Nogomet

Još u svići uja ima

Ivana Jurica • utorak, 28.09.2010.
Još u svići uja ima
Foto: Martina Japundžić

Devet kola nove sezone je prošlo, a nogometaši Šibenika još uvijek su na začelju ljestvice. U samo nekoliko mjeseci šibenski je prvoligaš prošao put od vrha gotovo do dna – od najuspješnije sezone u klupskoj povijesti, praćene finalom Kupa i plasmanom u Europu, do naglog pada među trenutno najslabije klubove u prvoligaškom društvu. Što je pošlo po zlu, odnosno koji su razlozi zbog kojih je od hrvatskog predstavnika u Europi Šibenik (barem u ovom trenutku) postao jedan od izglednih kandidata za ispadanje iz lige.

Koliko god su se šibenski navijači radovali početku ljeta i premijernim nastupima u kvalifikacijama Europske lige, toliko je postojala i bojazan da bi rani početak sezone, bez odrađenih pravih priprema i s velikim promjenama u igračkom kadru, mogao imati velikog utjecaja u novoj HNL sezoni. I upravo to se i dogodilo: poslije europskih uspjeha uslijedilo je veliko razočaranje i kako se čini, borba za goli (prvoligaški) život.

S Brankom Karačićem krenulo se u novu sezonu. No, niti europske pobjede na Malti i Cipru nisu uspjele skriti nezadovoljstvo trenera koji je uoči sezone ostao bez Zeca (očekivano), te Ademija, Budiše i Vidića (posve neočekivano, s tim da treba naglasiti da su oba stopera imala još po godinu dana ugovora sa Šibenikom). Klub je doveo, na početku priprema, Cerića, Govića i Jurića, s tim da posljednja dvojica nisu imala pravo nastupa u Europskoj ligi, pa se Karačić morao osloniti na kadar koji je i iznio sezonu ranije.

Vrijeme je prolazilo, a nakon ispadanja iz Europe, Karačić je uvidio da od pojačanja neće biti ništa i odlučio se na odlazak. Klupu su preuzeli dotadašnji pomoćnici Godinić i Slavica, ali samo kratko: Uprava je odlučila vratiti Vjekoslava Lokicu nakon punih deset godina. Tradicionalnu inferiornost na početku priprema i prijelaznog roka zamijenilo je dovođenje velikog broja igrača kako se bližio kraj prijelaznog roka, ali i nizali loši rezultati. Problem je u činjenici što je većina tih igrača stigla nespremna, neki su se i ozlijedili. Pokazalo se i kako većina od njih nisu pojačanja koja bi na pravi način mogla nadomjestiti igrače iz prošlogodišnje momčadi. Selekcija igrača, mora se priznati, nije bila kvalitetna kao ranijih sezona, a kao opravdanje ne može poslužiti novac, jer njega na Šubićevcu ionako nikada nema dovoljno.

I dok je momčad na početku sezone igrala solidno štekala je realizacija, no, kako je vrijeme odmicalo, kao najveći se problem ipak pokazala zadnja linija. Previše je pogrešaka i nesigurnosti tijekom utakmica napravljeno, puno je igrača isprobano na tim pozicijama, ali rezultati su, nažalost, i dalje loši. Evidentno je da je dovođenje (barem) jednog iznimno kvalitetnog stopera nužnost za Šibenik u sljedećem prijelaznom roku.

Planove aktualnog trenera Lokice uvelike remete i ozljede velikog broja igrača iz kola u kolo. Zbog toga on u pojedinim utakmicama stavlja igrače na pozicije koji im baš i nisu prirodne (Malčić na desnom boku, Alispahić u napadu). Dijelom silom prilika, a dijelom zbog pokušaja da se donese nova dimenzija igre, no, u tome se nikako se uspijeva, pa se Alispahić (kao na primjer u posljednjem susretu) nakon dijela utakmice iz vrška napada vraća na svoju pravu poziciju polušpice.

Velika snaga Šibenika u prošloj sezoni bilo je zajedništvo, prava atmosfera u svlačionici, ali ove sezone, nažalost, nije tako. I publike koja dolazi na Šubićevac sve je manje. Umjesto da se na krilima europskih uspjeha klub u potpunosti ustabili, postane ugledan prvoligaš iz sredine (ili vrha) ljestvice, napravljena su tri koraka unatrag, pa ponovno slijedi borba za goli život, ono što smo često znali gledati prije desetak godina i više.

Nakon posljednjeg poraza od Intera i trener Lokica ponudio je svoj mandat na raspolaganje, ali predsjednik Goran Pauk nije prihvatio ostavku. Jer uostalom, Lokica ne snosi najveću krivnju za stanje u kojem se šibenski prvoligaš trenutno nalazi. Ali, ono što je nužno, je da se što prije utvrde i priznaju pogreške koje su napravljene, kako bi se što hitnije krenulo u otklanjanje nepravilnosti, odnosno ispravljanje pogrešaka dok nije prekasno. Vremena još ima, ne previše, ali dovoljno da se prošlogodišnji hit sezone makne iz opasne zone.

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3358:42+1651
5Lokomotiva 3345:36+947
6Istra 1961 3333:51-1837
7Varaždin 3235:42-736
8Gorica 3330:47-1735
9Slaven Belupo 3340:60-2033
10Rudeš 3315:77-627

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • AAAAAAA28.09.2010. u 20:53
    cinjenica je da nasa uprava nezna zadrzat idealnog trenera, prvo pudar i kalinic, pa sad karacic, uprava triba naucit postovat zelje trenera, pa ce i bodovi pocet dolazit, nadan se...
    AAAAAAA
  • Obrisan korisnik28.09.2010. u 13:32
    uprava šibenika je itekako sposobna sposobnija od mamića jer klub koji je do nedavno bija u drugoj ligi i koji je iz relativno malog i siromašnog grada dovela skoro do skupina eurolige
    Obrisan korisnik
  • snoopy28.09.2010. u 13:20
    nisam ni uspoređivao, rekao sam da ne ulazim u to da li su pošteni ili ne, može netko biti najpošteniji i imati najbolje namjere ali ako nije za tog i ako nije sposoban treba to przinati
    snoopy
  • Obrisan korisnik28.09.2010. u 12:27
    snoopy ne brukaj se, uprava Sibenka jest losa, i ja im svim srcem zelim da dobiju otkaz, odnosno da odstupe, ali usporedivat Karadjolu sa Mamice, koji pere lovu priko Dinama je apsurdno..
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.09.2010. u 11:18
    da šibenik dobiva od grada onoliko šoldi ka dinamo igra bi u finalu lige prvaka
    Obrisan korisnik