Košarka

Misija - napisati povijest

Bernard Jurišić • četvrtak, 12.08.2010.
Misija - napisati povijest
Foto: EPA

Svjetski i europski prvaci - Španjolci. I ne mislimo tu uopće na nogomet. Da, Španjolska trenutno vlada svijetom sporta, osim nogometa u potpunosti dominira i košarkom, a nakon svjetske titule u Japanu 2006. i europske u Poljskoj 2009., "furiju" čeka novi izazov...

Roster Španjolske

Jose Manuel Calderon (Toronto Raptors)
Ricky Rubio (Barcelona)
Sergio Llull (Real Madrid)
Juan Carlos Navarro (Barcelona)
Rudy Fernandez (Portland Trailblazers)
Alex Mumbru (Bilbao)
Fernando San Emetrio (Baskonia Vitoria)
Victor Claver (Pamesa)
Jorge Garbajosa (Real Madrid)
Marc Gasol (Memphis Grizzlies)
Felipe Reyes (Real Madrid)
Fran Vasquez (Barcelona)

Dugo su Španjolci čekali svoj red i sad su ga maksimalno iskoristili. Košarkaška raspodjela snaga Španjolce je uglavnom držala u prvom ili drugom redu pratitelja nekadašnjih košarkaških velesila SFRJ-a i SSSR-a, uz njih naravno i Amerikanaca. No, kad se zemljopis Europe promijenio, Španjolci su spremno dočekali prigodu i zgrabili ulogu vodeće košarkaške slike Starog kontinenta.

Preokret se može pripisati sjajnim radom s mladima i maestralnoj generaciji na čelu sa zvijezdom Los Angeles Lakersa Pau Gasolom. Njegovo je ime urezano u povijest španjolske košarke ispred svih ostalih, s generacijom koju je on predvodio stigla su prva španjolska košarkaška zlata. Dugo se se Španjolci morali zadovoljavati utješnim nagradama, a onda su na SP u Japanu 2006. s devet pobjeda u nizu poharali svijet i uzeli svoj prvi veliki naslov.

U Turskoj neće biti njihovog vođe, koji se posvetio "oštrenju mačeva" za "rat" njegovih Lakersa sa zvjezdanim Miami Heatom u narednoj NBA sezoni. No, tu su zato uglavnom svi ostali, razigravači Calderon i Rubio, "bombarder" Navarro, centri Garbajosa i Marc Gasol, visoki i neugodni Vasquez i Reyes, odlični Rudy Fernandez. Španjolci su zasigurno u prvom redu favorita, branitelji su naslova i još uvijek gladni medalja i trofeja koji su izmicali njihovim idolima iz prošlosti. Imaju i dodatni motiv - mogu postati prva nacija u povijesti koja je u istoj godini osvojila svjetsku krunu u nogometu i košarci.

Kako su se plasirali

Kao svjetski prvaci u Japanu 2006. direktno su se plasirali na SP u Turskoj 2010.

Zvijezda reprezentacije

Juan Carlos Navarro prvo je ime Španjolaca kad nema Gasola. Sjajni strijelac vodio je Barcelonu do naslova prvaka Europe u minuloj sezoni i na najbolji mogući način najavio novi okršaj sa svijetom u rujnu. Kad uđe u seriju praktično je nezaustavljiv, sposoban je razbiti bilo koju obranu, pobjeći bilo kojem čuvaru. Jest malo izgubio na brzini i prodornosti, no sa šutom kakvog Navarro posjeduje svaka je situacija rješiva.

Tko nedostaje

Osim starijeg Gasola koji je prepustio kolegama da jednom probaju i bez njega, izbornik se nije odlučio pozvati Sergija Rodrigueza, a u reprezentativnu mirovinu otišao je Carlos Jimenez. Drugim riječima - osim Gasola Španjolci su kompletni.

Dosadasnji nastupi na SP-ima

Španjolci su sudjelovali na prvom Svjetskom prvenstvu 1950. i završili natjecanje s jednom pobjedom u pet utakmica. Čak 24 godine im je trebalo da se opet kvalificiraju na SP, a jedino polufinale ostvarili su 1982. u Kolumbiji, gdje su bili četvrti. 1998. i 2002. bili su peti, a u Japanu 2006. ušli u svoje prvo finale i uzeli svoje prvo zlato.

Prognoza

Čak i bez Pau Gasola, Španjolci se imaju pravo smatrati prvim favoritom Svjetskog prvenstva u Turskoj. Sve osim finala za njih bi bio neuspjeh, a svakako su sposobni i za najsjajniju medalju. Prognoza - (barem) finale.

SP 2010, skupina B

1SAD 50+124
2Slovenija 41+17
3Brazil 32+44
4Hrvatska 23-12
5Iran 14-66
6Tunis 05-107

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik15.08.2010. u 01:22
    Da.Da je bilo objektivno suđenje tu utakmicu,mi bi ih deklasirali,i to sa 15-20 razlike.Jednostavno nisu imali riješenja,i bez obzira na ozljedu Kasuna.Ali je sudac mora natrpat ostale osobnima,i odmah u startu sasjeć bilo kakav pokušaj "iznenađenja" i "padanja plana u vodu."Lamonica=nema nikih... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.08.2010. u 18:54
    bez lamonike se ne bi plasirala na svjetsko i ne bi osvojila zlato. nakon beograda 2005, uvijek navijam protiv njih. iako su objektivno najjači u europi, a i u svijetu ako ameri ne idu s najboljim igračima.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.08.2010. u 20:49
    Bit će opet diving contest. Evo i prikladan clip: http://www.youtube.com/watch?v=siKWh0DkCz8&feature=related sa pogođenom ciganskom muzikom uz filmić,za cigane :D
    Obrisan korisnik
  • Gomez6913.08.2010. u 09:31
    svatko može imati svoju viziju i teroiju (bar nam to nitko ne brani)
    Gomez69
  • Obrisan korisnik13.08.2010. u 04:30
    da mozes mislit .... zbog ti je i nasa kosarka losa.... svi koji tako misle nemaju pojma o kosakc.....vec mlate praznu slamu
    Obrisan korisnik