Nogomet

Dinamo pobijedio, Hajduk osvojio Kup

Davor Sajko • utorak, 16.05.2000.

NK Dinamo : HNK Hajduk 1:0 (0:0)

Zagreb, stadion Maksimir
Gledatelja: 20.000
Suci: Širić (Osijek), Berger (Osijek), Kolić (Sibinj), Kurtović (Osijek)

NK Dinamo: Ladić -, Tokić 6, Sedloski 6, Šabić 6, Mujčin 5,5 (Pavlović 6 od 56.), Šarić 5,5 (Bazina - od 74.), M. Cvitanović 6 (Krznar - od 66.), I. Cvitanović 6, Tomas 6,5, Bišćan 7, Šokota 6
HNK Hajduk: Pletikosa 6, Đuzelov 5,5, Grdić 5, Musa 6, Baturina 5 (Deranja - od 67. (M. Bilić 5 od 71.)), Leko 5,5, Jažić 5, Miladin 5, Miše 5,5 (Bulat 5,5 od 62.), Vučko 5, S. Bilić 5,5 Strijelac: 1:0 Igor Cvitanović, 90. minuta
Žuti kartoni: Šarić, Cvitanović za Dinamo ; Miše, Vučko, S. Bilić, Jažić, Leko, Bulat za Hajduk
Crveni kartoni: - ; Vučko (drugi žuti) 75. min za Hajduk

Uzvratni susret u potpunosti je odudarao od subotnjeg prvenstvenog susreta. Bad Blue Boysi kao i u subotu napunili su sjevernu tribinu, dok se na južnoj tribini pojavila Torcida. U odnosu na subotu razlika u popunjenosti južne tribine bila je očita, međutim u usporedbi s dosadašnjim posjetama Torcide Zagebu ovo je definitvno uz subotnju jedna od najslabijih.


Malobrojna Torcida bila je dostojanstvena i pristojna (Snimio: Dražen Patarčić)

Današnji je susret ponudio izmjenjeni sastav, pogotovo u sastavu Hajduka. U sastavu su pojavili se S. Bilić, Miladin i Vučko što je bitnije pojačanje u odnosu na subotnji susret, dok se kod plavih na vratima opet pojavio Ladić.

Početak prvog poluvremena pripao je kao i u subotu domaćinu. Dinamo je napadao, a Hajduk je svoju priliku čekao iz protunapada. Svoju prvu priliku Dinamo nije iskoristio već trećoj minuti. Ubačenu loptu s desne strane Šokota je glavom poslao preko vratiju. Nekoliko minuta kasnije I. Cvitanović je pokušao iz slobodnog udarca iznenaditi Pletikosu. Pletikosa je u jednom trenutku ispustio loptu, ali u posljednjem trenutku loptu je uspio ukrotiti. Hajduk je inicijativu prepustio Dinamu, a svoju prvu priliku imao je u sedmoj minuti susreta. Baturina je pucao s vrha šesnaesterca, ali Ladić se nije dao iznenaditi. Nekoliko minuta kasnije Leko je kao I. Cvitanović na suprotnoj strani pokušao iz slobodnog udarca, ali bezuspješno. Najveću priliku prvog poluvremena nije iskoristio Bišćan. Nakon odlično izvedenog kornera s lijeve strane Bišćanov udarac glavom Pletikosa krajnjim naporom skreće u korner. Odmah iz slijedećeg kornera još jednom je neprecizan bio Mujčin. Jedini raspoloženi Hajdukovac u tom dijelu susreta bio je Vučko. Vučko je bio i u najboljoj prilici za Hajduk izbivši pred Ladića, ali njegovu neodlučnost iskoristio je Ladić otklonivši opasnost za svoja vrata.


Odlični BBB bili su do kraja uz svoje plave dečke (Snimio: Dražen Patarčić)

Dinamo s više inicijative, ali bez konkretne završnice, dok Hajduk očito zadovoljan rezultatom iz prve utakmice nije niti pokušavao ozbiljnije ugroziti Ladićeva vrata.

