Nogomet

Za sve postoji prvi put

Marin Vuković • ponedjeljak, 30.08.2010.
Za sve postoji prvi put
Foto: Duje Bonačić

Najviši razred hrvatskog nogometa proteklog je vikenda odradio šesto prvenstveno kolo, nakon kojeg se Rijeka može pohvaliti dosad najboljim otvaranjem prvenstva, a Šibenik prvim postignutim pogotkom nakon 573 minute. Lokomotiva je saznala kako je igrati s osmoricom igrača, Zagreb izgubio prvu gostujuću utakmicu, a Inter osvojio prve ovosezonske bodove.

Nogometaši i navijači Rijeke imaju razloga za slavlje: prvi put od početka natjecanja u Prvoj HNL, momčad s Kantride može se pohvaliti ovako dobrim startom. S pet pobjeda i samo jednim neodlučenim ishodom momčad Nenada Gračana iskoristila je Hajdukov kiks i izbila na čelo prvenstvene ljestvice premda im nitko, pa ni Sportnetovi prognozeri, nije predviđao takav uspjeh. U srazu sa Slaven Belupom rezultat je mogao biti i drugačiji, no kockice su se na kraju ipak posložile u korist Rijeke, a bodovi ostali na Kantridi.

Jedan bod ostao je i na Parku mladeži, gdje su prvi splitski gradski derbi u Prvoj HNL odigrali Split i Hajduk. Bio je to praznik nogometa u Splitu, za derbi se tražila karta više i takvih bismo dvoboja u hrvatskom nogometu željeli što više. U sportskom ozračju prvo ligaško nadmetanje gradskih rivala završeno je neodlučenim rezultatom i podjelom bodova, nakon koje su oba trenera prihvatili kako je to i najpošteniji ishod.

Kako za sve postoji prvi put, tako su i igrači Lokomotive bogatiji za još jedno iskustvo. Velik dio utakmice u Zaprešiću odigrali su s osmoricom igrača, omogućivši svom domaćinu Interu da im napuni mrežu s pet pogodaka. To su ujedno i prvi Interovi bodovi u ovoj sezoni Prve HNL, momčad Ilije Lončarevića napokon se riješila neugodne nule.

Nakon dva uspješna gostovanja, prvi je ovosezonski poraz "na putu" upisao i Zagreb, izgubivši u Zadru od istoimenog domaćina s 2:1, a prve je pogotke nakon šest odigranih kola i čak 573 minute suše uspio postići Šibenik. Šubićevac se napokon imao čemu veseliti, dvije su lopte odsjele u mreži Istre 1961, no niti ovaj put to nije bilo dovoljno za sva tri boda.

Dinamo pod vodstvom Vahida Halilhodžića još uvijek ne zna za poraz. Modri su odigrali pet utakmica u 14 dana i, premda umorni, ipak upisali pobjedu nad Cibalijom. Gostujući trener nakon utakmice medijima je nakon utakmice otkrio što ga muči: "Ja se mučim s igračima koji su došli iz četvrte ili pete lige i nije tako lako."

Pogodak kola

Osijek je sve do završnice utakmice u Kranjčevićevoj imao prednost od 1:0, no Dragovoljčev džoker s klupe Goran Međumurac četiri je minute prije kraja, nakon lijepog prodora i ubačaja Filipa Jazvića, volejem iz prve pogodio gornji desni kut Kardumova gola i svojoj momčadi donio jedan bod.

Igrač kola

Hrvoje Štrok već je dugo u 1. HNL i zna rješavati utakmice. Upravo zahvaljujući njegovom odličnom nastupu Rijeka je došla do nova tri boda i izbila na čelo ljestvice. Štrok je sjajnim pogotkom doveo Riječane u vodstvo, a potom kod drugog, pobjedničkog gola, izveo korner nakon kojeg je Damir Kreilach pogodio za 2:1.

Tragičari kola

Zajednički nazivnik svim tragičarima ovoga vikenda je utakmica Intera i Lokomotive jer svi sretni dobitnici sudjelovali su u kišom natopljenom ogledu u Zaprešiću. Nezahvalna nagrada odlazi u ruke igrača Lokomotive Domagoja Antolića, Almira Bekića i Mate Maleša, ali i njihova trenera Roya Ferenčine, zbog rijetko viđene nervoze koja im je već u prvom poluvremenu priskrbila četiri crvena kartona i praktički utakmicu pretvorila u dvoboj neravnopravnih protivnika.

