Nogomet

Slaven Bilić napisao povijest

PripremioBernard Jurišić • četvrtak, 10.02.2011.
Slaven Bilić napisao povijest
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Prva utakmica hrvatske nogometne reprezentacije u 2011. godini iznjedrila je nekoliko zanimljivih detalja. Izbornik Slaven Bilić pobjedom protiv Češke ušao je u povijest kao izbornik s najviše ostvarenih pobjeda u povijesti...

Pobjeda protiv Češke bila je 35. pobjeda hrvatske nogometne reprezentacije u izborničkom mandatu Slavena Bilića. 43-godišnji nekadašnji stoper Hajduka, Karlsruhea, West Hama i Evertona tom je pobjedom ušao u povijest kao izbornik s najviše ostvarenih pobjeda za kormilom hrvatske reprezentacije.

Bilić najuspješniji hrvatski izbornik

Do utakmice protiv Češke Bilić je s 34 pobjede dijelio prvo mjesto s Miroslavom Blaževićem, no gledajući statistiku Bilić je neusporedivo uspješniji izbornik od Ćire. Za ubilježiti 35 pobjeda Biliću je bilo potrebno samo 49 nastupa, dok je Blažević zastao na 34, ali uz puno više vođenih utakmica - 73.

Bilić zapravo ima impresivan životopis na klupi Hrvatske, kakvim se može pohvaliti malo svjetskih izbornika. U 49 utakmica ubilježio je 35 pobjeda, 10 remija i samo četiri poraza, od čega dva od Engleza. Posljednji put Hrvatska je poražena 9. rujna 2009. na Wembleyu (5:1), a nakon toga nanizala je 14 utakmica bez poraza, od čega 11 pobjeda. Pogledamo li još malo dalje, u posljednje 32 utakmice koje smo odigrali poraženi smo samo od - Engleza.

Bilić će u ožujku u Tbilisiju voditi svoju jubilarnu 50. utakmicu na hrvatskoj klupi i ako tomu pribrojimo i 44 koje je odigrao u dresu reprezentacije, vidimo da će uskoro zaokružiti "stotku" što se tiče aktivnog sudjelovanja u reprezentativnim akcijama. S Blaževićem ga veže i podatak da su obojica "promašila" jedno veliko natjecanje, a ako se Hrvatska plasira na Euro 2012., Bilić će, kao i Ćiro, Hrvatsku odvesti na dvije velike nogometne smotre.

U jednome Bilić ipak neće prestići Blaževića - u ukupnom broju vođenih utakmica hrvatske reprezentacije. Ćiro će sa 73 "kapice" još dugo vremena biti nedodirljiv, jer je Bilić najavio definitivan odlazak s kormila reprezentacije po završetku "Akcije Poljska/Ukrajina".

Ispred Šimunića samo Šimić

Od ostalih zanimljivosti vrijedi spomenuti da je Josip Šimunić protiv Čeha ubilježio 84. nastup i time se izjednačio s Robertom Kovačem na drugom mjestu vječne ljestvice. Ispred Joea je još samo rekorder Dario Šimić sa 100 nastupa.

Darijo Srna zaokružio je svoj 80. nastup, a 15. put je izveo hrvatsku reprezentaciju na teren kao kapetan. 29-godišnji Metkovac brzo će preskočiti Šukera i Jarnija s po 17, te Živkovića s 18 kapetanskih "kapica" i svrstati se uz nedodirljivi tandem najvećih kapetana u povijesti hrvatske reprezentacije - Zvonimira Bobana koji je 48 puta poveo Hrvatsku na centar, te Nike Kovača s 43.

Srna drži i sjajno drugo mjesto vječne ljestvice najboljih strijelaca, a pogotkom protiv Čeha na kvoti 19 priključio mu se i Eduardo da Silva. Njih dvojica u leđa gledaju još samo Davoru Šukeru, koji će s 45 pogodaka još dugo ostati najbolji strijelac u reprezentativnoj povijesti.

Vrsaljko 28. Bilićev debitant

Protiv Čeha je svoj reprezentativni debi ubilježio 19-godišnji Dinamovac Šime Vrsaljko, koji je već 28. debitant u izborničkoj eri Slavena Bilića. Prije Vrsaljka reprezentativnu karijeru za Bilićeva mandata počinjali su redom Ćorluka, Runje, Vejić, Budan, Rakitić, Drpić, Vukojević, Mandžukić, Pokrivač, Kalinić, Križanac, Čale, I. Jurić, Lovren, An. Sharbini, Jelavić, M. Bilić, Subašić, Schildenfeld, Dujmović, D. Gabrić, Strinić, Vida, Badelj, L. Vučko, J. Buljat i Iličević. U Puli su bila i još dva potencijalna debitanta - Srđan Lakić i Ivan Perišić, no njih će dvojica svoj debi još malo pričekati.

Hrvatskoj slijedi prvi ogled s Gruzijom u povijesti, a nakon što odradimo Tbilisi preostat će nam još samo osam europskih reprezentacija s kojima nikad nismo ukrstili koplja: Albanija, Armenija, Azerbajdžan, Cipar, Farski otoci, Finska, Luksemburg i Sjeverna Irska. Nismo nikad igrali ni protiv samostalnih reprezentacija Crne Gore i Srbije, no s njima smo dvaput remizirali u kvalifikacijama za Euro 2000., dok su te dvije zemlje bile u državnoj zajednici.

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik12.02.2011. u 10:52
    @ Koreja nije igrala bunker - ne bi se složio ??? Mogao si vidjeti kak znaju igrati otvoreni nogomet, dok su se otvorili protiv Portugala :) Ono kaj smo gledali na Svj. u prvom krugu nije bio nogomet, tak da je bilo vidljivo NE SAMO NA TOJ TEKMI nego i na ostalima kaj je bunker. Npr kaj je bilo sa... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • cameosis11.02.2011. u 08:49
    njemačka od 1996. ne zna za slast pobjede protiv hrvatske u natjecateljskim utakmicama ...
    cameosis
  • cameosis11.02.2011. u 08:46
    pretežno se slažem s upisom izuzev tvrdnje da je crveni bio prestrog -- karton za kovača je bio apsolutno opravdan i jedina opcija. on je u to vrijeme već bio u kvalitetnom padu i stalno je kasnio sa startovima, zato je svaku drugu utakmicu za dortmund skupljao žute i crvene kartone.
    cameosis
  • cameosis11.02.2011. u 08:38
    koreja nije igrala bunker, nego se nadigravala s brazilom a uz to je taktički vrhunski zatvarala prostor. nisu imali deset prekršaja na utakmici ako se ne varam, dok su ih brazilske gnjide gazili sa svakim startom, gdje su trebali popiti nekoliko žutih ili žuto-crvenih kartona. no to je druga priča.
    cameosis
  • Obrisan korisnik10.02.2011. u 23:21
    Ne vidim razlog zašto bi Bilić trebao otići nakon eura,mislim da je uz sve svoje pogreške i dalje najbolji trener u Hrvatskoj
    Obrisan korisnik