Nogomet

Utakmica registrirana s 2:0, Hajduk bez publike!

Sportnet • četvrtak, 04.05.2000.

Fiorentini: "Kazna je prestroga!" (dp)

Natjecateljska komisija HNS-a odlučila je da se prva finalna utakmica Hrvatskog kupa između Hajduka i Dinama registrira važećim rezultatom u trenutku prekida - 2:0. U obrazloženju je Antun Čilić, predsjednik Natjecateljske komisije, rekao: "Hajduk je poduzeo sve mjere sigurnosti da se utakmica odigra u najboljem mogućem redu." Naveo je također da je Hajduk angažirao čak 450 zaštitara, te da je bilo i oko 1000 pripadnika policije, a utvrđeno je da su za nerede krivi navijači - i domaće i gostujuće momčadi.

Ipak, upućena je prijava protiv Hajduka, koji, kao domaćin, mora snositi dio odgovornosti za nerede. Disciplinska komisija HNS-a odredila je suspenziju, odnosno kaznu, poljudskog stadiona. Hajduk je kažnjen s tri utakmice igranja pred praznim tribinama. Splićani su najavili žalbu.

Proljeće je u znaku Hajduka. Na žalost ljubitelja dobre nogometne igre, ne zbog tih razloga. Slučajevi kao Andrić, Šibenik, Rijeka i sada Dinamo, to je Hajdukova stvarnost. Ima li kraja nevoljama "bilih". Kuda ide "bili" brod u ovim nemirnim vremenima. Padale su trenerske glave, pala je i kompletna Uprava. Sadašnjost Hajduka je tužna, žalosna i blijeda.

Antun Tomaš, predsjednik Disciplinske komisije (Snimio: Dražen Patarčić)

Danas je Disciplinska komisija HNS-a "odrezala" kaznu splićanima - tri utakmice bez gledatelja u Splitu. I svi su bili nezadovoljni, i Fredi Fiorentini i Milan Španjić, a posebno novinari s HTV-a.

Dok se čekala odluka "disciplinaca" sedma sila se na drugom katu zabavljala uz sokove i kavice, a vaš se izvijestitelj uvukao na prvi kat HNS-a i direktno prisustvovao komentarima Fiorentinija (Hajduk), Španjića (Osijek), Vele (HTV ) i Martina Novoselca (izbornik mladih). Priča se vodila u "visokom tonu" između Željka Vele s HTV-a, koji je imao ideju da se ovogodišnji Kup jednostavno ukine. Da se ne igra finale! Da se sve ove utakmice do finala zaborave, prebrišu mokrom krpom. Nije važno što bi svi klubovi, pa i Dinamo, bili kažnjeni takvom odlukom. Još drastičnije je zvučalo da se ukine Prva liga. Da se uvede amaterizam!

Fredi Fiorentini nikako nije mogao da "spoji" dvije rečenice, jer se komentator s HTV-a uživio u glavnog "krvnika" hrvatskog nogometnog Kupa. Milan Španjić se zagonetno smiješkao očekivajući kaznu za Hajduk da igra utakmice izvan Splita.

Audio: Antun Tomaš: "Igrati vani je blaža kazna!"

I onda, dok se "sedma sila" još zabavljala na drugom katu, pojavio se predsjedavajući Disciplinske komisije Antun Tomaš i izvjestio Hajduk o određenoj kazni:

Audio: Španjić: "Zanima nas ova situacija jer se borimo za Ligu prvaka..."

"Odluka Disciplinske komisije je kazna od tri utakmice igranja bez publike, donešena je jednoglasno. Mogućnosti su bile do pet utakmica ili novčano. Ako bi kaznili klub novčano, onda bi oni imali opet gledatelje na utakmici sa Osijekom, a mislim da je svrsishodnije da klub kaznimo ovom vrste kazne jer, ustvari, klub nije jedini krivac za nastalu situaciju, nego navijači obje momčadi. Dakle, neizravno smo najviše kaznili te navijače. Hajduk ima pravo žalbe u roku od 8 dana."

Audio: Fiorentini: "Žalit ćemo se!"

Fredi Fiorentini je, jasno, bio nezadovoljan: "Žalit ćemo se! Kazna je prestroga. Koliki je rok za podnošenje žalbe? Ma, to nije normalno da se nas tako kažnjava pred najvažniji susret s Osijekom. Klub je sve poduzeo i učinio da ne dođe do ovoga. Kriva je šira društvena zajednica, i ona bi trebala poraditi na ovome sa zakonodavstvom, i onda neka svi skupa pokušamo utjecati da bude bolje. Ovo nije uredu..."

Milan Španjić, direktor Osijeka (Snimio: Dražen Patarčić)

Milan Španjić, predstavnik Osijeka, također se našao oštećenim: "Mislim da je to kompromisna odluka, da se ne zamjera ni Hajduku, ni navijačima. Ova utakmica koja Hajduku i Osijeku znači ulazak u Ligu prvaka je već nakaradna. Stvarno treba započeti oštrijim rezovima, prvo od ove kuće u kojoj se i sada nalazimo. Kompromisi su nas i doveli do ove situacije. Prva odluka je trebala biti drastična, da se udalji mjesto igranja van Splita. Svrha nogometa nije igranje pred praznim tribinama. Ovako je kažnjen i Osijek, i naši navijači. Svako daljnje igranje bez publike je apsurdno."

Audio: Španjić: "Osijek je oštećen."

Mišljenja o cijelom ovom slučaju ima puno, i previše. Svaka od strana ima svoje interese, svaka strana naći će razloge zašto je oštećena. Mnogi će uprijeti prstom prema navijačima, ali će isto tako odmah i taj isti prst uperiti prema hrvatskoj "kući nogometa". Ako se sjetimo prošlogodišnje završnice prvenstva koja je podigla veliku prašinu, čini nam se već blijeda i ishlapjela. Ove godine se moramo sramiti, dotakli smo dno. Hrvatski nogomet je u "knock-downu". Nažalost, ne samo rezultatskom, već je cijela jedna loše vođena politika izgubila bitku sama sa sobom. U HNS-u pokušavaju nešto spasiti, odluke se donose, no nitko nije zadovoljan. Natjecateljska i Disciplinska komisija odradile su svoje. Ostala su još tri kola do kraja prvenstva, hoće li još toliko Liga izdržati? Rezovi su nužni, no nitko ne želi preuzeti odgovornost koju su dobili zajedno s moći...

Danijel Luketić, Dražen Patarčić, Goran Štimec

SuperSport HNL

1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3447:37+1050
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3441:62-2133
10Rudeš 3416:79-637

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Nogomet
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!