Ostali sportovi

SP u hokeju: Česi obranili naslov

Ivor Krapac • nedjelja, 14.05.2000.


Novi stari prvaci - Česi

Svjetsko prvenstvo A-skupine hokeja na ledu u ruskom St. Petersburgu donijelo je hokejašima Češke nastavak odličnog niza osvojenih naslova. Aktualni olimpijski pobjednici i svjetski prvaci nisu u današnjem finalu dopustili ogromnu senzaciju, pokazavši Slovacima da za najveće rezultate moraju još malo sazrijeti.

Takav zavšetak je posve pravedan i zaslužen, jer su Česi tijekom cijelog prvenstva bili vrlo konstantni (osam pobjeda uza samo jedan poraz). Slovaci će sigurno biti zadovoljni srebrom, jer je to njihova prva medalja na dosadašnjim svjetskim prvenstvima.


Slavlje najboljeg igrača utakmice, Tomasa Vlasaka

U posljednjoj utakmici prvenstva Česi su odlučujuću prenost stekli već u prvih 20 minuta igre. U sedmoj minuti u vodstvo ih dovodi Michal Sykora udarcem s desne strane leda, nakon dodavanja Martina Prochazke. Vodstvo branitelja naslova povećava, lijepo prevarivši Petera Podhradskog i vratara Jana Lasaka, u 10. minuti Tomas Vlasak, na asistenciju Petra Buzeka koji se tek bio vratio u igru nakon odrađene kazne od dvije minute. U 13. minuti Slovaci su već u ogromnom zaostatku nakon što je Prochazka dovršio lijepu akciju Vlasaka i Roberta Reichela. Početkom druge trećine Slovaci kreću agresivnije, što se u 28.minuti i isplatilo, jer im Martin Strbak s igračem više vraća kakvu-takvu nadu. Nakon dva uzastopna isključenja čeških igrača Slovaci su imali priliku za potpuni povratak u utakmicu, no nisu uspjeli ništa napraviti. To im se osvetilo početkom posljednjih 20 minuta, odnosno u 44.minuti, kada Jan Tomajko, nakon dodavanja Jirija Dopite, vraća Česima tri gola prednosti.

Finale: Češka-Slovačka 5-3 (3-0, 0-1, 2-2)

Slovaci su u posljednjih pet minuta skoro dostigli veliki zaostatak, zahvaljujući pogocima Miroslava Hlinke u 56., te Miroslava Satana u 58.minuti. No, u 59.minuti dogodile su se dvije stvari koje su potpuno riješile utakmicu - prvo su Slovaci propustili u velikoj gužvi pred vratarom Cechmanekom izboriti izjednačenje, a samo 33 sekunde kasnije pada i konačna odluka zaslugom asistenta Vaclava Prospala i strijelca Roberta Reichela. Kraj utakmice donio je neobuzdano slavlje starih i novih svjetskih prvaka.

Za treće mjesto: Finska - Kanada 2-1 (0-1, 1-0, 1-0)

U borbi za treće mjesto Finska je pokazala da se uspješno oporavila nakon polufinalnog poraza. Kanađani mogu biti nezadovoljni, jer su dugo bili u igri, a na kraju nisu došli čak ni do utješne bronce. Prvo vodstvo na utakmici pripalo je "javorovim listovima", zahvaljujući pogotku Adriana Aucoina u osmoj minuti. Finci su, međutim, uspjeli potpuno preokrenuti rezultat golovima Jukke Hentunena u 36. i Marka Tuomainena u 49.minuti, a potom su se uspješno obranili od kanadskih napada, te na taj način dali svojim brojnim navijačima razlog za završno zadovoljstvo i slavlje.

Sljedeće svjetsko prvenstvo A-skupine održat će se sljedeće godine u Njemačkoj.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Ostali sportovi
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!