Košarka

Iskupljenje Cibone i deja vu Zagreba

Borna Rupnik • ponedjeljak, 26.10.2009.
Iskupljenje Cibone i deja vu Zagreba
Foto: Kristijan Komarica

Četvrto kolo NLB lige donijelo je sada već standardan učinak hrvatskih klubova kada ne igraju međusobno: tri pobjede i jedan poraz. Na tamnoj je strani ponovno ostao Zadar, a Cibona i dalje predvodi cijelu ligu. Svi su naši predstavnici među prvih šest, a zanimljivo je da je najbolji srpski klub trenutačno Radnički na osmom mjestu...

Cibona je u Draženovom domu protiv Heliosa imala samo jedan zadatak - iskupiti se za igračku i rezultatsku katastrofu protiv Montepaschija. Velimir Perasović i njegovi momci taj su cilj ispunili pred 500 uistinu vjernih gledatelja, isprativši Slovence s gotovo "stotkom" (98:66). Negativnu koš-razliku s Talijanima nisu nadoknadili, no +32 protiv bilo koga je respektabilan učinak. Cibona je pritom pogodila sve trice koje je u srijedu promašila (16/29, čak 55%).

Mrlja nad tim susretom ostaje ozljeda vodećeg strijelca Marka Tomasa, ali svi su drugi, što ponajviše veseli zbog mlađih igrača, dobili minutažu i upisali se u strijelce. Helios se pokušao oduprijeti na krilima bivšeg igrača Zagreba, Marija Dundovića, no razlika u kvaliteti očigledno je bila na strani Zagrepčana.

Cibonini sugrađani iz Novog Zagreba ove bi godine mogli postati prava atrakcija. U prva su dva kola nakon ispuštenog visokog vodstva glavu uspješno spašavali u tijesnim završnicama, nakon čega je Denis Bajramović izjavio da nema ništa protiv takvog scenarija sve dok njegovi pobjeđuju. I bi tako - FMP je u samo nekoliko minuta poništio sve dobro što su marljivi Mravi gradili su prve tri četvrtine.

Ipak, Damir Mulaomerović i društvo bili su dovoljno smireni s linije slobodnih bacanja te su upisali nova dva vrijedna boda s gostovanja i odlično startali u novu sezonu. Težak prošlotjedni poraz od Crvene zvezde ovime je uredno arhiviran. Posebno su raspoložena bila čak trojica: Mulaomerović, Tomić i Simon, a tračak sreće leži u tome što je Beograđane dalekometni šut počeo služiti tek kad je bilo prekasno.

Na trećoj strani metropole Cedevita se u potrazi za dobrim plasmanom po prvi puta našla pred imperativom pobjede. Slabosti sarajevske Bosne iskoristio je prije svega nepogrešivi Damjan Rudež, kojemu je loptu u koš bilo najteže ubaciti iz slobodnih bacanja. Dodaju li se tome 15 Žižićevih pogodaka u 17 minuta te neumorni Thomas Mobley i nesebični Jermaine Anderson (devet asistencija), jasno je zašto bodovi ostaju u Podsusedu.

Treba doduše spomenuti da se sastav Slobodana Subotića do zadnjih deset minuta morao čupati iz egala, no najvažnije je da su igračke sposobnosti isplivale na površinu i osigurale vrijedne bodove. U redovima Bosne Suad Šehović i Ivan Ivanović jednostavno nisu imali potrebnu podršku i zasluženo ostaju pri dnu tablice sa samo jednom pobjedom.

Sudeći prema kvaliteti, najveći bi misterij trebao biti poraz Zadra u Širokom Brijegu, no stavi li se u jednadžbu i zadarska averzija prema dobrom nastupu u gostima stvari postaju jasnije. Hrvatska kolonija pod palicom Hrvoja Vlašića uočila je šansu i nakon čak dvominutne neizvjesnosti krajem poluvremena skrenula vodu na svoj mlin.

Masonu i Grgatu u primanju komplimenata pridružio se i bivši Splićanin Štemberger, dok Zmagu Sagadina teško može zadovoljiti bilo koja izvedba njegovih košarkaša. Čak je i najraspucaniji Downs svoju statistiku popravio tek kada je sve već bilo riješeno. Širokobriježani su tako stigli do svog prvog ovosezonskog slavlja, a srećom po Zadrane sljedeća se utakmica igra u Višnjiku. Nešto manje raduje ih činjenica da im stiže beogradski Partizan.

A taj se Partizan pošteno namučio protiv Hemofarma. Momčad iz Vršca iznenadila je uvodnim porazima, ali pokazuje da se vraća na očekivane staze. Aktualne su prvake držali u šaci sve do dvije sekunde prije isteka 40. minute, kada je Petar Božić ubacio tricu s pola terena i odveo susret u produžetak, u kojem je Partizan bio za nijansu smireniji i precizniji.

Novak Radnički, čini se, ispucao je svoju kvotu početničke sreće. Iz zasjede su dobili Hemofarm i Zadar, ali su potom Bosna i sada Budućnost uočili da je momčad iz Kragujevca na parketu, zaigrali ozbiljno i Radnički protiv Crnogoraca nije imao ni zrnce šanse. Konačnih 82:55 govori sve, osim zanimljive činjenice da u tako uvjerljivoj pobjedi nijedan igrač Budućnosti nije ubacio više od 12 poena.

Potencijal Union Olimpije na svojoj je koži osjetila Crvena zvezda. Slovenski je prvak krenuo furiozno od prve minute, a svoje je dovođenje opravdao sjajni Sani Bećirovič, kojemu se odličnim nastupom pridružio i Sašo Ožbolt. Izgleda da Zvezdi predstoji dodatno vrijeme uigravanja novokomponirane ekipe.

ABA liga

1Crvena zvezda 224+433
2Partizan 206+457
3Budućnost VOLI 197+204
4Mega Basket 1610+106
5Cedevita Olimpija 1610+51
6Zadar 1412+42
7Igokea 1313-77
8Studentski centar 1115-35
9Split 1115-105
10Borac Čačak 1016-117
11FMP 1016-163
12Cibona 917-156
13Mornar Barsko zlato 620-326
14Krka 521-314

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!