Košarka

Barcelona & Montepaschi show

Vedran Babić • srijeda, 21.10.2009.
Barcelona & Montepaschi show

Skupina A Eurolige je skupina našeg jedinog predstavnika, Cibone, no u narednom tekstu nećemo se baviti Vukovima već njihovim konkurentima. Sami pogled na klubove sudionike ove skupine daje naslutiti kako su prva dva mjesta rezervirana za provjerene kvalitete, Barcelonu i Montepaschi. Za treće mjesto bi uz Cibonu trebao konkurirati turski Fenerbahče, dok će posrnuli Žalgiris te povratnik u najelitnije natjecanje, francuski Asvel, vrlo teško izboriti plasman među 16...

Barcelona je prošle sezone po prvi puta poslije 2004. godine osvojila naslov prvaka Španjolske te je u Euroligi izborila Final Four i osvojila treće mjesto. Sličan scenarij, ako ne i bolji, mogao bi se ponoviti i ove sezone jer katalonski klub je ljetos dobro trgovao.

Odlasci Ilyasove i Andersena u NBA te Santiaga u Efes Pilsen, nadoknađeni su dolaskom sjajne petorke koju čine Ricky Rubio, Terrence Morris, Pete Mickeal, Erazem Lorbek i Boniface N'Dong. Uz ostale igračke klase poput Navarra, Lakoviča, Vazqueza i Basilea, Barcelonu će i ove sezone biti teško zaustaviti.

Favorit broj dva skupine svakako je Montepaschi iz Siene, već dugogodišnji vladar talijanskih prvoligaških parketa, koji još uvijek čeka na toliko željeni iskorak - proboj u finale Eurolige. 2003. i 2008. bili su treći, a 2004. četvrti. Okosnica momčadi ista je već nekoliko godina (Domercant, McIntyre, Lavrinovič, Stonerook, Sato, Eze), pa možemo reći kako im je uigranost jedna od jačih strana.

Od pojačanja tu su bivši igrač CSKA, Nikos Zisis, zatim David Hawkins, iza kojeg je odlična sezona u dresu Armani Jeansa te veteran, 34-godišnji Denis Marconato. Bez ikakve dvojbe možemo konstatirati kako će Montepaschi i ove godine biti jedan od glavnih kandidata za Final Four.

Fenerbahče našeg Gordana Giričeka pojačao se Lynnom Greerom iz Olympiacosa te Tarenceom Kinseyem iz Clevelanda, a dres istanbulskog kluba i ove će sezone nositi turski reprezentativci Ömer Asik, Ömer Onan, Oguz Savas i Semih Erden te naposljetku kapetan Mirsad Türkcan. Uz iskusnog razigravača Willa Solomona Turci su sposobni iznenaditi, no realno gledajući njihov glavni cilj trebao bi biti Top 16, jer po kvaliteti to svakako mogu izboriti.

Nekoć moćni Žalgiris danas se nastoji vratiti na stare staze slave, a kako sada stvari stoje, čeka ga dug i trnovit put. Glavninu momčadi čine manje poznati domaći igrači, kojima se priključio povratnik Marcus Brown, 35-godišnjak s titulom najboljeg strijelca u povijesti Eurolige s preko 2.500 koševa.

Njegovo iskustvo svakako će pomoći momčadi iz Kaunasa koja je prošlu sezonu, po prvi put poslije mnogo godina, završila bez trofeja. Osim Browna, Žalgiris je doveo Litavce Pociusa i Cukinasa, zatim još jednog Amerikanca Travisa Watsona te Slovenca iz Union Olimpije, Mirzu Begića.

Francuski Asvel obilježava svoj povratak u Euroligu poslije četiri godine izbivanja i vrlo teško će do posljednjih 16. U njihovim redovima nema nekih ekstra poznatih imena, no s obzirom da od njih nitko ne očekuje veliki rezultat, mogu biti opasni po svaku momčad, ukoliko se ona previše opusti. Kao udarni igrači nameću se Dewar, novopridošli Lukauskis te mladi, ali vrlo talentirani, Fofana.

Euroliga, skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Cibona40:85Montepaschi Siena
Žalgiris71:52ASVEL Lyon-Villeurbanne
Fenerbahçe59:82Barcelona
1Barcelona 100+208
2Montepaschi Siena 82+141
3Žalgiris 37-66
4Cibona 37-105
5ASVEL Lyon-Villeurbanne 37-69
6Fenerbahçe 37-109

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Euroliga, skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Cibona40:85Montepaschi Siena
Žalgiris71:52ASVEL Lyon-Villeurbanne
Fenerbahçe59:82Barcelona
1Barcelona 100+208
2Montepaschi Siena 82+141
3Žalgiris 37-66
4Cibona 37-105
5ASVEL Lyon-Villeurbanne 37-69
6Fenerbahçe 37-109

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!