Košarka

Najgori začin zadarskih muka

Borna Rupnik • ponedjeljak, 01.02.2010.
Najgori začin zadarskih muka
Foto: Davor Sajko

19. kolo NLB lige po svim je kriterijima obilježio hrvatski derbi u Zadru. U neusporedivo boljem raspoloženju naredne će izazove dočekati Cibona, koja je svojim najvećim rivalima zadala još jedan težak udarac u vrlo neizvjesnoj utakmici. Zagreb i Cedevita upisali su ipak očekivane rezultate...

Susreti Zadra i Cibone redovito su bili priča za sebe, a ništa drukčije nije bilo ni u nedjelju, premda s čini da je nedostajalo još malo natjecateljskog žara. Zadrani su znali da s obzirom na katastrofalnu gostujuću formu moraju pobjeđivati pred vlastitim navijačima, a Cibona je ionako izmučena u vlastitom dvorištu i na obje natjecateljske fronte. Međutim, ni to ekipi Danijela Jusupa nije bilo dovoljno za slavlje.

Doduše, domaćini su minutu i pol prije kraja imali velikih pet koševa viška, ali tada je Damir Rančić izgubio kompas i od junaka naglo postao tragičar. Zagrepčani su rekli "hvala", uzeli ponuđeni produžetak i osladili se bodovima koje im je potvrdio Samo Udrih. U prvo ime susreta prometnuo se Lukša Andrić, koji je u ključnim statističkim kategorijama nadvisio i suigrače i suparnike, a Velimira Perasovića sigurno dodatno raduje i važna uloga raspoloženog Bojana Bogdanovića.

Zadar se s omjerom 10-9 tako doveo u vrlo nezgodnu situaciju u borbi za Final Four. Prije kraja natjecanja putuju još na gostovanja Heliosu, FMP-u, Bosni i Crvenoj zvezdi. U tim će dvobojima, uz bodove kod kuće, tražiti iskupljenje za ovaj poraz, a Cibona je očuvala svoju prednost nad konkurencijom. Rezultati ovog sastava ponovno izazivaju pljesak.

Druga hrvatska pobjeda ovog vikenda bila je ona Zagreba nad Radničkim. Mravi su usprkos neumornom pritisku gostiju iz Kragujevca i slabijem prvom poluvremenu zapravo rutinski odradili posao. Radnički se nije predavao, onemogućavao je ekipi Denisa Bajramovića bijeg na imalo osjetniju razliku, no Zagreb nije gubio konce igre, kao ni živce. To je rezultiralo jednom od "onih" završnica u kojima igrači u žutim dresovima pogađaju slobodna bacanja i tako osiguravaju bodove.

Luka Žorić (20 koševa, 7 skokova) polako se privikava na ulogu Ante Tomića, a iako je izostao uobičajeni realizacijski učinak Damira Mulaomerovića, okršaj s Radničkim još je jednom pokazao da se konture Zagrebove momčadi nisu bitnije promijenile. Nanizali su četiri pobjede u NLB ligi, a sljedeće veliko pitanje jest koliko daleko Mravi mogu dogurati u Europi te kako će se u sastav uklopiti Damir Miljković i Toni Prostran, a Zagreb će pritom potiho i strpljivo nastaviti loviti Final Four, počevši sa subotnjim gostovanjem kod Cedevite.

A ta je Cedevita u Beogradu odigrala jedno solidno i jedno loše poluvrijeme, što je bilo dovoljno za ukupno -20 protiv Crvene zvezde. Andrija Žižić (18 koševa) bio je na uobičajenoj razini, ali još se jednom potvrdilo da on ne može sam. Čim izostanu raspoložene partije Marina Baždarića, Jermainea Andersona, Thomasa Mobleya i društva Cedevita uglavnom postaje relativno lak plijen. Zvezda je to iskoristila i domogla se druge uzastopne pobjede, što bi joj moglo dati krila prije odlučujućih kola.

Iznenađenje kola priredio je Helios iz Domžala protiv Hemofarma. Domaćina su u Vršcu pokopali Alvin Snow pogođenim šutom te Bojan Krstović i Stefan Marković promašenim pokušajima. Tim je porazom Hemofarm djelomično pokvario dojam koji ostavlja u posljednje vrijeme, kao što si je i otežao put prema završnom turniru, ali je vjerojatno i potrošio svoju dozu kikseva.

Union Olimpija i Budućnost bili su u subotu vrlo negostoljubivi. Svoje su suparnike (FMP i Široki) ostavili na ukupno 61 košu zaostatka, što dovoljno govori o neizvjesnosti u tim utakmicama. Hrvatska kolonija u Širokom Brijegu tako će pri kraju sezone ipak imati neugodnu zadaću očuvanja svog statusa, ali najugroženija je još uvijek sarajevska Bosna, čiji je okršaj s Partizanom odgođen zbog nevremena u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

ABA liga

1Crvena zvezda 224+433
2Partizan 206+457
3Budućnost VOLI 197+204
4Mega Basket 1610+106
5Cedevita Olimpija 1610+51
6Zadar 1412+42
7Igokea 1313-77
8Studentski centar 1115-35
9Split 1115-105
10Borac Čačak 1016-117
11FMP 1016-163
12Cibona 917-156
13Mornar Barsko zlato 620-326
14Krka 521-314

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik02.02.2010. u 10:55
    kraco debilan ti je komentar
    Obrisan korisnik
  • Kracho02.02.2010. u 00:46
    Na Final Four će Cibona,Partizan,Zagreb i Olimpija...polufinala Cibona - Olimpija i Zagreb - Partizan...finale Cibona - Zagreb...pobjednik: nije ni bitno,važno da je iz Hrvatske!
    Kracho