Nogomet

Po izlazak u Europu

Ivana Jurica • srijeda, 24.02.2010.
Po izlazak u Europu
Foto: Martina Japundžić

Prvenstvo je pred vratima, a Šibenčani u nastavak sezone, kao rijetko kada, ulaze bez značajnijih promjena u sastavu. Ostanak Ermina Zeca trebao bi biti jamstvo da će i na proljeće momci iz Krešimirova grada uveseljavati svoje navijače te sebi i klubu donijeti najveći uspjeh u povijesti kluba – izlazak u Europu, bilo kroz prvenstvo ili Kup.

Šibenik

Trener: Branko Karačić
Učinak u jesenskom dijelu sezone: 3. mjesto, 10 pobjeda, 3 remija i 4 poraza
Važniji dolasci: Luka Gusić (Junak Sinj), Adnan Likić (Suhopolje), Ivan Baković (TSV 1860 München), Marko Jordan i Frane Grubelić (s posudbe iz Zagore Unešić), Zoran Roglić (oporavak od ozljede)
Važniji odlasci: Alvin Karadža (Sloboda Tuzla), Samir Duro (Čelik Zenica), Alen Zoričić (Primorac Biograd)
Raspored na otvaranju prvenstva: Šibenik – Zadar 27.2., S. Belupo – Šibenik 6.3., Šibenik – Inter 13.3

Presuda: Europa je dohvatljiva

Atraktivan napadački nogomet igrali su Šibenčani u jesenskom dijelu sezone, a od istoga neće odstupiti niti na proljeće. Pokazalo se to i na medulinskim pripremama i stoga je posve realno očekivati da prvoligaš sa Šubićevca i na proljeće nastavi jesenskim stazama. Za razliku od nekih drugih klubova, novih igrača bilo je tek nekoliko (i trenutno su svi u statusu pričuva), igrači iz prvog dijela sezone jako se dobro poznaju, i želja sviju je da se konačno dohvati i toliko željela Europa. Održati visoko mjesto na prvenstvenoj ljestvici i kroz Kup pokušati doći do visina ono je o čemu Šibenčani sanjaju, ali i vjeruju da u tome mogu uspjeti.

Još u prvom dijelu priprema Šibenčani su prezentirali zavidnu formu. Pobjeđivali su uvjerljivo renomirane protivnike prikazujući pri tome i jako dobre igre. Uslijedilo je onda razdoblje loših vremenskih prilika, otkazano je nekoliko pripremnih utakmica i to sigurno nije ono što je struka priželjkivala u finišu ovozimskih priprema. A nisu samo otkazane pripremne utakmice bile problem s kojim se, zajedno sa svojim igračima, suočio Branko Karačić. Zbog učestale kiše, odnosno čuvanja glavnog terena za prvenstvene utakmice, ostali su Šibenčani i bez treninga na travnatom terenu u posljednje vrijeme. Improviziralo se, radilo na različitim mjestima i unatoč svim problemima prvenstvo šibenski nogometaši dočekuju u punoj formi.

Ambicije na proljeće ostaju jednako visoke kao što su bile i na jesen. Odličan rezultat iz prvog dijela sezone dobar su temelj da se i na proljeće nastavi istim putem. Izlazak na europsku scenu ono je što se sanja godinama i nikada Šibenčani nisu bili toliko blizu da to i ostvare. Ostanak Ermina Zeca dodatni je korak prema željenom cilju. Iako ni ovoga puta nije uspio realizirati inozemni transfer, neće biti prvi put da se brzonogi Bugojanac ponovno u potpunosti koncentrira na igre u šibenskom dresu. I njemu je u cilju da tako bude, kako zbog njega samoga tako i zbog kluba, jer ljeto će vjerojatno donijeti i njegov konačan transfer iz Šibenika.

Ključni igrač: Ermin Zec

Iako niti ovoga puta nije uspio realizirati transfer u neki inozemni klub, ne sumnjamo da ćemo na proljeće gledati Ermina Zeca u pravom izdanju. I prošlo je ljeto bio na izlaznim vratima, nije odradio pripreme, a unatoč tome, blistao je ove jeseni. Nema razloga da tako ne bude i u nastavku sezone. Zec će ponovno biti strah i trepet za sve suparničke momčadi, prva violina šibenskog sastava.

Koliko god ostanak najboljeg igrača može biti pozitivan, s druge strane, klubu može donijeti značajne financijske probleme, jer računalo se da će od prodaje Zeca šibenski prvoligaš moći biti siguran na duže vrijeme. Ovako, prisiljeni su Šibenčani na različite načine pokušavati prebroditi razdoblje do ljeta. Pitanje je samo koliko će se izostanak plaća i premija koje u ovom trenutku kasne odraziti na igra šibenskih nogometaša.

Šibenčani kvalitetu posjedu, ambicija imaju, u prvom su dijelu sezone, ali i na pripremama pokazali da mogu. Igrački nisu ništa slabiji, dapače, vjerojatno će biti i jači s obzirom da su odradili pripreme zajedno s Karačićem, ali i zbog činjenice da u trenucima kada bude izostanaka zbog ozljeda ili kartona strateg Šibenčana neće imati značajnijih problema oko kadra, igrači koji su u ovom trenutku osuđeni na klupu svoju priliku čekaju kao zapeta puška.

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3255:41+1448
5Lokomotiva 3244:33+1147
6Istra 1961 3333:51-1837
7Varaždin 3235:42-736
8Gorica 3229:43-1435
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3315:77-627

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!