Izjava kola

Lijepo je čuti da se treneri nakon utakmice bave analizom nogometa, a ne sudačkim odlukama, urotama i optužbama. Iako je Karlovac iz Varaždina otišao bez ijednog boda, trener Karlovčana Igor Pamić odlučio je sportski čestitati svojim protivnicima na pobjedi koju su ostvarili iako igraju u nemogućim uvjetima: "Iako smo izgubili, moram reći da kad vidim i kad čujem u kojim uvjetima Varaždinci rade, da se sportski veselim njihovoj pobjedi. Svaka im čast", rekao je Pamić. Svaka mu čast.

Utakmica kola

Gledajući isključivo kvalitetu nogometa, susret Splita i Hajduka vjerojatno ne bi odnio titulu utakmice kola, no na Parku mladeži ove se nedjelje odvijao pravi nogometni praznik kakvog bismo češće htjeli vidjeti u utakmicama 1. HNL. Čak 6.000 ljudi naguralo se na Splitov stadion jer svi su htjeli vidjeti prvi gradski derbi Splita i Hajduka nakon pola stoljeća. Okupio se na Parku mladeži čitav spektar splitskih generacija, od onih najmlađih, pa do onih koji se još sjećaju starih derbija grada Splita.

Promašena prognoza kola

Sportnetovi prognozeri u ovom se kolu nisu proslavili. Bernard Jurišić i Borna Rupnik više su toga promašili nego pogodili, a posebno neuspješni bili su u dvobojima Rijeke i Slaven Belupa te Splita i Hajduka.

"Pa kad smo već u tom ritmu, recimo da će i Rijeka jednom negdje morati početi gubiti bodove, jer realno nema momčad s kojom može računati da će zadržati poziciju koju drži nakon pet kola", napisao je kolega Jurišić, navukavši na sebe gnjev riječkih navijača i promašivši prognozu jer Riječani su vodeća momčad i nakon šestoga kola.

Dok su za ogled na Kantridi vjerovali kako će završiti neodlučeno, obojica naših prognozera predvidjeli su da će prvi splitski derbi nakon 50 godina završiti pobjedom Hajduka, no Splitovci su svojim gradskim rivalima zasluženo oteli bod.

Vratar kola

Vratar Rijeke Robert Lisjak pri rezultatu 1:1 uspio je zaustaviti čak tri stopostotne prilike napadača Slaven Belupa, čime je Rijeci otvorio put prema pobjedničkom pogotku Damira Kreilacha i novom uspjehu kojim su Riječani upisali svoj najbolji prvenstveni start u povijesti 1. HNL.

SuperSport HNL

1Rijeka 3059:20+3968
2Dinamo 3056:24+3266
3Hajduk 3040:20+2055
4Osijek 3051:39+1245
5Lokomotiva 3041:31+1044
6Gorica 3029:37-835
7Varaždin 3033:41-833
8Slaven Belupo 3036:55-1930
9Istra 1961 3025:49-2428
10Rudeš 3013:67-547

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik30.08.2010. u 17:00
    baš me sada zanima da li Vaš cjenjeni kolega Bernard Jurišić i dalje tvrdi da Rijeka nema momcad FORZZA FIUME, NEKA PATI KOGA SMETA HRVATSKI JE PRVAK RIJEKA ,NEKA SUZE RONE MI IMAMO ŠAMPIONE
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.08.2010. u 15:05
    ivos su gaće pune?
    Obrisan korisnik
  • ivos30.08.2010. u 13:51
    Kakva Rijeka, čim se plasira u Europu odmah rasproda sve igrače i onda se osramote ne jednom
    ivos
  • Obrisan korisnik30.08.2010. u 13:45
    Svaka čast Rijeci za odlično otvaranje sezone ali ipak smatram da će Rijeka uskoro skliznuti sa prvog mjesta,ali bi se napokon mogla izboriti za Europu.Mislim da bi inače bilo najbolje da nas u Europi osim dinama i hajduka predstavljaju Rijeka i Osijek,a ne nekakve Cibalije pa se onda... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.08.2010. u 13:42
    ovo pogodak kola? ono kaj je brezovec zabil je bolji i ljepši gol, kojeg je sigurno teže zabiti nego ovo.
    Obrisan korisnik