Nogomet

Dragovoljci nespremni za prvoligaške izazove

Damir Žbulj • srijeda, 20.10.2010.
Dragovoljci nespremni za prvoligaške izazove
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Nakon odigranih 11 prvenstvenih kola, Hrvatski dragovoljac prikovan je za dno prvenstvene ljestvice. Osvojena su samo tri boda, uz tri neodlučena rezultata, a kakav je osjećaj pobijediti suparnika i slavljenički napustiti travnjak ove sezone još nisu iskusili. Jedinu utjehu, ako im to uopće i može biti, mogu pronaći u tome da na dnu nisu sami jer društvo im pravi Istra 1961, koja ima potpuno identični učinak...

U posljednjem kolu Hrvatski dragovoljac poražen je na gostovanju u Vinkovcima s 3:0. Rezultatski uvjerljivo, ali prema prikazanoj igri, posjedu lopte i neiskorištenim prilikama rezultat apsolutno nije potpuni odraz stanja na terenu. Cibalia je iz tri prilike postignula tri gola i odnijela tri boda, dok Dragovoljcima ostaje žal za propuštenim šansama, a pogotovo za nes(p)retno primljenim zgodicima. Priča iz ove utakmice može se iskoristiti kao lajtmotiv za gotovo sve utakmice Hrvatskog dragovoljca u dosadašnjem dijelu prvenstva.

Ivan Pudar: "Imam veliki motiv, volju i želju ovdje pokušati nešto pozitivno napraviti, a to se ne događa preko noći. Cilj mi je izvući maksimum iz ovih igrača te napraviti selekciju za nastavak prvenstva. Ostanak u ligi je utopija, ali cilj mi je napraviti dobru igru da bi se mogli što prije vratiti u prvu ligu".

Klub je u prvu ligu ušao na čelu s Davorom Mladinom, splitskim stručnjakom, koji se u sličnim situacijama nalazio vodeći Vukovar, Marsoniju i Cibaliju, međutim, uspješan recept za momčad iz Sigeta nije pronašao. Mlada momčad okupljena je na ljeto i Mladini nije bilo ostavljeno dovoljno vremena da, od mladića bez prvoligaškog iskustva, stvori stabilnu momčad, spremnu za borbu za ostanak u ligi od prvog kola.

Prvenstvo su otvorili visokim porazom protiv Dinama. Ništa drugo se nije moglo ni očekivati, a pohvale koje su Crni dobili za prikazanu predstavu, pogotovo u drugom dijelu te utakmice, bile su lijepo ohrabrenje za nadolazeće susrete. Ipak, već u idućem kolu, nakon što su nadigrali protivnika, Lokomotiva im odnosi pobjedu iz penala u sudačkoj nadoknadi, a na gostovanju u Rijeci u trećem kolu, nakon prikazane bolje igre od suparnika i uz nekolicinu propuštenih izglednih prilika, poraženi su, s nezasluženo visokih, 3:0.

Slični raspleti nastavili su se i u nadolazećim utakmicama. Golovi primljeni u prvim minutama ili posljednjim trenucima susreta te veliki problemi u realizaciji, pokazali su kako, prije svega, psihološka priprema ekipe nije bila dobro odrađena. Pohvale za igru stizale su sa svih strana (Frljužeca je čak skautirala struka iz Bruggea), ali uz kronični problem neefikasnosti te naivnu igru zadnje linije i uz pregršt nepotrebno primljenih zgoditaka, rezultat je izostao.

Pitanje domaćinstva

Hrvatski dragovoljac svoje domaće utakmice igra u Kranjčevićevoj ulici jer nije dobio licencu Izvršnog odbora HNS-a za svoj stadion u Sigetu. Radovi na objektima ŠRC ''Stjepan Spajić'' traju od početka prvenstva, a uprava kluba je zahtijevala samo da prema svima budu primijenjeni isti kriteriji. Prema njihovom mišljenju nekim prvoligašima je bilo omogućeno igranje na njihovim stadionima makar također nisu ispunjavali sve zahtjeve HNS-a. Bodovno stanje na ljestvici vjerojatno ne bi bilo drastično promijenjeno da su Dragovoljci domaće utakmice igrali na svom stadionu, ali ipak, domaći teren je domaći teren.