Najlošiji pojedinac prvog plouvremena bio je sudac Širić koji je u svakom trenutku pokušavao biti u centru pažnje. Svojim je čudnim kriterijem, a i ishitrenim kartonima pokušavao podignuti autoritet kod igrača.

Svaki prekid slična igra pred Hajdukovim golom
Dresovi se srećom rade od čvrstih materijala
I sada ti sudi nekome faul!!
Isti scenarij, povuci - potegni, ali ne primi gol!

Drugo poluvrijeme počelo je kao i prvo. Dinamo je napadao, a Hajduke se branio. Za razliku od prvog poluvremena Hajduk se u drugom poluvremenu potpuno povukao na svoju polovicu. Da je I. Cvitanović bio brži u 52. minuti mogao je Dinamo povesti. Brzu akciju na centru započeo je Bišćan koji je na desnoj odlično uposlio Šarića. U sredini je I. Cvitanović bio za trenutak sporiji od jednog Hajdukovog obrambenog igrača i prilika je ostala neiskorištena. Bio je to znak za Bad Blue Boyse na sjeveru da počnu s još žešćim "drukanjem" koje je prihvatio cijeli stadion. Konstantan pritisak plavih nije davao rezultata, a u 59. minuti Pavlović propušta još jednu izglednu priliku kada sa samo nekoliko metara loptu šalje preko vratiju. Hajduk je svoju prvu priliku imao u 75. minuti. Bio je to traljav udarac Bulata s dvadesetak metara kraj vratiju. U tim trenucima Vučko za oštar prekršaj zaradio je drugi žuti karton i isključenje. Od tog trenutka Dinamo je pritisnuo Hajduka u svoj šesnaesterac. Nervoza se uvlačila među igrače i jedne i druge momčadi. Nekoliko minuta kasnije i Bilić je mogao pocrveniti nakon oštrog starta, ali danas izuzetno loš Širić nije imao hrabrosti pokazati još jedan crveni karton. Nakon završetka 90. minute četvrti je sudac pokazao da će se još odigrati pet minuta.

Video: Cvitanović zabija a Bilić nije zadovoljan

1:0 U drugoj minuti sudačke nadoknade iz jedne od bezbrojnih Dinamovih akcija plavi su uspjeli povesti. S vrha Hajdukovog šesnaesterca Šokota je pucao kroz "šumu" nogu, lopta je došla do I. Cvitanovića kojem nije bilo teško loptu proslijediti u gol. To je dalo dodatna krila plavima. U tim posljednjim minutama plavi su dali sve u napad. Čak je Ladić u prekidima došao do Hajdukovog šesnaesterca, ali ni to nije bilo dovoljno da se u posljednjim trenutcima osigura izvođenje jedanaesteraca.

Ladić u napadu Dinama, srušen ili se bacio?


Miladin pokušava Pavlovića "usporiti" (Snimio: Dražen Patarčić)
Kao i svaki susret između Dinama i Hajduka niti ovaj susret nije prošao bez koškanja igrača, na sreću bez ozbiljnijih posljedica.

Efektan šut, na žalost BBB bez učinka (Snimio: Dražen Patarčić)

Posljednjim zviždukom Širića počelo je neopisivo slavlje Hajdukovaca, koji su ovim porazom od 1:0 ipak uspjeli na neki način spasiti sezonu. Odličan rezultat iz Splita bijeli su uspjeli sačuvati u Zagrebu, iako prikazanom igrom u današnjem susretu Hajdukovci ne mogu biti zadovoljni.

Izjave nakon utakmice

Ali, ne pamti se igra već rezultat, što je za sve Hajdukovce danas ipak najvažnije.

SuperSport HNL

1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3447:37+1050
6Varaždin 3439:43-442
7Gorica 3432:48-1638
8Istra 1961 3434:52-1838
9Slaven Belupo 3441:62-2133
10Rudeš 3416:79-637

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Nogomet
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!