Nogomet

Nizozemci žele na tron

Lovro Štrbinić • ponedjeljak, 07.06.2010.
Nizozemci žele na tron

Na svako veliko natjecanje Nizozemci dolaze s velikim očekivanjima. Ovog puta zasigurno imaju pokriće u obliku kvalifikacijskih rezultata te prikazanih igara u pripremnom razdoblju.

Nizozemska je do Južne Afrike došla na izuzetno uvjerljiv način. Naime, u svojoj kvalifikacijskoj skupini, u kojoj su bili u društvu Norveške, Škotske, Makedonije i Islanda, ostvarili su svih osam pobjeda, pritom primivši samo dva pogotka. Činjenica je da su sve navedene reprezentacije kvalitetom ispod Nizozemske, ali svejedno je to rezultat vrijedan pažnje.

Također, treba napomenuti da su prije zadnjeg kvalifikacijskog ciklusa promijenili izbornika, koji je očito uspio dobro posložiti momčad, te par zvijezda uklopiti u kolektiv. Dobrom momčadskom duhu svjedoče i izjave koje zadnjih tjedana dolaze iz nizozemskog tabora i koje su jedno od najvećih ohrabrenja nizozemskoj javnosti da njihovi ljubimci mogu konačno otići do kraja.

IZBORNIK

Lambertus van Marwijk, 58-godišnji Nizozemac, izbornik je Nizozemske od 2008. godine. Igračku karijeru proveo je po nizozemskim klubovima, a skupio je i jedan nastup za reprezentaciju. Trenersku karijeru također je proveo uglavnom po nizozemskim klubovima, s iznimkom dvogodišnjeg boravka na klupi Borussije Dortmund. Najveći trenerski uspjeh u karijeri mu je osvajanje Kupa Uefa 2002. godine s Feyenoordom, a s istim klubom je 2008. osvojio i nizozemski kup.

Kao trener, preferira formaciju 4-2-3-1, a svoju trenersku filozofiju najbolje je opisao izjavom: "Volim napadački nogomet, ali isto tako volim i pobjeđivati." Zanimljivost vezana uz van Marwijka je podatak da mu je zet standardni član izabrane nizozemske vrste, Mark van Bommel.

Ključni igrači ove reprezentacije su oni koji su iznijeli i glavni teret prošlog velikog natjecanja, Arjen Robben i Wesley Sneijder. Većinu navijača brine svježa Robbenova ozljeda, zbog koje je još uvijek upitan za nastup na SP-u. Uz njih, veoma važnu ulogu u momčadi ima i Mark van Bommel, zapravo zadužen da pokriva napadačke izlete ovog dvojca i tako obrani, koju predvodi kapetan reprezentacije Giovanni van Bronckhorst, omogući što lakši posao. U napadu bi Robin van Persie trebao pokazati svu svoju ubojitost, a u zabijanju bi mu se mogli pridružiti Kuyt, Babel ili Huntelaar.

Gledajući rezultate u pripremnom razdoblju može se zaključiti da im je forma u porastu. Nakon što su svladali Meksiko s 2:1 i Ganu s 4:1, u zadnjem nastupu prije odlaska na jug Afrike razbili su Mađarsku s čak 6:1. Osokoljeni tim rezultatom vjerojatno će tražiti sve tri pobjede u skupini s Danskom, Japanom i Kamerunom. Uzevši u obzir kvalitetu momčadi, takav rasplet se ne čini nemogućim.

U dosadašnjim nastupima na Svjetskim prvenstvima nikad nisu otišli do kraja, a najbliže su bili 1974. i 1978. godine kada su gubili u finalima. Ovo će im biti deveti nastup na Mundialu i još jedna prilika da se zlatnim slovima upišu u nogometnu povijest.

Snage

Nekako se najvećom snagom ove reprezentacije čini ponajbolji momčadski duh u posljednjih par godina, koji kvalitetu koju posjeduju još više dovodi do izražaja. Također, odlične klupske sezone glavnih vedeta momčadi zasigurno mogu samo pripomoći u što boljem nastupu. Tu je i trener koji je čvrsto na zemlji i pokušat će spriječiti moguću euforiju, te receptom iz kvalifikacija ići utakmicu po utakmicu.

Slabosti

Najveći bi im problem mogla predstavljati odsutnost Robbena, ukoliko njegova ozljeda bude teže naravi. To sa sobom vuče drugi potencijalni problem, a to je nedovoljna širina. Točnije, upitno je hoće li zamjene, u slučaju da to bude potrebno, moći dostojno nadomjestiti nekog iz prve momčadi. Dodajmo ovdje i izjavu Ruuda Gullita koji je rekao da momčad treba rasti kako turnir odmiče, kako im se ne bi dogodilo da svoju najbolju igru pokažu u skupini, kao na Euru 2008., a kasnije padnu u izvedbi.

Očekivanja

Uspjeh: Ulazak u polufinale okarakterizirao bi se kao uspješan nastup, pogotovo u slučaju osvajanja jednog od odličja. Ovisno o okolnostima i daljnjim protivnicima, možda bi i četvrtfinale bilo shvaćeno kao uspjeh.

Realno: Prolazak skupine se očekuje, pa i osvajanje prvog mjesta. Tim ostvarenjem vjerojatno bi u osmini finala dobili manje zahtjevnog protivnika te bi i četvrtfinale bilo realno dostignuće. Dalje im ždrijeb nije naklonjen tako da je dosta upitno što se tu može očekivati.

Neuspjeh: Ispadanje u skupini bilo bi katastrofalno za ovu generaciju Nizozemske i definitivno okarakterizirano kao neuspjeh. Ispadanje u osmini finala također ne bi navuklo osmijeh na lica stručnog stožera i igrača te navijača.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik07.06.2010. u 22:44
    uvijek dobro krenu i onda puknu tijekom prvenstva. na proslom ep su igrali odlicno i onda ih rusi zgaze...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.06.2010. u 22:38
    malo se priča o njima ove godine. Puno pažnje su odnijeli englezi i španjolci tako da mi se čini da bi mogli bit pod nešto manjim pritiskom nego recimo prošlo europsko.
    Obrisan korisnik
  • Yurraz07.06.2010. u 19:19
    Navijam za njih, ali imali su oni i boljih momčadi s kojima nisu osvajali prvestva tako da ni sada ne očekujem osvajanje... Ali jaki su, nece nikome biti svejedno s njima, Sneijder je fenomenalan!
    Yurraz