Nogomet

"Dobili smo što smo tražili"

Borna Rupnik • nedjelja, 15.11.2009.
"Dobili smo što smo tražili"
Foto: Davor Sajko

Hrvatski izbornik Slaven Bilić obratio se novinarima i dan poslije utakmice u Vinkovcima, na kojoj je Hrvatska lakoćom svladala nedorasli Lihtenštajn. Bilić je pritom pružio priliku i nekim novim licima, a sveukupnim je dojmom - zadovoljan...

Akcija Lihtenštajn spustila je zastor nad reprezentativnu 2009. godinu, koja će nažalost ostati zapamćena po neuspjehu. Hrvatska se nije uspjela plasirati na Svjetsko prvenstvo u Južnoafričkoj Republici te je za Slavena Bilića i njegov stožer već počeo novi kvalifikacijski ciklus. Sve se raspoložive snage okreću prema putu k europskoj smotri u Poljskoj i Ukrajini.

Statistički je 2009. godina bila jedna od boljih, sa samo jednim remijem i jednim porazom. "Da, ali taj remi je trebao biti pobjeda", kazao je Bilić, prisjetivši se lipanjskog dvoboja s Ukrajinom u Maksimiru.

"Drago nam je da smo godinu zaključili pobjedom. Do idućeg okupljanja u ožujku ima vremena, ali najbitniji je ždrijeb u Varšavi u veljači. Bit ćemo nositelji, međutim, to smo bili i prije ovih kvalifikacija pa smo dobili tešku skupinu", nastavio je hrvatski izbornik.

Otkrio je i planove za budućnost. "Napravit ćemo još dublju analizu viđenog, pratiti prošireni krug kandidata, a možda ćemo koristiti i neka imena iz mlade reprezentacije koja bi bila s nama da mlada reprezentacija nije igrala tako bitnu utakmicu. To su Lovren i Rakitić, ali i primjerice Badelj, Jajalo, Perišić, Vida ili vratar Antolović".

Kakvog bi protivnika Slaven Bilić želio u prvom sljedećem terminu? "I ovoga smo puta željeli jednu jaku i jednu slabiju reprezentaciju u kompletu. Savez je radio na tome, a u ožujku želimo što snažnijeg protivnika".

Lihtenštajn to nipošto nije bio, ali usprkos tome stručni stožer ne skriva zadovoljstvo: "Na povratku iz Vinkovaca još smo jednom zaključili da je susret bio uspjeh. Bio je to naš prvi posjet tom dijelu Hrvatske, a s obzirom na suparnika utakmica nije mogla ponuditi više. Pružili smo angažiranu, lepršavu igru te bili efikasni u realizaciji. Dobili smo točno ono što smo tražili. Igrači su igrali dobro i donijeli uvjerljivu pobjedu".

U prvo ime susreta prometnuo se Mate Bilić. Njega je pratio Robert Prosinečki te je ponudio svoje mišljenje o reprezentativnom napadaču: "Nisam ga puno vidio u Španjolskoj uživo, samo 25 minuta, ali znao sam da se radi o igraču koji tamo puno znači. Potpisao je novi ugovor u jednoj od najjačih europskih liga i sigurno se radi o nogometašu koji zaslužuje biti s nama. Dao je 12 golova prošle godine, a u Vinkovcima je opet pokazao da na njega možemo računati i u reprezentaciji".

"Nismo ga tek sad otkrili, isticao se on svojim igrama i proteklih godina. Jučer je odigrao s punim angažmanom", dodao je Robert Prosinečki.

Može li Mate Bilić igrati i protiv vrhunskih protivnika? "Može. Iako i Lihtenštajnu treba moći napraviti ono što im je on napravio. I protiv Kazahstana se iskazao, no čak i ako uzmemo u obzir da ti protivnici nisu vrhunski, on je konstanta u Španjolskoj, gdje zabija. A to znači da je Mate Bilić napadač koji predstavlja dobitak za nas i u najmanju će ruku zaoštriti konkurenciju. Trebao nam je novi vrhunski napadač, sada imamo veći izbor", odgovorio je Bilić.

Pod posebnim su povećalom bili Mladen Bartulović i Tomislav Dujmović: "Obojica su zadovoljili, pokazali su se i na treningu. Bartulovića znamo još iz mlade reprezentacije. Imao je tremu ovih dana, ali kada ga je u Vinkovcima krenulo otpustio je kočnicu i odigrao vrlo dobro. Dvije je godine standardan u jakoj ukrajinskoj ligi, gdje može pokrivati dvije pozicije. Jači je u ofenzivi, a Lihtenštajn nije mogao otkriti sve njegove defenzivne kvalitete".

"Dujmović je odigrao kao rutiner, kao da mu je to 50. utakmica za reprezentaciju. On je pozitivno impresioniran i to nas veseli", smatra izbornik.

Aljoša Asanović osvrnuo se na igru Niku Kranjčara, koji je podijelio brojne dobre duge lopte: "Ima izuzetnu loptu, loptu iznenađenja, a s našom brzom desnom stranom taj je njegov način igre bio od koristi. Njegovom brzom reakcijom lopta dođe gdje treba. Kranjčar je razigran, može mu se naći i poneka pogreška, ali dobio je pravu patinu playmakera. Sazrio je kao igrač i kao čovjek, sada ima dimenziju više".

Biliću sada preostaje odrediti kadar koji će iznijeti najveći teret narednih kvalifikacija. "Najbitnije je da se vrate ozlijeđeni igrači. Njihovim povratkom stvorit ćemo skupinu od 17-18 igrača, a od preostalih desetak iskristalizirat ćemo još četiri ili pet imena. Daj Bože da se pojavi još netko. Naprimjer, Marko Babić bi opet mogao ući u krug nastavi li pružati dobre igre".

Glavni tajnik HNS-a Zorislav Srebrić prokomentirao je susret mlade reprezentacije: "Na Cipru je bilo teško, ali u drugom smo poluvremenu došli do pobjede. Treba istaknuti i da smo se prvi puta požalili da suđenje nije bilo na adekvatnoj razini, a pobjeda je time značajnija. U srijedu se igra jedna od ključnih utakmica za plasman u našoj skupini. Pozitivan rezultat približio bi nas prvom mjestu". Toj će utakmici uživo nazočiti i Slaven Bilić.

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!