Nogomet

Ili razrješenje ili komplikacije

Ante Zovko • petak, 18.06.2010.
Ili razrješenje ili komplikacije
Foto: EPA

Njemačka i Srbija dvije su momčadi koje su u svojem prvom nastupu prkosile prognozama, jedni zbog iznenađujuće atraktivne i efikasne predstave, a drugi zbog kompromitiranja uloge potencijalnog iznenađenja turnira. U međusobnom dvoboju drugog kola skupine D u Port Elizabethu Nijemci će tražiti pobjedu koja bi ih uvelike približila drugom krugu, a isti ishod s druge strane praktički je sve što bi Srbiju održalo na životu i dodatno zakompliciralo skupinu...

Ogled Njemačke i Srbije u najavama Svjetskog prvenstva spominjao se kao onaj koji bi mogao odlučivati o pobjedniku skupine. No, Srbija je gotovo sve "prosula" porazom od Gane i sada će tražiti način da se zadrži u borbi za drugu poziciju. Takva situacija ipak neće umanjiti atraktivnost utakmice koja je proglašena jednom od najiščekivanijih.

Elf je i bez kapetana Michaela Ballacka opet pokazao kako se na bilo kojem svjetskom prvenstvu osjeća kao kod kuće, a 4:0 protiv Australije uz mnoštvo prigoda bila je najsvijetlija točka prvog kola južnoafričkog turnira. Ipak, Nijemci neće upasti u zamku euforije, što potvrđuju riječi Olivera Bierhoffa, člana stručnog stožera izbornika Joachima Löwa. "Bilo bi pogrešno počivati na lovorikama zbog onoga što smo napravili protiv Australije. Siguran sam da ćemo protiv Srbije podignuti našu igru na novu razinu. Jednostavno moramo."

Impresivna napadačka predstava oduševila je nogometnu javnost i ponovno upisala njemačko ime na popis favorita. Međutim, prvenstvo je tek počelo, a Bierhoff je detektirao probleme s kojima bi se Nijemci mogli suočiti protiv jačih suparnika. "Moramo poboljšati pretvaranje šansi u golove. Protiv Australije je bilo dosta nonšalancije. Moramo biti precizni i neumoljivi kad nam protivnik pruži šansu."

I jednog od nasljednika junaka Eura 1996., Thomasa Müllera, nije svladala euforija nakon samo jedne utakmice. "Nismo tako fantastična momčad kakvom nas svi proglašavaju, ali imamo razloga da na utakmicu protiv Srbije gledamo s mnogo samopouzdanja. Bit će to druga vrsta susreta budući da njima očajnički treba pobjeda. Nećemo svaku utakmicu dobiti 4:0, ali nemamo se čega bojati." Izbornik Löw pred veliki test nema razloga mijenjati pobjednički sastav. Jedina sumnja bio je Bastian Schweinsteiger, koji je zbog prehlade propustio trening, no ni njegov nastup ne bi trebao biti upitan.

Nakon što su se među prvima u Europi kvalificirali za svjetsku smotru, na koju su po prvi put došli kao samostalna nacija, Srbi bi mogli postati i jedni od prvih koji će napustiti Južnu Afriku. Šokantni poraz od Gane nakon tragikomičnog jedanaesterca prisilio je izabranike Radomira Antića da nadu traže protiv razigranih i raspucanih Nijemaca.

Antić je nakon Gane rekao kako je najveći neprijatelj njegovih igrača bila nervoza. Sada im slijedi ogled kojeg jednostavno ne smiju izgubiti. "Počeli smo lošim rezultatom. Svjestan sam toga. Kako se osjećam? Prilično dobro. Kao trener sam učinio sve što sam mogao da svaki moj igrač utakmicu protiv Njemačke počne u najboljem izdanju." Orlovi će biti slabiji za Aleksandra Lukovića, vlasnika crvenog kartona iz prvog kola. Izbornik je potvrdio da će ga zamijeniti Neven Subotić. "Ne volim pričati o igračima koji nisu na raspolaganju. Luković je dobar igrač, ali neće moći igrati, zato neću govoriti o njemu. Subotić će biti motiviran da odigra što bolje. On je jako dobra zamjena. Počet će utakmicu - ali ne pitajte me za ostalu desetoricu."

Iako se nije upisao u strijelce, glavni kreativac Njemačke bio je ponajbolji igrač u impresivnoj predstavi protiv Australije. Özil se sjajno uklopio u atraktivni stil i bio sjajna poveznica njemačkih redova. Sada kad je pred njim puno tvrđi orah bit će zanimljivo vidjeti kako se snalazi protiv obrane u kojoj ordiniraju imena koja izazivaju poštovanje u cijelom svijetu.

Četiri njemačka gola u prvom kolu i pregršt prilika dovoljno su upozorenje srbijanskoj obrani. Vidić je i protiv Gane odradio dobar posao, ali sada mu na reprezentativnoj sceni slijedi ogled na razini premierligaških derbija. Očekuje se da će biti zadužen za Klosea, što podrazumijeva prijetnju iz raznih pozicija, ali prije svega iz igre glavom.

SP 2010. - Skupina D

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Njemačka0:1Srbija
Gana1:1Australija
1Njemačka 35:1+46
2Gana 32:204
3Australija 33:6-34
4Srbija 32:3-13

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik18.06.2010. u 13:08
    ajmo Njemačka!!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.06.2010. u 12:38
    New Zealand@ svi moraju imat u grupnoj fazi sva tri termina i kad se kobinira jos sa zadnjim kolom da moraju pocet u isto vrijeme po grupama ispado ovo.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.06.2010. u 10:24
    Beli orlovi bit ce slabiji za.. OMG "Beli orlovi"??? Dajte ispravite to sto prije, zna li autor clanka uopce tko su u ratu bili "Beli orlovi"???
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.06.2010. u 09:50
    Mislim da srbi mogu eventualno izvuci remi,sve drugo bi bilo iznenadenje!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.06.2010. u 08:22
    zašto je raspored utakmica ovakav??? Igraju 1. utakmicu 2. kola u skupini D danas u 13.30 ,a druga utakmica je sutra u 16.00
    Obrisan korisnik