Ivica Perković, predsjednik kluba: "Povratak na naš stadion od velike je važnosti za naš klub. Istri se dozvoljava da igra na svom stadionu, a nalaze se u istoj situaciji poput nas. Radovi na svlačionicama bit će gotovi kroz mjesec dana, ali ne vidim razloga da i ranije ne dobijemo dozvolu Izvršnog odbora HNS-a. Prepustit ćemo uređenu domaću svlačionicu gostima, kako bi se zadovolji uvjeti. Dolazi sezona lošeg vremena i teren u Kranjčevićevoj teško će se osposobiti za igranje dva kluba, a naš travnjak u Sigetu je odličan."

Mladost i neiskustvo igrača bili su označeni kao glavni krivci za nastalu situaciju, a molbe trenera kako su mu potrebna iskusna pojačanja, uprava je uvažila te su u klub dovedeni Alen Mešanović, Darko Čordaš i Dario Smoje.

Međutim, nakon još jednog neuspjeha i minimalnog poraza protiv Šibenika, Davor Mladina odlučio se na odlazak iz kluba te je uprava prihvatila njegovu ostavku. U glavnog stratega Hrvatskog dragovoljca promoviran je njegov pomoćnik, Damir Biškup, ali pozitivan šok nije se dogodio, a klub je, uz ispadanje u Kupu protiv Istre, nastavio s lošim rezultatima i u prvenstvu.

Nakon što Dragovoljci u desetom kolu protiv Intera nisu uspjeli iskoristiti brojčanu prednost, koju su imali 70 minuta utakmice, te ni tada nisu upisali prvu ovosezonsku pobjedu, smijenjen je i Biškup, a na klupu je doveden iskusni strateg Ivan Pudar, bivši trener Šibenika i Hajduka, na kome je zadaća da izvuče maksimum iz ovih igrača kojima raspolaže te napravi selekciju za nastavak prvenstva.

U svom premijernom nastupu Pudar je doživio poraz u Vinkovcima, a nakon utakmice je izjavio kako je ostanak u ligi za Hrvatski dragovoljac utopija i nemoguća misija što u stvari i nije daleko od istine. Do kraja prvenstva ima 19 kola i teoretski, puno bodova je u igri, ali realno, ekipi iz Sigeta bit će iznimno teško uključiti se čak i u borbu za ostanak u ligi, a pogotovo je nerealno očekivati da će zadržati prvoligaški status.

Pudarovo realno shvaćanje situacije ne treba shvatiti tragično. Nakon što se napravi dobra i kvalitetna selekcija igrača i ukloni višak na nekim pozicijama, a dopuni na deficitarnim, nastavak prvenstva trebao bi se pametno iskoristiti za eventualno što bezbolniji povratak u niži rang natjecanja. Hrvatski dragovoljac apsolutno je nespremno ušao u prvu ligu. Elitno društvo nije poligon za uigravanje sastava i ako se nema uhodana i uravnotežena ekipa, nema se što tražiti na prvoligaškim travnjacima.

SuperSport HNL

1Dinamo 3360:25+3575
2Rijeka 3364:25+3971
3Hajduk 3346:22+2461
4Osijek 3358:42+1651
5Lokomotiva 3345:36+947
6Varaždin 3336:42-639
7Istra 1961 3333:51-1837
8Gorica 3330:47-1735
9Slaven Belupo 3340:60-2033
10Rudeš 3315:77-627

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • cameosis21.10.2010. u 03:32
    split je kupovao kvalitetno, no igrači koji su izborili ulazak u prvu ligu nisu otišli na početku sezone -- uostalom kupovalo se već prije završetka prošle sezone. ova dva kluba se ne daju usporediti.
    cameosis
  • Obrisan korisnik21.10.2010. u 00:59
    ovaj zadnji odlomak....a Split je imao uhodanu momčad?pa doveli su hrpu igrača koje je trebalo uigrat,druga stvar je što je Split kupovao kvalitetno a ovi nekvalitetu
    Obrisan korisnik