Nogomet

Talijani hvataju posljednji vlak

Ivana Spahija • četvrtak, 24.06.2010.
Talijani hvataju posljednji vlak
Foto: EPA

Dvoboj Italije i Slovačke, ujedno i posljednji dvoboj skupine F, nudi više neizvjesnosti nego što se očekivalo prije samog Svjetskog prvenstva. Izabranici Marcella Lippija, razočarani nakon dvaju remija protiv Paragvaja i Novog Zelanda, trebaju sva tri boda koja bi im donijela plasman u osminu finala. Iako ih u nekim kombinacijama i neriješen rezultat vodi dalje, Azzurri su svjesni kako im je pobjeda nad Slovacima posljednji vlak za drugi krug natjecanja...

Talijanima je računica već odavno poznata: tri boda protiv Slovaka vode ih u osminu finala. Azzurri su razočarali dosadašnjim nastupom na prvenstvu, uzeli su tek po pod Paragvaju (1:1) i Novom Zelandu (1:1) i pitanje plasmana u drugi krug do kraja su ostavili otvorenim u skupini koja im je nakon ždrijeba donijela samo osmijehe na lica. Srećom po njih, Slovačka nije pružila previše u dosadašnjim nastupima i ne bi trebala predstavljati prevelik problem.

No, u talijanskom stožeru su na oprezu. Niti Novi Zeland se nije činio previše opasnim pa im je u konačnici otrgnuo dva vrijedna, možda i presudna boda. Pravi poznavatelji talijanskog nogometa ne uzrujavaju se previše oko ovakve situacije, poznavajući uspavanost Azzurra i tradicionalno loše početke, kao i njihovu sposobnost izvlačenja iz nemogućih situacija, za očekivati je kako će momčad Marcella Lippija dosegnuti osminu finala.

Vezane vijesti

Osim pobjede, Talijane u drugi krug vodi i remi, što bi značilo da će se sa samo tri boda na kontu plasirati u drugi krug. Tipično talijanski, rekli bi mnogi, ali im se za takav scenarij treba poklopiti slavlje Paragvaja nad Novim Zelandom. Za očekivati je kako Talijani ipak neće ići toliko daleko da u posljednjoj utakmici u skupini kalkuliraju, odlučno najavljuju pohod na sva tri boda i kažu kako ih druge mogućnosti nimalo ne zanimaju.

"Ako želimo proći u drugi krug, moramo dati više od onoga što smo do sada prikazali, u protivnom smo zaslužili povratak kući" kaže Alberto Gilardino i nastavlja: "Važno je da se ne osvrćemo na ono što se dogodilo. Postoji želja za pobjedom, ali bojim se da nam nedostaje ideja. Paragvaj i Novi Zeland nam također nisu predstavljali prevelik problem, ali nismo uspjeli iskoristiti naše prilike."

Zasigurno najbolja vijest za Talijane je povratak oporavljenog Andree Pirla, čiji se nedostatak itekako osjetio u prethodne dvije utakmice. Pirlo će, prema najavama, biti spreman za Slovake i navijači Azzurra se nadaju da će upravo on presuditi u korist Italije. Ovakva situacija ne zabrinjava previše ni Lippija, koji je uvjeren da je u njegovoj momčadi sve u najboljem redu: "Ne ide nam baš sve po planu, ali ne možemo reći da je čaša napola prazna, jer nije. Ne postoji nikakva kriza u našoj momčadi".

Slovačka je reprezentacija s najmanjim, ali ipak postojećim šansama za plasman u drugi krug natjecanja. Izabranicima Vladimira Weissa za to bi trebalo praktički čudo, slavlje nad Talijanima i pogodan rezultat iz dvoboja Paragvaja i Novog Zelanda. Ukoliko Slovaci žele do osmine finala, uz sva tri boda protiv Azzurra (što je moguće s većom gol-razlikom), potrebno im je da Novi Zeland ne svlada Paragvaj, ili da ga svlada što uvjerljivije, s tri ili više pogodaka, ovisno o njihovoj pobjedi nad Italijom.

Slovački učinak u dosadašnjem tijeku prvenstva nije baš najblistaviji, izvukli su remi protiv Novog Zelanda (1:1) u dvoboju u kojem su u sučevoj nadoknadi prosuli sva tri boda, a potom ih je s 2:0 svladala raspoložena momčad Paragvaja. Slovaci se čine kao "kanta za napucavanje" Talijanima, no isto tako su Azzurri razmišljali i o Novom Zelandu, pa ih je dočekalo neugodno iznenađenje.

U slovačkom stožeru, očekivano, nisu previše optimistični uoči dvoboja s aktualnim prvacima i naglašavaju kako je Italija objektivno ipak puno jači protivnik. "Postoji nekoliko reprezentacija koje su tradicionalno jake na ovakvim turnirima, primjerice Njemačka. Oni su navikli plasirati se u finala, mi smo tek novopridošlice", misli slovački napadač Martin Jakubko, koji je sažeto rekao sve što misli o svojim protivnicima: "Italija je dobro poznata momčad. Osvojili su Svjetsko prvenstvo četiri puta, uključujući i ovaj posljednji. Mislim da to sve govori o njima".

Svjesni kako su njihove šanse za prolaz tek teoretske, Slovaci ipak daju velike šanse Talijanima, kojima, ukoliko i ne uspiju doći do sva tri boda u ovom dvoboju, kao svijetli primjer može poslužiti činjenica da im je u povijesti već jednom pošlo za rukom plasirati se u drugi krug s tri remija, a to je bilo 1982. godine kada su remizirali s Poljskom, Kamerunom i Peruom i u konačnici - osvojili naslov. Tipično talijanski ili ne, zasluže li put u osminu finala, zasigurno će biti jedni od glavnih favorita za naslov prvaka.

Talijanski način igre u slovačkoj vrsti nitko ne poznaje bolje od Mareka Hamšika, uz Quagliarellu i Lavezzija jedne od tri glavne udarne igle talijanskog Napolija. Kapetan slovačke reprezentacije sa svojim je klubom ove sezone zaslužio plasman u Europu, čemu je doprinio s 12 pogodaka. S obzirom na to da mu je ovo već šesta sezona na talijanskim travnjacima, za očekivati je kako bi upravo on mogao stvarati najviše problema obrani Azzurra.

Ukoliko se nađe u sastavu protiv Slovačke, tek oporavljeni Andrea Pirlo mogao bi donijeti prevagu i ključna tri boda Azzurrima. Često nazivan jednim od najboljih veznjaka na svijetu, Pirlo je već godinama jedan od glavnih stupova talijanske reprezentacije i često odigra najvažniju ulogu kada stvari ne idu na talijanski mlin. Najavljen je u sastavu, no još nije sigurno hoće li i nastupiti.

SP 2010. - Skupina F

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Slovačka3:2Italija
Paragvaj0:0Novi Zeland
1Paragvaj 33:1+25
2Slovačka 34:5-14
3Novi Zeland 32:203
4Italija 34:5-12

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!