Nogomet

Furija pred paragvajskim zidom

Borna Rupnik • subota, 03.07.2010.
Furija pred paragvajskim zidom
Foto: EPA

Posljednje četvrtfinale na jugu Afrike, ono između Španjolske i Paragvaja, možda ima i najizraženijeg favorita. Ali Paragvajci neće voditi mnogo računa o tome...

Nakon novog odlučujućeg poteza Davida Ville protiv Portugala te Komanovog promašaja s bijele točke, Španjolska i Paragvaj odlučit će o četvrtom sudioniku polufinala svjetske smotre u Južnoafričkoj Republici.

Nelson Valdez: "Španjolska ima brojne pojedince koji mogu odlučiti utakmicu, pogotovo vezne igrače. Zato im ne smijemo dati ni sekunde slobode. Iznimno smo motivirani i jedva čekamo početak, a svoje smo najbolje partije ionako pružali protiv najvećih".

Uloga favorita bez velike je dvojbe pripala izabranicima Vicentea del Bosquea, od kojih se očekuju da preskoče i subotnju prepreku. Međutim, Paragvajci im planiraju maksimalno otežati posao, i to čvrstom obranom.

To bez zadrške priznaje i izbornik Gerardo Martino: "Španjolska ima monopol na posjed lopte, zato ćemo jednostavno biti primorani na defenzivu. Trebamo pokušati spriječiti španjolski stil, kao što nam je na mahove pošlo za rukom protiv Italije i Slovačke. No, sada to moramo činiti tijekom svih 90 minuta".

Paragvaj je do četvrtfinala stigao sa samo tri pogotka u suparničkim mrežama, no Martino se nada da bi se u najvažnijim trenucima konačno mogli probuditi i njegovi napadači poput Barriosa, Santa Cruza, Valdeza ili Cardoza. Jedina mu je briga prije utakmice ozljeda Aureliana Torresa.

Vicente del Bosque: "Paragvaj je sličan Čileu, koji nas je pošteno namučio. Bilo bi suludo podcijeniti ih, a ne bojim se samodopadnosti u svojim redovima. Poštujemo Paragvajce jer su igrali odlično".

Furiji je slavlje nad portugalskim susjedima dalo još jednu injekciju samopouzdanja, a Fernando Llorente prije ogleda s Paragvajem naglasio je da je uvodni poraz od Švicarske njega i njegove suigrače učinio još snažnijima.

Ove su dvije reprezentacije odigrale tri međusobne utakmice, a zanimljivo je da su čak dvije završile bez pogodaka, među kojima je jedna bila na Svjetskom prvenstvu 1998. godine u Francuskoj. Četiri godine poslije, također na smotri najboljih, Španjolska je pobijedila 3:1. Nadalje, Španjolska za poraz od južnoameričkih sastava na Svjetskim prvenstvima ne zna još od 1986. godine i brazilske pobjede u Meksiku.

Vicente del Bosque ima sve igrače na raspolaganju, a prema njegovim riječima Fernando Torres ponovno bi trebao istrčati na teren u udarnoj jedanaestorici, premda ga se u ovom trenutku smatra jednom od slabijih karika španjolske momčadi.

Vaga je svakako na njihovoj strani, no Martino upozorava: "Na Svjetskom prvenstvu ne pobjeđuju uvijek oni koji su bolji i koji igraju dobro, nego i oni koji pokažu više hrabrosti, srca i borbenosti".

Svaki se vratar pred Furijom može naći na mukama te ne bi bilo iznenađenje snađe li ista sudbina i Justa Villara. Pruže li njegovi braniči dobru predstavu i svedu španjolske šanse na minimum, Villar će biti u prilici čuvati svoju mrežu i unijeti nervozu u protivničke redove te povećavati izglede Paragvaja.

Prema najavama iz paragvajskog tabora, Španjolska će morati uložiti mnogo truda kako bi otključala bravu njihovog gola. Zato se od Davida Ville očekuje da još jednom ponovi svoje čarolije iz prijašnjih susreta, pogotovo zato što njegov partner Fernando Torres još hvata formu.

SP 2010. - doigravanje

četvrtfinale

Nizozemska2:1Brazil
Urugvaj5:3 **Gana
Argentina0:4Njemačka
Paragvaj0:1Španjolska

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik03.07.2010. u 18:50
    ajmo za larissu :D
    Obrisan korisnik
  • The_Killer_000703.07.2010. u 15:50
    ajmo paragvaj
    The_Killer_0007