Košarka

Zadrani jedini maksimalni

Ivor Krapac • ponedjeljak, 23.11.2009.
Zadrani jedini maksimalni
Foto: Davor Sajko

Tjedan s dva kola NLB lige hrvatskim klubovima nije bio uspješan kao raniji dio sezone. Uobičajeni učinak od tri pobjede po kolu umanjen je nakon nekoliko teških gostovanja, prvi put pala je i vodeća Cibona, dok su jedini maksimalni bili Zadrani - no, za razliku od Cibosa, Zagreba i Cedevite, oni su proteklog tjedna odigrali samo jednu utakmicu...

Cibona više nije bez krivog koraka u regionalnoj ligi. Nakon početka sezone s 8-0, uključujući i 79:54 protiv Budućnosti u prvoj prošlotjednoj utakmici, momčad Velimira Perasovića je na gostovanju kod probuđene Crvene zvezde pokazala nešto sasvim drugačije, pogotovo u slabom drugom poluvremenu, koje je vodilo u visok poraz od 21 razlike (72:51).

Da će ova momčad imati i odličnih, ali i slabih predstava Perasović je najavljivao više puta još na otvaranju sezone. U NLB ligi je dosad sve išlo i bolje od plana, no ovosezonska Cibona je još uvijek u fazi odrastanja, pogotovo napadački, s prevelikim teretom na leđima vanjske linije na tom kraju parketa, pa je bilo realno očekivati da će se kad-tad dogoditi i utakmica u kojoj malo toga ide. Beogradsko drugo poluvrijeme s 13 postignutih poena, samo dva u posljednjoj četvrtini, iz tog je kuta nešto lakše razumijeti.

Pred Perasovićem je očito još jako puno posla da Cibona sve češće igra kao protiv Budućnosti, a što manje kao u subotu protiv Crvene zvezde, no treba dodati da se na gostovanju u Pioniru poklopilo i nekoliko objektivnih prepreka. Dalibora Bagarića i dalje nema zbog ozljede, Lukša Andrić nije bio pravi nakon što se momčadi pridružio naknadno zbog viroze, dok je za očekivati da će Leon Radošević i Tomislav Zubčić u prvoj pravoj seniorskoj sezoni imati i utakmica u kojima ne pokažu puno, kao u Beogradu.

Bilo je problema pod obručem, a kada se pridoda nastavak lutanja Antonija Gravesa, koji je uz Marka Tomasa trebao biti glavna napadačka opcija na vanjskim pozicijama, loš dan Marina Rozića, napadački slabi Bojan Bogdanović i Vedran Princ - previše toga ostalo je na Tomasu i povremenim bljeskovima Jamonta Gordona i Vedrana Vukušića. Premalo za pobjedu, bez obzira što je u obrani i ovog puta napravljen solidan posao.

Nakon što odrade važno euroligaško gostovanje kod Asvela u predgrađu Lyona, Cibosi će se u NLB ligi pokušati vratiti na pobjednički put kod kuće protiv Zagreba CO, koji je proteklog tjedna upisao po jednu pobjedu i poraz i ostao poravnat s Union Olimpijom na drugom mjestu ljestvice (7-2), sada s pobjedom manje od Cibone. Mravi su imali priliku slaviti u utorak u Širokom Brijegu, trica Šime Špralje u završnici utakmice odvela ih je u drugi ovosezonski poraz, no za bolje vijesti pobrinuli su se u subotu s 85:83 protiv Partizana.

U oba susreta Denis Bajramović nije mogao računati na Nikšu Prkačina, Pankracija Baraća i Peru Babića, ali bez obzira na te izostanke, protiv Partizana su u Trnskom uzeli puni plijen u potpuno izjednačenoj utakmici. Trojac Ante Tomić (24 poena, 11 skokova) - Damir Mulaomerović (24 poena, šest asistencija) - Kruno Simon (20 poena) obavio je velik posao, Mravima i dalje ide jako dobro, no kako je nakon pobjede kazao trener Bajramović, ovosezonski košarkaški cirkus tek je započeo. Njegova momčad imat će još puno sličnih izazova na nastavku puta.

