom scenariju.

Igraj na Nizozemska – Engleska na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Nizozemci nisu bili u prvom redu favorita. bili su smješteni u skupini s Francuskom, Austrijom i Poljskom, ali četvrtfinale im se predviđalo. Nakon preokreta protiv Poljske, protiv Francuske su bili blizu pobjede, ali pogodak Xavija Simonsa u završnici bio je poništen zbog zaleđa. Četiri boda iz prva dva kola garantirala su Nizozemskoj prolaz u drugi krug, ali poraz od Austrije (3:2) bacio ih je na treće mjesto u skupini.

Ako se sjetimo Eura 2016. kada su Vatreni kao prvoplasirani u skupini naletjeli na trećeplasirani Portugal s Cristianom Ronaldom i ispali, Nizozemci su imali potpuno obrnutu sudbinu. Kao trećeplasirani su upali u najlakši dio ždrijeba i promaknuli se u favorite za ulazak u polufinale, a taj su status i opravdali. Rumunjska se pokazala kao nedoraslim suparnikom, ali zato je Turska na valu euforičnih navijača bila puno veća prepreka.

Nizozemci su Rumunje preskočili s 3:0, moglo je biti i više, a protiv Turaka su, slično kao i na otvaranju protiv Poljske, do pobjede stigli nakon preokreta. Loše prvo poluvrijeme protiv Turske brzo se zaboravilo nakon odličnog drugog djela, a Nizozemce je u samoj završnici ponovno pomazila sreća jer je momčad Vincenza Montelle promašila nekoliko lijepih prilika.

Ronald Koeman može biti super zadovoljan. On je u svom drugom mandatu na klupi napravio uspjeh na kakav su Nizozemci na Euru čekali 20 godina. Uz to, Oranje igraju bez jednog od glavnih igrača Frenkie De Jonga koji se nije uspio opraviti na vrijeme da bi bio spreman za turnir.

Koeman je pragmatičan, tvrdoglav trener, a to je demonstrirao na primjeru Memphisa Depaya. Trpio je puno kritika zbog guranja napadača koji nije u najboljoj formi, ali Depay je u nokaut fazi, pogotovo protiv Turske, pokazao zašto mu izbornik toliko vjeruje.

Igrač broj jedan ove reprezentacije je Cody Gakpo koji je na putu da postane jedan od nogometaša koje svi pamte po odličnim turnirima za reprezentaciju i prosječnoj klupskoj karijeri. Krilni napadač Liverpoola s tri gola dijeli mjesto najboljeg strijelca na Euru, uz to ima i jednu asistenciju, a četvrti pogodak ipak se vodi kao autogol turskog igrača.

Englezi su na Euro došli kao prvi favorit. Mnogi su zamjerali kladionicama činjenicu da je Engleska na tom mjestu i to relativno uvjerljivo, ali izabranici Garetha Southgatea dogurali su polufinala sa samo jednom pobjedom u 90 minuta. Neprepoznatljiva Engleska, koja obiluje napadačkim talentom, u pet utakmica postigla je samo pet golova, a ždrijeb ju je itekako mazio.

Skupina sa Srbijom, Slovenijom i Danskom djelovala je izazovno, ali ni Srbija ni Danska nisu bile na očekivanom nivou. Englezi su protiv Srba uspjeli pobijediti golom Judea Bellinghama, a protiv Danaca su izvukli remi. Najteži suparnik u skupini na kraju se pokazala Slovenija koja je Euro napustila bez poraza.

Englezi su s 2-1 gol razlikom u skupini i pet bodova osvojili prvo mjesto, a ždrijeb im je u osmini finala podario Slovačku. Slovaci su bili jedna od slabijih reprezentacija na Euru, ali su s(p)retnom pobjedom protiv Belgije i “dogovorenim“ remijem s Rumunjskom prošli grupu. Svi su očekivali da će to biti utakmica u kojoj će Englezi brusiti formu, a njih je na kraju 30 sekundi dijelilo do ispadanja.

Jalova igra, bez ijedne prave prilike u više od 90 minuta, zamaskirana je spektakularnim potezom Bellinghama, koji je škaricama zabio jedan od najboljih golova u povijesti Eura. U produžetku je Harry Kane postigao svoj drugi pogodak na prvenstvu, a do kraja su Slovaci bili bliže jedanaestercima, nego Englezi trećem golu.

