Nogomet

Ima materijala za širinu i dubinu

Bernard Jurišić • nedjelja, 15.11.2009.
Ima materijala za širinu i dubinu
Foto: Dragan Kovač

Dugo je vremena Mate Bilić "gunđao" na reprezentativne liste svog prezimenjaka Slavena i javno se pitao zašto ga se ne poziva. Hrvatska napadačka konkurencija zaista je dojmljiva, a čini se da će ubuduće biti bogatija još za jednog člana...

Ocjenjivati učinak novaka u hrvatskom reprezentativnom dresu nakon utakmice u kojoj je protivnik uistinu inferioran, zaista je vrlo teško. S druge strane, da protivnik nije bio takav, vjerojatno ne bi ni bilo toliko novih lica koja traže svoje "mjesto pod reprezentativnim suncem".

Nije teško prepoznati tko će dobiti najsigurniji "palac gore" nakon Vinkovaca. Kod učinka od dva pogotka i dvije asistencije na trenutak se može i zanemariti činjenica da se igralo protiv Lihtenštajna i zaokružiti ime Mate Bilića kao čovjeka koji će se zasigurno naći i u novim reprezentativnim akcijama.

Dugo je 29-godišnji Splićanin čekao da se honorira njegov višegodišnji učinak u Španjolskoj i Austriji, koji je okrunjen u posljednje dvije sezone u Sportingu iz Gijona. Već u debiju u Astani prije mjesec dana djelovao je "živo", a izdanje iz Vinkovaca definitivno je potvrdilo da je onaj drugi Bilić, Slaven, proširio listu reprezentativnih kandidata barem za još jedno ime.

Mnogi su bili skeptični kad je Bilić uputio pozivnicu Mladenu Bartuloviću, već godinama zaboravljenom bivšem Hajdukovcu u ukrajinskim provincijama. I on je u Vinkovcima pokazao da ima "štofa" i da može proširiti konkurenciju za lijevi bok, posebno kad se zna da su mu tek 23 godine.

Debi su u Vinkovcima u početnom sastavu ubilježili i Danijel Subašić i Drago Gabrić, iako su obojica već sudjelovala u reprezentativnim akcijama s klupe ili tribina. Ocjena za obojicu je također pozitivna, Subašić je jednom dobro reagirao, Gabrić asistirao za prvi pogodak, no obojicu nakon povratka standardnih opet očekuje povratak "u ilegalu" i borba za "mjesto pod suncem".

U drugom poluvremenu "snimali" smo Dujmovića i Schildenfelda, no u brojnim izmjenama rascjepkanom poluvremenu bilo je teško steći ikakav uvid u njihove reprezentativne potencijale. Srećom, puno više su mogli naučiti Slaven Bilić i njegov stožer u tjednu zajedničkih treninga i priprema, pa će i njihovo pozivanje u reprezentativno okruženje dobiti pozitivnu ocjenu. Sigurno nije škodilo.

Milijun je puta već ponovljena činjenica da smo mala zemlja koja ne smije "promašiti" ni jednog kvalitetnog sportaša. Šteta je što su se ozlijedili Iličević i Strinić koji bi također dobili svoju prigodu u Vinkovcima, a kad se u konkurenciju vrate i mladi reprezentativci Rakitić, Kalinić, Lovren, Vida, Maloča, Jajalo, Perišić, Badelj - Slaven Bilić moći će početi krojiti odijelo za bal na koji želimo otići 2012. godine.

Pouka iz neuspješnih kvalifikacija za SP 2010. je jasna. Moramo dobiti i na širini i na dubini liste reprezentativnih kandidata. Materijala ima.

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!