Mrave ovog tjedna čeka i prvi europski nastup, u prvom kolu skupine H Eurochallengea u Kijevu, a iza toga slijedi ovog puta posebno zanimljivi gradski derbi u kojem bi, po najavi, trebali biti u kompletnijem sastavu nego proteklog tjedna, s Prkačinom i Babićem, a možda i Baraćem.

Zadar je "za petama" vodećem trojcu, uz omjer 5-3 nakon subotnjih uvjerljivih 90:69 protiv FMP-a u Dvorani Kreše Ćosića. Momčad Zmage Sagadina time je potvrdila dominaciju u svojoj dvorani, a ako otkriju pobjedničku formulu na gostovanjima, kandidatura za put na Final Four kojem bi mogli biti domaćini postat će još ozbiljnija.

Zadrani su u subotu zatvorili tjedan u kojem su, suprotno očekivanjima, odigrali samo jednu utakmicu. U utorak su već bili u Vršcu kada su saznali da neće igrati protiv Hemofarma nakon što je u Srbiji proglašen dan žalosti zbog smrti patrijarha Pavla, ali taj izlet bez obavljenog posla nije ih skrenuo s puta na vikend protiv FMP-a - momčad iz beogradskog predgrađa pala je uz vodeću ulogu Tomislava Ružića, koji je ubilježio 20 poena i 13 skokova.

Sagadinovoj momčadi ovog tjedna slijede nove dvije utakmice. U prvom kolu skupine C Eurokupa će kod kuće dočekati grčki Aris, a domaćini su i u subotu u 10. kolu NLB lige protiv sarajevske Bosne, koja je s omjerom 1-8 na dnu ljestvice.

Cedevita je od svih hrvatskih klubova u regionalnom natjecanju imala najslabiji tjedan, s porazima kod kuće protiv Union Olimpije (73:70) i protiv Radničkog u Kragujevcu (67:58). Momčad Slobodana Subotića je, tako, prekinula tradiciju da pobjeđuje kod kuće i gubi u gostima, protiv Union Olimpije su u utorak prvi put posrnuli u svojoj dvorani.

Poraz u Kragujevcu bio im je treći u nizu, ukljujući i 91:79 za Zagreb u Trnskom u sedmom kolu, a protiv Radničkog nije bio dovoljan kvalitetan učinak vodećeg dvojca, Damjana Rudeža s 24 poena i pet asistencija i Andrije Žižića s 15 poena i devet skokova. Thomas Mobley zabio je osam, nitko drugi više od pet, dok su domaći imali veći broj raspoloženih.

Osim što su nakon tri uzastopna poraza pali na 11. mjesto ljestvice, loša vijest za Cedevitine igrače je što ih ovog tjedna očekuju nova dva gostovanja, u prvom kolu grupe D Eurochallengea protiv ciparskog Proteasa i u subotu u nastavku NLB lige protiv FMP-a. Ne prekinu li slab trend van svoje dvorane, pad će biti još dublji.

Pored pobjede nad Subotićevom momčadi u Sutinskim vrelima, Union Olimpija je proteklog tjedna bila uspješna i kod kuće, sa subotnjih 86:82 protiv Širokog u produžetku. U toj utakmici vrijedi izdvojiti devet poena i šest skokova 19-godišnjeg centra Darka Planinića, hrvatskog mladog reprezentativca, koji ove sezone u Širokom dobiva i sve bolje koristi solidnu minutažu.

Uz nastupe hrvatskih klubova, u idućem, 10. kolu treba istaknuti i ogled Partizana i Union Olimpije u Beogradu, domaćima posebno važan nakon poraza u oba nastupa proteklog tjedna. U utorak ih je svladala Crvena zvezda, u subotu Zagreb, pa je Partizan sada tek 10. s omjerom 4-4 i utamicom manje.

ABA liga

1Crvena zvezda 224+433
2Partizan 206+457
3Budućnost VOLI 197+204
4Mega Basket 1610+106
5Cedevita Olimpija 1610+51
6Zadar 1412+42
7Igokea 1313-77
8Studentski centar 1115-35
9Split 1115-105
10Borac Čačak 1016-117
11FMP 1016-163
12Cibona 917-156
13Mornar Barsko zlato 620-326
14Krka 521-314

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!