Nogomet

Nepobjediva Argentina, bez Messija nastavlja kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo

Mario Borko • četvrtak, 05.09.2024.
Nepobjediva Argentina, bez Messija nastavlja kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo
Foto: EPA

Od 2 sata ujutro po hrvatskom vremenu u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2026. sastaju se Argentina i Čile. Argentinci su aktualni svjetski prvaci, dvostruki osvajači Copa Americe, a u pet godina izgubili su samo dvije utakmice...

S vremena na vrijeme isplivaju reprezentacije koje prerastaju u dinastije i koje se zlatni slovima upisuju u nogometnu povijest. Na ono što je hrvatska reprezentacija napravila, sigurno će se s odmakom vremena gledati kao nešto neviđeno, a u periodu nastajala je i Argentina Lionela Messija koja je u ovom trenutku prvak svijeta i dvostruka osvajačica Copa Americe.

Igraj na Argentina - Čile na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Peleov Brazil, Maradonina Argentina, Cruyffova Nizozemska, Puskásova Mađarska, Beckenbauerova Njemačka, Zidaneova Francuska, zlatna španjolska generacija i Ronaldov Brazil, samo su neke od reprezentacija koje svi pamte, a takva će biti Modrićeva Hrvatska, Deschampsova Francuska i Messijeva Argentina.

Messi je zapravo vodio dvije generacije, prvu (2008.-2018.) koja će biti zapamćena po izgubljenom finalu Svjetskog prvenstva u Brazilu i dva izgubljena finala Copa Americe. Sve se okrenulo dolaskom Lionela Scalonija na klupu Gaučosa nakon debakla na SP-u u Rusiji 2018. godine.

Od tada pa do danas Argentina je od 77 utakmica izgubila samo šest, a ostvarila je čak 55 pobjeda u 90 minuta. Nakon poraza u polufinalu Cope 2019. godine, Argentina je izgubila na otvaranju SP-a protiv Saudijske Arabije i nedavno u kvalifikacijama za odlazak na SP protiv Urugvaja.

U međuvremenu je osvojen svjetski naslov, a ljetos je obranjen naslov kontinentalnog prvaka osvojen 2021. godine. Messi je polako na zalasku, neće biti dio reprezentacije u kvalifikacijskom ciklusu tijekom rujna, ali izvjesno je da će, ako ga zdravlje bude služilo, s Argentinom braniti naslov svjetskog prvaka.

Argentina je u južnoameričkim kvalifikacijama vodeća s 15 bodova u šest utakmica. U noći s četvrtka na petak, Argentince očekuje domaća utakmica protiv Čilea koji je propustio posljednja dva SP-a, a u kvalifikacijama za iduće ostvario je tek jednu pobjedu u šest utakmica.

Argentinu će bez Messija predvoditi Lautaro Martinez koji je ionako bio najbolji strijelac Copa Americe. Tu je i Julian Alvarez koji je Manchester City zamijenio Atletico Madridom. Argentinci imaju vrlo mladu reprezentaciju, odlaskom Angela Di Marie samo Emiliano Martinez od ključnih igrača ima više od 30 godina.

Čile će s druge strane pamtiti svoju zlatnu generaciju Alexisa Sancheza i Arthura Vidala koja je 2015. i 2016. osvajala Copa Americu, a 2010. i 2014. je Čile odvela do osmine finala SP-a. Nakon toga uslijedio je pad, a danas Čile nema nijednog igrača koji vrijedi više od deset milijuna eura.

Argentinac Ricardo Gareca na klupi je od siječnja ove godine, ali Čile je Copa Americu okončao u grupi s dva remija i jednim porazom i to upravo od Argentine. Čileanci nisu igrali loše, ali u izravnom dvoboju za četvrtfinale nisu uspjeli pobijediti Kanadu.

Kvalifikacijski put će biti vrlo težak, SP je povećan na 48 sudionika i to je Južnoj Americi dalo dodatno mjesto, potencijalno i dva na završnom turniru, ali zasad Čile ne djeluje kao da će se ugurati među šest sigurnih putnika u SAD, Kanadu i Meksiko.

Čileanci su osmi s pet bodova, isto koliko ima i sedmoplasirani Paragvaj koji trenutno drži mjesto koje vodi u dodatne kvalifikacije. Iza Čilea su samo Bolivija i Peru. Odigrana je tek trećina utakmica tako da ima puno vremena za preokret, ali Čileanci će puno lakše do bodova za četiri dana kada ugošćuju Boliviju nego noćas protiv svjetskih prvaka.

Od imena na popisu valja spomenuti Eduarda Vargasa koji je i dalje tu, Guillerma Maripána, Bena Breretona Díaza i Gabriel Suazo. Njih trojica su jedini igrači Čilea koji u ovom trenutku igraju u ligama petice.

Mjesto, vrijeme

Buenos Aires, Estadio Mas Monumental

Prošli dvoboj

Argentina je krajem lipnja na Copa Americi slavila s 1:0 pogotkom Lautara Martineza u zadnjim minutama. Ukupno su ove dvije reprezentacije do sad igrale 96 puta, Argentina ima 63 pobjede, a Čile samo osam.

Prognoza

Argentina je ogroman favorit i sve osim njene pobjede bila bi senzacija. test

FOTO: EPA/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!