Nogomet

Zadnja afrička nada lovi polufinale

Matej Milanović • petak, 02.07.2010.
Zadnja afrička nada lovi polufinale
Foto: EPA

Drugi četvrtfinalni okršaj na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi bit će onaj između Urugvaja i Gane. Urugvajci vođeni Forlanom i Suarezom love prvo polufinale od 1970., a Gana vođena Gyanom i s dosta problema uvjetovanih ozljedama i kaznama ide u potragu za prvim polufinalom jedne afričke reprezentacije...

Za Urugvaj će dvoboj s Ganom biti četvrti puta u povijesti da igraju četvrtfinale na Svjetskom nogometnom prvenstvu. U dosadašnja tri dvaput su pobjeđivali, a to se zadnji put dogodilo prije 40 godina. To je ujedno bio i njihov posljednji nastup među najboljih osam.

Do sada su u Južnoj Africi odigrali solidno i nisu niti jednom izgubili. Osminu finala odlučio je Luis Suarez s dva pogotka. Uz njega, ključan čovjek momčadi Oscara Tabareza je Diego Forlan. Njih dvojica bit će najveća uzdanica Urugvaja i protiv Gane. Najveća opasnost pak dolazi od vratara. Fernando Muslera je Južnoj Koreji poklonio gol i nova greška protiv Afrikanaca mogla bi njegove suigrače stajati nastupa u polufinalu.

U redovima Urugvaja problema s ozljedom imao je Diego Godin, jedan od stupova obrane. Na njegovo bi mjesto, kao i tijekom utakmice s Južnom Korejom, trebao uskočiti Mauricio Victorino.

Gana je pak ostala zadnja afrička nada na prvom Svjetskom nogometnom prvenstvu koje se igra u Africi. Na svom drugom nastupu među najjačim reprezentacijama uspjela je postići svoj najbolji rezultat, doći do četvrtfinala. Sada je cilj dodatno poboljšati taj uspjeh i postati prva afrička reprezentacija u polufinalu.

Do sada je Gana pokazala dobre stvari, iako još uvijek može bolje. Protiv SAD-a bili su im potrebni produžeci, no Asamoah Gyan uspio je odvesti svoju zemlju do utakmice s Urugvajem. U zadnje tri utakmice stalno su primali pogodak, a onaj protiv Južnoamerikanaca mogao bi biti novi okršaj s malo zgoditaka te bi i jedan primljeni gol mogao biti koban.

Upravo Gyan, najbolji napadač Ganaca, imao je problema s ozljedom tijekom treninga, no čini se da je stvar riješena kao što je potvrdio i sam igrač: "Gležanj mi je malo otekao, ali mislim da nije ništa ozbiljno i bit ću spreman za Urugvaj.".

Problemi izbornika Milovana Rajevca, na njegovu se žalost ne završavaju s Gyanom. Naime, Jonathan Mensah i Andre Ayew ne mogu igrati zbog kartona, a ozljede vuku još Kevin Prince Boateng, koji će po svemu sudeći ipak biti spreman, John Mensah i Samuel Inkoom. U sastav bi se pak trebao nakon ozljede vratiti Isaac Vorsah. Rajevac će tako imati dosta problema da Urugvaju suprotstavi momčad koja mu može ravnopravno parirati, a s obzirom na nedostatak Ayewa možda će biti primoran staviti Sulleya Muntarija u prvih jedanaest, iako njih dvojica imaju jako zategnute odnose.

Najbolji napadač Urugvaja, Diego Forlan, rekao je kako su on i suigrači spremni za lov na polufinale i dodao da on i Suarez nisu rivali već se nadopunjuju u napadu: "Spremni smo. Do sada smo imali dobro Svjetsko prvenstvo. Slijedimo upute Tabareza i uvjereni smo da možemo do polufinala i tako razveseliti naše ljude. Mi smo momčad i svi radimo zajedno. Ja i Luis dobro surađujemo i sretan sam što je pogodio ona dva odlučujuća gola protiv Koreje. Zbog toga i jesmo došli do ove utakmice."

Njegov izbornik, Oscar Tabarez, od svojih igrača traži stopostotan pristup i vrhunski nastup kako bi nastavili sanjati. O Gani je pak rekao da je reprezentacija koja se sve više poboljšava i koja će imati jako veliku motivaciju: "O ovome smo samo sanjali. Ključan faktor su individualni igrači i njihov potencijal. Napadači su pokazali da imaju odličan potencijal, ali to ne znači da imaju veću odgovornost od ostalih. Očekujemo puno od svih igrača. Ako želimo ostvariti naše snove, svi moraju igrati vrhunski. Gana se približuje vrhu svjetskog nogometa. Imaju mlade igrače s velikim iskustvom. Mogli bi biti prvi Afrikanci u polufinalu i mislim da će im to biti ogromna motivacija."

Svoje mišljenje o nadolazećem susretu dao je i Muntari, koji je rekao kako je na Rajevcu da odluči hoće li igrati i potvrdio da će on biti spreman ukoliko zatreba: "Uvijek sam bio tu i davao sam sve od sebe. Izbornik mora odlučiti tko će zaigrati, a ako odredi mene ja ću dati maksimum. Ovo je sigurno najveća utakmica u povijesti Gane. Imamo šansu upisati se u povijest, doći tamo gdje niti jedna afrička reprezentacija nije bila. Forlan i Suarez zabijaju puno golova u svojim klubovima, a ovdje su dodatno dokazali za što su sposobni. Mogu biti jako opasni i morat ćemo ih dobro čuvati."

Milovan Rajevac smatra da će njegovi momci još jednom prebroditi sve probleme s ozljedama i upisati još jednu pobjedu, koja bi im omogućila ulazak u nogometnu povijest: "Vjerujem da ćemo dobiti Urugvaj. Moj sastav ima sposobnost da se adaptira svim situacijama i da prebrodi sve probleme. Nastavit ćemo se boriti za pobjedu na ovom Svjetskom prvenstvu. Podržava nas cijeli kontinent."

U susretu s Ganom, kao i u svima do sada, od velike će važnosti biti napadači Suarez i Forlan. No, o urugvajskim šansama da dođu do polufinala uvelike će odlučivati i Fernando Muslera. Vratar Urugvaja jedna je od najslabijih karika reprezentacije. Svojom je greškom već zakomplicirao život svojim suigračima u osmini finala. Nova greška protiv Gane mogla bi biti kobna.

Asamoah Gyan najjače je oružje Gane. Zabio je tri od četiri gola koje je do sada postigla afrička reprezentacija, iako dva iz jedanaesteraca. Od njega se očekuje da povede svoju reprezentaciju i dovede je do povijesnog plasmana u polufinale. Na svom putu će imati čvrstu urugvajsku obranu, ali i nesigurnog Musleru kojem će Gyan sigurno predstavljati veliku opasnost.

SP 2010. - doigravanje

četvrtfinale

Nizozemska2:1Brazil
Urugvaj5:3 **Gana
Argentina0:4Njemačka
Paragvaj0:1Španjolska

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • The_Killer_000702.07.2010. u 15:13
    ajmo gana
    The_Killer_0007
  • Obrisan korisnik02.07.2010. u 14:56
    Ajmo Ghana.
    Obrisan korisnik
  • cameosis02.07.2010. u 12:28
    htio bih najradije obadvije momčadi vidjeti u polufinalu -- ali za ovaj put dajem prednost ghani.
    cameosis