Automoto

Tko kaže da je dosadno?

Borna Rupnik • utorak, 30.03.2010.
Tko kaže da je dosadno?
Foto: EPA

Uspavanku zvanu Velika nagrada Bahreina naslijedila je iznimno bogata Velika nagrada Australije. Teško je uopće nabrojati što se sve zbivalo u Melbourneu, još teže pretpostaviti hoće li tijekom sezone biti više Bahreina ili Australija, ali užitak je bez sumnje bio tu...

Sve ono što nije ponudila Velika nagrada Bahreina nadoknadila je Velika nagrada Australije. Melbourne je u drugoj utrci sezone ugostio i toliko iščekivana pretjecanja, zatim kišu, izlijetanja, nadmudrivanje po boksevima i sve ostalo što jedan prosječni ljubitelj Formule 1 može poželjeti tijekom dvosatnog nedjeljnog odmaka od običnog života.

"Tko je odlučio da ponovno ulazim u boks? To je bila strahovito loša ideja!" - Lewis Hamilton u javljanju svojem boksu.

Neki su se takvim uvjetima odlično okoristili. Prije svih svjetski prvak Jenson Button, koji je odigrao na jednu kartu i tako nadmudrio konkurenciju. Naravno, njegova se pobjeda ne može pripisati isključivo hrabrom potezu prelaska na gume za suho jer mu je poslije toga preostalo odraditi još puna 52 kruga. A Button ih je odradio bez greške, nižući sjajne krugove kao na pokretnoj traci.

Najveće iznenađenje priredio je Robert Kubica plasmanom na drugo mjesto. Poljak je otvoreno priznao da nitko u Renaultu, uključujući i njega, nije očekivao takav rezultat. Kubica je maksimalno iskoristio sve što mu se ponudilo nakon starta s devete pozicije, a još je bolji posao nakon slabih kvalifikacija odradio zaigrani Lewis Hamilton, koji je sigurno već odradio i nekoliko "obavijesnih razgovora" s ljudima koji su ga pozvali i na drugu, izgleda potpuno nepotrebnu, promjenu guma.

Sretnik vikenda

Nico Hülkenberg, koji se, međutim, nije dugo zadržao na stazi u Albert Parku. Već u prvom krugu na njega je naletio Kamui Kobayashi, ali Williamsov je bolid pokazao da je čvrstog boka. Da nije, na pladnju bi bila Hülkenbergova glava. Premda se nije radilo o najvećim brzinama, nije izgledalo nimalo ugodno.

Red Bull svoju kvalitetu, dokazanu još u subotnjim kvalifikacijama, nije uspio pretočiti u jednako dobar nedjeljni rezultat, a najviše će nelijepih riječi na račun peha koji prati njegov bolid imati Sebastian Vettel. Ni Mark Webber nije imao sreće obradovati većinu prisutnih, i to mnogobrojnih, navijača. Ferrari je opet bio konstantan, a Fernando Alonso može biti posebno zadovoljan što ga okretanje u krivi smjer u prvom zavoju i pad na začelje nije spriječilo u borbi za pobjedničko postolje.

Povratnik Michael Schumacher ciljem je prošao kao deseti, a kao olakotnu okolnost treba navesti nužnu promjena prednjeg krila već u uvodu utrke. Kolega mu Rosberg još je jednom dokazao da ga Mercedes ipak nije doveo samo kako bi upotpunio njemački "štih" momčadi.

Debitantske ekipe ni u Australiji nisu imale svoj dan i trenutno se čini da ga neće tako skoro ni dočekati. Kraj su na stazi dočekali tek Heikki Kovalainen u Lotusu i Karun Chandhok u HRT-u, pri čemu je Indijac imao 5 (slovima: pet) krugova zaostatka. Vrhunac je ipak bio nastup Jarna Trullija, drugog vozača Lotusa, koji nije uspio ni izaći iz boksa.

Vozač vikenda

Lewis Hamilton: Uz dužno poštovanje izvrsnoj vožnji Jensona Buttona, prvo je ime proteklih nekoliko dana na australskom kontinentu bio njegov sunarodnjak i momčadski kolega. U petak je upoznao metode rada tamošnje policije koja mu je zaplijenila automobil i bio najbrži na kišnom treningu, a u subotu je podbacio tek 11. mjestom u kvalifikacijama. U nedjelju, u proboju prema naprijed, prestigao je Buttona, potom odličnim potezom obišao Massu i napao Webbera, oštetio svoj bolid, nepotrebno bio pozvan u boks, prestigao Rosberga, završio u pijesku i na kraju završio na sasvim solidnoj šestoj poziciji.

Momčad vikenda

Ferrari: Talijani su se nakon dvostruke pobjede u premijernoj ovosezonskoj utrci odlučili opet držati zajedno. Massa i Alonso osvojili su treće, odnosno četvrto mjesto. Nastave li se ovim ritmom držati visokih plasmana, konstruktorski će im naslov teško pobjeći. Osim toga, Španjolac i Brazilac pokazali su da mogu pružiti i vrlo uzbudljivu međusobnu borbu.

Gubitnik vikenda

Mark Webber: Pred svojim je navijačima krenuo kao drugi, zatim se držao trećeg mjesta, a nakon promjena guma i izleta u travu pao na je šestu poziciju te se silno trudio vratiti prema vrhu. Sve to da bi dva kruga prije kraja naletio na dvoboj Hamiltona i Masse te završio kao deveti. "Barem sam pao u borbi", slikovito je prokomentirao Webber, koji je dan kasnije dobio i opomenu od sudaca utrke zbog izazivanja nesreće.

Potez vikenda

Jenson Button: Kockao se, ali je pogodio. Britanski je vozač prešao na gume za suho krug prije svih ostalih, što je u prvi trenutak izgledalo kao nepopravljiva pogreška, no pokazalo se da je tim potezom branitelj naslova stekao odlučujuću prednost koja mu je donijela prvu pobjedu u McLarenovom bolidu.

Pogreška vikenda

Fernando Alonso: U utrci koja je obilovala zanimljivim sitnicama istaknuo se uzrok slabog starta dvostrukog svjetskog prvaka. Španjolski je vozač, naime, na startu stao na bijelu liniju na stazi, a kako je ona prilično glatka, kotači mu nisu odmah najbolje "zahvatili" podlogu i osjetno je sporije krenuo u borbu s pratiteljima.

Tragičar vikenda

Sebastian Vettel: Mladi se Nijemac u Melbourneu drugi put zaredom ove sezone izborio za prvo startno mjesto, potom vodio utrku unatoč svim zaprekama i naposljetku ga je opet zaustavio - kvar na bolidu. Ovoga su puta u pitanju bile kočnice. Zasad njegov zaostatak za vodećima u ukupnom poretku, naravno, nije nenadoknadiv, no uđe li sezona u tijesnu završnicu njemački će se vozač sigurno prisjetiti Bahreina i Australije.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!