Povoljan ždrijeb se nastavio. Švicarska je igrala dobar nogomet, ali rijetko tko bi odbio igrati protiv reprezentacije takve razine u četvrtfinalu Eura. Englezi su i tu bili u podređenom položaju. Nisu stvorili nijednu veliku šansu, preživjeli su gredu u produžetku, a do jedanaesteraca ih je odvukla majstorija Bukaya Sake.

Englezi pobjedi nakon raspucavanja s bijele točke, posebno zbog povijesti neuspjeha, ne mogu gledati u zube, ali kada svi navijači kritiziraju izbornika i igrače, a reprezentacije je u polufinalu Euru jasno je da nešto ne štima. Southgate ima rezultate, to mu se ne može osporiti, ali Engleze pod njegovim vodstvom prati velika sreća, koju očito on svojim pristupom zna kako izazvati.

Gordi Albion je na tri od posljednja četiri velika natjecanja stigao do polufinala, ali u nokaut fazi pobijedio je samo jednu “veliku“ reprezentaciju. 2018. put je bio Kolumbija (jedanaesterci) i Švedska pa poraz od Hrvatske i Belgije, 2021. Njemačka, Ukrajina, Danska (produžetci) i poraz od Italije, 2024. Slovačka, Švicarska (jedanaesterci). U Katru je naletio na Francusku i ispao u 90 minuta.

Zaključno, obje reprezentacije imale su veliku dozu sreće da budu ovdje. Ona je, naravno, potrebna, ali netko će večeras ostati bez nje. Nizozemska je pokazala više i mogla bi u svom šestom polufinalu drugi puta preskočiti tu stepenicu..

Što su rekli

Ronald Koeman, izbornik Nizozemske: "Mislim da nema velike razlike u kvaliteti između dviju momčadi, ali moramo odigrati savršenu utakmicu ako želimo pobijediti Engleze. Dobro se poznajemo, igrali smo nekoliko međusobnih utakmica. Nadamo se da ćemo ponoviti rezultat iz polufinala Lige nacija. Englezi imaju puno individualne kvalitete, bit ćemo spremni za njih neovisno u kojoj će formaciji igrati. Očekuje dobru i borbenu utakmicu."

Gareth Southgate, izbornik Engleske: "Naši igrači su navikli na paklenu atmosferu i velike utakmice. Stadion u Dortmundu je poseban i daje utakmici poseban ugođaj. Imali smo sporiji startu u turnir, ali igrači su izvukli sve teške situacije. Osjetio sam da smo u četvrtfinalu doživjeli klik koji nas je promijenio. Na pragu smo prvog velikog finala izvan Engleske i veselimo se prilici da ispišemo povijest."

Mjesto, vrijeme, sudac

Dortmund, Signal Iduna Park, 21:00

Sudac: Felix Zwayer (Njemačka)

Prošli dvoboj

Bit će ovo 23. međusobni ogled ovih dviju reprezentacija. Prvi datira iz 1935., a iako su Englezi na glasu kao jača reprezentacija, Nizozemska je ta koja ima bolji omjer. Oranje imaju 9 pobjeda, Englezi šest, a isto toliko puta nije bilo pobjednika.

Na Euru su ove dvije reprezentacije igrale dva puta. 1988. u trećem kolu skupine Nizozemska je slavila s 3:1 i kasnije osvojila svoj jedini naslov prvaka Europe. Englezi su otišli kući, a tamo su u skupini 1996. dočekali Nizozemce kao domaćini i osvetili se s 4:1, ali su za razliku od osam godina prije obje reprezentacije prošle grupu.

Posljednji susret datira iz polufinala Lige nacija 2019. godine, a Nizozemci su tada slavili s 3:1 i ušli u finale.

Prognoza

Engleska je blagi favorit, ali Nizozemska je pokazala više, djeluje bolje i mogla bi ponovno Engleze poslati kući. test

EP 2024., nokaut faza

polufinale

Španjolska2:1Francuska
Nizozemska1:2Engleska

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

EP 2024., nokaut faza

polufinale

Španjolska2:1Francuska
Nizozemska1:2Engleska

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!