Vodeni sportovi

Čudo na Savi!

Hrvoje Vuković • srijeda, 22.04.2009.
Čudo na Savi!
Foto: Kristijan Komarica

Iako su im davali minimalne šanse nakon minus tri u Pireju, vaterpolisti Mladosti napravili su fenomenalan podvig i na Savi deklasirali Olympiakos. Izabranici Ozrena Bonačića slavili su sa 11:6 i potpuno zasluženo postali prvi sudionik Final Foura u Rijeci...

MLADOST – OLYMPIAKOS 11:6 (2:2, 2:1, 3:0, 4:3)

Zagreb, 2.utakmica 1/4 finala Eurolige

Mladost: Pavić, Burić, Babić 1, Vrdoljak 1, Paškvalin, Franković 1, Herceg 1, Antonijević, Karač 2, Muslim 2, Hinić 3, Buljubašić, Lončar, trener: Bonačić

Olympiakos: Deligiannis, Kochelias, Mylonakis, Santa 1 (1), Chatzitheodorou 1 (1), Theodoropulos, C. Afroudakis 2 (1), Ntoskas 1, G. Afroudakis 1, Nikić, Komadina, Schizas, Delakas, trener: Pateros

Igrač više: Mladost 7/12, Olympiakos 3/9
Peterci: Mladost -, Olympiakos 3/3
Suci: Rotunno (Italija), Klopper (Nizozemska)

Vjerojatno najbolju utakmicu u sezoni odigrala je zagrebačka Mladost danas na Savi. I to u pravom trenutku. Nakon minus tri u Grčkoj te dosta loših i promjenjivih igara u Jadranskoj ligi, malo tko je vjerovao da će zagrebačka momčad po službenoj dužnosti putovati u Rijeku na Final Four. Ipak, stari lisac Bonačić odlično je postavio igru protiv Olympiakosa, poboljšao, vjerojatno i presudnog igrača više, i uz dozu agresije i čvrstine koje im je toliko puta dosad nedostajalo, uspio u nemogućoj misiji.

Nije uzalud Bona ponavljao kako je Mladost na Savi ipak neka druga momčad, a u tom stilu su i krenuli protiv Grka pogotkom Karača, koji je s igračem više fino izvagao svog čuvara i vratara na lijevoj strani i pogodio za 1:0. Grci su uzvratili praktički u istoj minuti i preko Afroudakisa vratili na nulu. Uslijedila su dva vrlo dobra udarca Frankovića i Chatzitheodoroua, no oba su od prečke završila tik ispred zamišljene linije.

Mladost je do novog vodstva došla preko Zdeslava Vrdoljaka s igračem više, no i ovaj put Olympiakos ekspresno uzvraća, također s igračem više preko Doskasa. Unatoč boljoj igri u prvih osam minuta domaćini nisu došli do prednosti, ali su to ispravili u drugoj dionici u kojo prvi gol postiže Frano Karač nakon dobre akcije s igračem više. Gosti ponovno vraćaju na nulu nakon što je peterac skrivio Burić, a realizirao ga Afroudakis. I tada kreće serija Mladosti od koje se Olympiakos više nije oporavio.

Možda i najbolju igru u ovoj sezoni otvorio je Muslim koji se našao bez čuvara i bez problema pogodio iznad glave Deligiannisa za vodstvo koje domaćini više nisu ispuštali do kraja. Uslijedilo je par šansi na jednoj i drugoj strani, no bez realizacije, da bi u trećoj četvrtini još jednom Muslim na asistenciju Vrdoljaka i s igračem na leđima krasno pogodio za 5:3.

Grogirani Grci zapali su u još veće probleme kada je David Babić iz jednog kontranapada poništio prednost Olympiakosa iz prve utakmice povisivši na 6:3, a nakon što su gosti na poklon dobili situaciju sa čak dva igrača više, Mladost se "bacala na glavu" i uspjela obraniti, da bi potom bazen "podivljao" kada je na drugoj strani Hinić započeo svoju simultanku golom za 7:4 s igračem više.

Početkom posljednjih osam minuta gosti su imali igrača više, ali blijedo je to bilo izdanje Grka danas na Savi. Na drugoj strani Hinić je povisio na 8:3 u krasnoj akciji s igračem više, da bi neizvjesnost vratio Santa, smanjivši iz peterca na 8:4. Četiri minute prije kraja Hinić je po treći put zaredom svladao Deligiannisa i Mladost je došla na koračić do raja.

Gosti, izgubljeni, dezorijentirani, uspjeli su smanjiti na minus četiri golom Afroudakisa s igračem više, ali sve dvojbe oko putnika u Rijeku riješio je još jednom danas fenomenalni Hinić pogodivši za 10:5. Posljednji čavao u grčki lijes zabio je Franković golom dvije minute prije kraja za 11:5, a konačnih 11:6 postavio je Chatzitheodorou iz peterca u posljednjoj minuti. Na kraju utakmice trener Bonačić odao je počast svojim igračima koji su uz silni rad i trud dokazali gdje se igra najbolji klupski vaterpolo u Europi. Mladost će tako u polufinalu igrati protiv Primorca iz Kotora, dok će Jug ponovno na suparnika iz skupine, europskog prvaka Pro Recco.

Euroliga, četvrtfinale, 2. utakmica:
Mladost - Olympiakos 11:6 (5:8 1. ut.)

Euroliga - završnica

  • Rezultati
  • Ljestvica

četvrtfinale

Primorac Kotor12:12Jadran Herceg Novi
Olympiakos8:5Mladost
Vasas8:11Pro Recco
Partizan11:9Jug AO
Mladost11:6Olympiakos
Jug AO11:7Partizan
Pro Recco9:10Vasas
Jadran Herceg Novi8:9Primorac Kotor
1Primorac Kotor 440:36+410
2Pro Recco 436:32+46
3Jug AO 440:4006
4Mladost 438:39-13
5Partizan 218:20-23
6Vasas 218:20-23
7Olympiakos 214:16-23
8Jadran Herceg Novi 220:21-11

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!